Sterke saker i Mexico

Trodde du tacosen du får kjøpt på Rimi smaker som tacosen i Mexico? Les og lær.

Jeg går rett i fella. Tårene renner, svettebarten pipler frem og det kjennes som om noen har tent et bål i munnen min. Det jeg trodde var guacamole, og smurte utover hele tortillaen, viser seg å være den kruttsterke grønne salsaen laget av habañeros, den sterkeste chilien det meksikanske kjøkken har å oppdrive.

Jeg prøver å slukke ilden med agua fresca, en utvannet fruktjuice, denne med melonsmak, men det hjelper ikke særlig. Jeg begynner å svette under øynene! Jeg er dum nok til å gni. Ingen god idé. Dette er rene tårepersen.

Fargerik og smakfull tacos fra Dr. Taco.
Fargerik og smakfull tacos fra Dr. Taco. Vis mer


Jeg er nok ikke den første turisten som har gjort det samme. Tipper meksikanerne som sitter på bordene rundt smilte litt da de så meg kjøre på med habanerosausen. "Dette blir moro," tenkte de nok da de så meg jafse i meg 3/4 av tortillaen før jeg begynte å grine. Det tar nemlig litt tid før smaksløkene innser hva som har skjedd. Og da er det dessverre altfor sent ...

Jeg har fått et hett tips om El Fugon, et lokalt spisested der Playa del Carmens fastboende går for å spise. Det tok meg én burrito å skjønne at maten som serveres langs turiststripen Avenida 5 i turistbyen som ligger på Yucatanhalvøya, ved det karibiske hav, ikke er noe å hoppe i taket over. Den smakte ganske lite.

Så her sitter jeg, på plaststoler ved plastbord, under angrep fra en smaksbombe jeg aldri har kjent maken til. Milde himmel!

Etter ti minutter slukker brannen såpass at jeg kan spise resten av maten. Jeg lar den grønne sausen stå. Og maten smaker bra uten habanerosalsaen, også. Jeg valgte vilkårlig fra en meny som er ganske uforståelig, selv for den som kan spansk. Resultatet var en tallerken med grillede kyllingbiter, paprika, løk og kaktus, servert med maistortillas, som er meksikanernes svar på den norske poteten. Du får dem til omtrent alt.

Fjernt fra tex-mex

Det samme kan sies om pico de gallo, eller salsa, som vi ville kalt det. Den har heller ingenting med salsaen vi kjøper på glass her i Norge. Ekte mexikansk picco de gallo består av hakket tomat, løk, koriander, salt, pepper og chili. Pico de gallo og den grønne habanerosausen står på ethvert restaurantbord, på samme måte som salt og pepper gjør det her hjemme. Pico de galloen som står på bordet sier noe om hvor bra restauranten er. Er den hjemmelaget (altså fersk), er nok maten bra. Ser det mistenkelig ut som noe som er kjøpt på super'n, er ikke kokken den mest ambisiøse.

Pico de galloen serveres til og med til frokost. Den klassiske meksikanske frokosten består for eksempel av fruktjuice av et eller annet slag, en omelett med chaya, en spinatlignende vekst, maistortillas, empañadas fylt med kjøtt eller sopp, og altså pico de gallo eller habañerasalsa som tilbehør. Det kan bli en vel heftig start på dagen for den som ikke er forsiktig. Heldivis finnes alternativer som fruktsalat eller croissanter for de med sartere frokostmage.

Ekte tacos

Man kommer ikke utenom tacos når man er i Mexico. Tacoen invaderte den norske fredagskosen en eller annen gang på begynnelsen av 90-tallet. Men bare for å ha det helt klart: Tacoen med kjøttdeig og sprøstekte maistortillaer er en tex-mex variant. Taco dorado (sprø maistortillas) er en sjeldenhet.

Kokkene på Dr. Taco, Leo og Fernando (ikke samme mann som servitør-Fernando) vet hvordan god tacos skal lages.
Kokkene på Dr. Taco, Leo og Fernando (ikke samme mann som servitør-Fernando) vet hvordan god tacos skal lages. Vis mer
Picco de gallo - fersk tomatsalsa med koriander.
Picco de gallo - fersk tomatsalsa med koriander. Vis mer


Sannsynligvis har du ikke smakt meksikansk mat dersom du ikke har vært i Mexico. Tacosen, fajitasen og quesedillasen vi får servert i Norge kan alle karakteriseres som tex-mex, en amerikanisering av meksikansk mat. For eksempel bruker ikke meksikanere rømme eller creme fraiche i sin mat. Hvetetortillas er noe bare turistene spiser, og kjøttdeig et fremmedelement i den meksikanske tacosen. Chili con carne er det heller ingen i Mexico som spiser i særlig grad.

Den meksikanske tacosen her består av små og myke maistortillaer, som fylles med kylling, fisk, reker eller kjøtt. De tre første ingrediensene er gjerne friterte.

Dr. Tacos er stedet for den som vil ha skikkelige førsteklasses taco i Playa del Carmen. Dette lille "hullet i veggen", som faktisk er ganske koselig, med sine knallblå vegger og trebord, er en av favorittene til den franske mesterkokken Jaques Pépin, som har en leilighet i Playa del Carmen. Her forklarer servitøren Fernando gladelig hva som er på menyen. Han anbefaler reketaco, fisketaco og chile xchatic, en chili fylt med ost, og burritoen med fisk. Jeg og reisekompanjongen følger anbefalingen.

Når maten kommer på bordet, setter vi kursen mot stasjonen der tilbehøret befinner seg. Her er det mye rart å velge mellom. Pico de gallo (selvsagt), forskjellige sterke salsaer på flaske, majones, kaktus og mango (smaker søtsurt), hakket agurk, noen barbequesaus, og hakket rødløk. Jeg prøver litt av alt. Ikke smart.

Nok en gang fyres det opp i munnhulen, og tårene spretter. Hva i all verden er det som er så sterkt? Jeg peker ut en av de røde salsaene som hovedmistenkt, og dropper den på neste taco. Neida, den mistenkte var tydeligvis uskyldig, for det er like forbanna sterkt. Er det barbequesausen eller pico de galloen? Etter at jeg har brukt opp serviettbunken på bordet til å tørke bort svette og tårer, konkluderer jeg med at det er rødløken som er dødelig. Den er nemlig iblandet grønn habañero. Skal jeg aldri lære?

Kort om Playa del Carmen
Playa del Carmen ligger langs Riviera Maya, kyststrekningen sør for Cancún og ned til Tulum, på Mexicos Yucatanhalvøy. I havet utenfor de hvite strendene ligger Cuba. Playa del Carmen er en populær charterdestinasjon for amerikanere, franskmenn og italienere. De skandinaviske charterselskapene sender også turister hit.

Playa del Carmen var en liten fiskelandsby for bare 25 år siden, men har opplevd en eksplosiv vekst de siste ti årene. I dag bor flere enn 100.000 mennesker i byen, som likevel har klart å beholde en del av sjarmen fra gamle dager, takket være fravær
av høybebyggelse. Men Playa del Carmen er en turistby, likefullt.