Stem på Norges fineste sommerby

Nå kan du være med å avgjøre hvilken by som er den fineste sommerbyen. Se listen og stem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sol, måkeskrik, bølgeskvulp, softis, utepils, bad fra brygga, reker med majones, bikini, solbriller, livemusikk og lyse netter.

Det finnes ikke bedre sted enn Norge når sommeren slår skikkelig til!

Men hvilken sommerby er den fineste? Vi har plukket ut 15 kandidater som du kan stemme på nederst i artikkelen. Vi har konsentrert oss om kystperlene som ligger rundt Oslofjorden og nedover Sørlandet. Verken Bergen, Oslo eller noen av de andre store byene er med. Ei heller noen av byene på Sørvestlandet og oppover langs kysten.

Vi vet noen blir sure for dette, men skitt au. Det er uansett lov å skryte av din personlige sommerby i debattforumet under.

Sommer'n i Norge er best! Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
Sommer'n i Norge er best! Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge Vis mer


Foto: www.regionmandal.no
Foto: www.regionmandal.no Vis mer


Mandal

Strender som Lordens, Lillebanken, Stumpestrendene, Kanelstranda, Spidsbo og Banken ligger som perler på en snor rundt Furulunden. Furulunden ble kåret til Norges flotteste friluftsområde i Norge i 2001, og ligger bare fem minutters unna Mandal sentrum. Sommerens høydepunkt er Skalldyrfestivalen, som arrangeres andre helgen i august.

På nett: Mandal

Kristiansands skjærgård er perfekt for utforskning. Foto: Anders Martinsen/Inspirasjon Sørlandet
Kristiansands skjærgård er perfekt for utforskning. Foto: Anders Martinsen/Inspirasjon Sørlandet Vis mer


Kristiansand

Sørlandets hovedstad trekker turister ved hjelp av både Quartfestivalen, og selvsagt Dyreparken og Sabeltann. Det betyr at et besøk i Kristiansand er nesten obligatorisk for barnefamiliene. Skjærgården venter med sine holmer og skjær, og Odderøya, som tidligere var militært område, er et yndet utfartsmål for befolkningen.

På nett: Kristiansand

Båtliv i Larvik. Foto: Niels Jørgensen/Innovasjon Norge
Båtliv i Larvik. Foto: Niels Jørgensen/Innovasjon Norge Vis mer


Lillesand

Lillesand kommune har vel 9.000 innbyggere og er et yndet sted for sommerturisme. Byen er kjent for sin innbydende rene og hvite idyll, hvor solen reflekteres i hvite trehusvegger. Foruten å utforske skjærgården kan du ta sightseeingbåter ut til Blindleia. Vil du bade kan du ta turen langs Lillesands kystlinje hvor det finnes en rekke badeplasser. Lillesand er forøvrig seilskutebyen, så liker du båter av det slaget, finner du sikkert noe å se i havna i byen.

På nett: Lillesand

Flott utsikt over Grimstad. Foto: Grimstad Turistkontor
Flott utsikt over Grimstad. Foto: Grimstad Turistkontor Vis mer


Grimstad

Den lille sørlandsbyen Grimstad er ikke dårligere enn at den også har sin egen festival: Skral Festival, som arrangeres 12.-14. juli. Grimstad kaller seg selv Dikternes by, for her har både Ibsen og Hamsun hentet inspirasjon. Så arrangeres også Hamsun- og Ibsendagene her 8.-12. august. I Grimstad kan du ta livet med ro, for eksempel med en softis på Dampskipsbrygga.

På nett: Grimstad

Arendal i sommersol. Foto: Arendal Turistkontor
Arendal i sommersol. Foto: Arendal Turistkontor Vis mer


Arendal

Arendal er mer enn rutebilstasjonen og ”rifla påmmfri”. Akkurat nå arrangeres Hovefestivalen på Tromøya, om enn i pøsende regnvær. Men, når sola skinner i Arendal, da er det et godt sted å være om sommeren. Dessuten arrangeres VM Offshore i Arendal 20.-22. juli. Mindre fart, men sikkert vel så mye spenning får du under Flostaregattaen 30. juni til 1. juli, da du blant annet kan se veteranbåtracet.

På nett: Arendal

Foto: www.tvedestrand.info
Foto: www.tvedestrand.info Vis mer


Tvedestrand

Tvedestrand ligger klemt i mellom Risør og Arendal, men selv om byen er liten, har den hatt bystatus siden 1997. Her finnes det ca 2.500 helårsboliger, men som mange av sørlandsbyene er dette en by som er langt mer livat på sommerstid enn vinterstid. Tett tilknyttet ligger også øysamfunnet Lyngør som i 1991 ble kåret til Europas best bevarte tettsted.

På nett: Tvedestrand

Trivelig i Risør om sommeren. Foto: Risør Turistkontor
Trivelig i Risør om sommeren. Foto: Risør Turistkontor Vis mer


Risør

Byen er en typisk sørlandsidyll, hvor bølgeskvulpet kiler i øret og vannsprøyten prikker deg på tærne. Byen er omgitt av det vi forventer av norsk skjærgård, og bebyggelsen er umiskjennelig. Tangen et godt bevart byområde som ble bygd på 1700-tallet. På grunn av sin beliggenhet "overlevde" bydelen den store bybrannen i 1861. Anbefalte badeplasser er Randvik, Sagjordet, Kastellet, Lille Danmark, Finnøya, Urheia.

