Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Statsbudsjettet: Satser på økt turisme

Det er mye turistnytt i forslaget til nytt statsbudsjett. Norge skal markedsføres, campingbilturister skal få svi og sprit og tobakk skal bli dyrere. Slik blir din nye reisehverdag.

200 mill. til norgesreklame

Regjeringen vil sette av 200 millioner kroner til reiselivssatsning. Det er 27,5 millioner kroner mer enn budsjettet for 2006. Satsningen på profilering og markedsføring av Norge som turistmål skal skje i regi av Innovasjon Norge.

Reiselivsnæringen kaller satsingen en milepæl i arbeidet med å selge norsk reiseliv internasjonalt.

- Økningen i turistmarkedsføring er en milepæl i arbeidet med å selge norsk reiseliv internasjonalt. Dette bidrar til økt fremtidstro og vilje til å satse i norsk reiseliv, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Knut Almquist til NTB.

Og Norge skal få nok kulturpærler å markedsføre: Regjeringen vil sette av 54,5 millioner kroner til nasjonale kulturbygg. I tillegg blir det satt av 42 millioner kroner til museer.

Dårlig nytt for campingturister

For den som har investert i campingbil har regjeringen en dårlig nyhet: De vil fjerne avgiftsklassen for kombinerte biler fra 2007. Campingbiler betaler i dag 13 prosent av personbilavgiften. Dette har gitt en del uheldige tilpasninger, ved at personbiler og minibusser er blitt bygd om til campingbiler. Derfor økes nå satsen for campingbiler fra 13 til 22 prosent av personbilavgiften. Kilde: NTB

Storm av nordmenn til Sverige?

Statsbudsjettet: Satser på økt turisme


Det ser ut som Systembolaget i Strömstad kan glede seg over regjeringens forslag til budsjett. Regjeringen foreslår å øke avgiftene på brennevin og tobakk med opptil 1,8 prosent. Mat ser også ut til å bli dyrere. Matmomsen øker nemlig fra 13 til 14 prosent. Da har nordmenn enda større grunn til å storme over grensen til Sverige.

>>Mer om de nye alkohol- og sigarettavgiftene

 Foto: Eurostar
Foto: Eurostar Vis mer


2,1 milliarder ekstra til veier og jernbane

Regjeringen forslår også en storsatsning på å ruste opp jernbanenettet i Norge. Det er selvfølgelig jernbanedirektør Steinar Killi strålende fornøyd med.

- Det er gledelig for oss som har i oppgave å utvikle den moderne jernbane i Norge, men aller mest gledelig er det for de mange som har etterlyst et mer konkurranse-
dyktig kollektivtilbud på skinner.

Turistveier skal også få seg et løft, ifølge regjeringens forslag. Det er satt av 100 millioner til å dekke den statlige delen av oppsussingsprosjektet av nasjonale turistveier.

Kjøper opp strandlinjer

Miljøverndepartementet får penger til det de kaller å "sikre friluftsområder for folk flest". I praksis betyr dette at Departementet vil kjøpe opp områder i strandsoner, på samme nivå som i fjor.

Forurensningavgift for innenriksfly

Regjeringen foreslår å innføre NOx-avgift (nitrogenoksid) for fly og andre fartøy (over en viss størrelse) som kjører innenriks.

Nitrogenoksid er en stor forurensningskilde. Industri, luftfart og transport står for om lag 20 % av NOx-utslippene i landet. Målet er selvfølgelig å få utslippene ned. Utenriks luft- og sjøfart blir ikke påvirket av avgiften. Kilde: Miljostatus.no

Skattekalkulator: Sjekk ut hvordan skatten din blir i 2007.