På nett: VisitRisør

Idyll i Kragerø. Foto: Kragerøs Sentrumsforening/Kragerø Turistkontor
Idyll i Kragerø. Foto: Kragerøs Sentrumsforening/Kragerø Turistkontor Vis mer


Kragerø

Telemarks kystperle karakteriseres av smale smau og hvitmalte hus. Fra det gamle fortet Gunnarsholm har du utsikt til Kragerøs havn, og kose deg på friområdet, som i år blir oppgradert med en ny sandstrand like ved siden av gjestehavna. Vil du sole deg i fred, kan du ta båten ut til en av de 495 øyene, holmene og skjærene i Kragerøs skjærgård. Av disse er nok Jomfruland mest kjent. Noe annet kragerø er kjent for, er at det er fødebyen til maleren Theodor Kittelsen, og du kan besøke Kittelsenshuset midt i byen.

På nett: Kragerø

Foto: www.istavern.no
Foto: www.istavern.no Vis mer


Stavern

Litt utenfor Stavern ligger langstrakte Kjærstranda, der du kan vasse nesten uendelig langt utover i det grunne vannet. Dermed er stranda populær blant barnefamilier, som gjerne bor på en av campingplassene i nærheten. Ellers kan det nevnes at Fredriksvern verft i Stavern er et av våre nasjonale festningsverft. Det har spilt en viktig rolle i norsk forsvars- og sjøfartshistorie. Utenfor Stavern ligger Citadellet, eller Stavern Fort, som det het før. Vår kjente sjøhelt Tordenskjold brukte fortet som hovedbase i sine tokt mot svenskene under Den store nordiske krig.

På nett: Stavern

Båtliv i Larvik. Foto: Niels Jørgensen/Innovasjon Norge
Båtliv i Larvik. Foto: Niels Jørgensen/Innovasjon Norge Vis mer


Larvik

Byen ligger hakket sør for Sandefjord og er ellers sommerbyen før Kragerø når du kjører fra Oslo. Larvik er kjent for Farrisvannet som er kilden til Farris som vi kjøper i butikken. Larvik er et populært sted for mange vannaktiviteter. Her er det populært å dykke, svømme, seile, fiske kanoturer og andre vannsporter. Kommer du med båt har du flere gjestehavner du kan legge til ved. Du kan blandt annet legge til ved Fritzøe Brygge Gjestehavn eller Kjerringvik Vel & Båthavn.

På nett: Larvik

Foto: www.visitsandefjord.no
Foto: www.visitsandefjord.no Vis mer


Sandefjord

Hvalfangerbyen Sandefjord ligger i mellom Tønsberg og Larvik og er en del av skjærgårdsidyllen utover i Oslofjorden. I Sandefjord ligger verdens eneste hvalfangstmuseum. Mange har sikkert reist med Strømstadfergen og da har du seilt ut fra kaia i Sandefjord.

På nett: Sandefjord

Tønsberg

image: Stem på Norges fineste sommerby


Med direkte tilknytning til Nøtterøy er Tønsberg en stor by med et pulserende sommerliv. Utestedene på brygga ligger tett, og er svært populære og besøkt sommerstid. Blir du lei av å traske langs brygga eller i byen kan du kjøre over til Nøtterøy og titte på boligene ved sjøen, kose deg på mange strender eller rett og slett kjøre til Verdens Ende. Tar du turen over til Tjøme, utenfor Nøtterøy, kan du drive litt kjendisspotting også. Her er det mange kjendiser som har svindyre sommerhus.

På nett: Tønsberg

Koselig sommerstemning i Drøbak. Foto: Pål Andersen
Koselig sommerstemning i Drøbak. Foto: Pål Andersen Vis mer


Drøbak

Drøbak er ikke store stedet, men det er fullt av sjarm, likevel. I det smale Drøbaksundet ligger flotte Oskarsborg Festning, som nå er åpent for publikum. På brygga i Drøbak kan du spise reker på en av uterestaurantene, mens du følger med på båttrafikken gjennom sundet. Drøbak er ikke snauere enn at det arrangeres en egen festival i byen, Drøbak Bluesfestival, som går av stabelen 28.-29. juli.

På nett: Drøbak

Ikke bilde

Gamlebyen fra luften. Foto: Opplev Fredrikstad
Gamlebyen fra luften. Foto: Opplev Fredrikstad Vis mer


Fredrikstad

Gamlebyen i Fredrikstad trekker turister hele året, men om sommeren er det selvsagt ekstra hyggelig å traske rundt i brosteinsgatene og sette seg ned på en av kafeene. 11.-15. juli arrangeres dessuten Glommafestivalen, som byr på konserter og aktiviteter for alle. Skjærgården utenfor Fredrikstad kryr av fine badeplasser og naturhavner hvor du kan fortøye båten.

På nett: Fredrikstad

Halden

Halden og Fredriksten festning. Foto: Visit Halden
Halden og Fredriksten festning. Foto: Visit Halden Vis mer


Sommerens høydepunkt i Halden er uten tvil Mat-og Trebåtfestival som går av stabelen 29.juni-1.juli. Da kommer trebåteiere tøffende fra nær og fjern, og torgeti byen gjøres om til en kjemperestaurant der byens serveringssteder byr fram spennende retter og godt drikke. Kommer du ikke i sommerstemning av det, så vet ikke vi.

På nett: Halden

Årets sommerby

Hvilken by mener du er Norges beste sommerby? (Avsluttet)
Stavern(12%) 352
Tønsberg(11%) 324
Kristiansand(10%) 287
Fredrikstad(9%) 253
Mandal(9%) 250
Kragerø(7%) 201
Halden(7%) 191
Grimstad(6%) 165
Arendal(5%) 147
Risør(5%) 144
Sandefjord(5%) 136
Lillesand(5%) 129
Drøbak(3%) 93
Larvik(3%) 90
Tvedestrand(2%) 63
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.