Starter guidede turer blant flerkone-sekt

Men polygamistene som bor i samfunnene er ikke glade.

Sektmedlemmene i FLDS forsvarer sin flerkonerikultur. Bildet viser tenåringer som demonstrerer for polygami i Salt Lake City i 2006.  Foto: Wikipedia Commons
Sektmedlemmene i FLDS forsvarer sin flerkonerikultur. Bildet viser tenåringer som demonstrerer for polygami i Salt Lake City i 2006. Foto: Wikipedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Why the prairie dresses and long braids? No makeup? More than one wife? - All questions to be answered during The Polygamy Experience: A Guided Tour of Colorado City.


En amerikansk kirkegruppe har begynt å arrangere guidede turer rundt i flerkonerisamfunn på grensen mellom Utah og Arizona, skriver The Salt Lake Tribune.

Den guidede turen, kalt The Polygamy Experience: A guided tour of Colorado City, lokker med å kunne vise nysgjerrige "USAs største og mest isolerte polygamikoloni". Polygamistene selv er selvsagt ikke spesielt fornøyde med påfunnet.

Det er eksmedlemmer av sekten Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (FLDS) som i løpet av den fire timer lange guidede turen rundt i Colorado City og Hildale vil fortelle hvordan flerkonerisystemet fungerer.

Polygamistene reagerer

Mannen bak turene, Richard Holm, skriver på turoperatørens hjemmeside at deltakerne vil få svar på alle spørsmål de har om polygami. Sektmedlemmene selv er mindre glade for at Holm vil kjøre turister rundt for å kikke på dem.

- De vil komme hit til vårt lokalsamfunn for å kikke, som om vi er på utstilling, mens for oss er det som om sirkuset har kommet til byen, sa talsmann Willie Jessop til The Salt Lake Tribune.

- Vi håper folk har mer interessante liv enn at de faller for dette lureriet.

Richard Holm mener på sin side at hans guidede turer vil avlive en del myter om hvordan polygamistene lever.

Kort om flerkoneri og FLDS

Flerkoneri er forbudt ved lov i USA, men likevel praktiseres det av forskjellige kristne sekter, for eksempel FLDS. Sektene bor i samfunn der så og si alle er medlemmer, også lensmannen, og dermed blir man sjelden straffet for å drive med polygami. Det er kun i tilfeller der barn blir giftet bort, eller det er snakk om overgrep og mishandling at noen risikerer å bli straffet for dette. Sektleder Warren Jeffs ble i 2007 dømt for medvirkning til voldtekt etter at han arrangerte et ekteskap mellom en 14 år gammel jente og hennes 19 år gamle fetter, mot hennes vilje.

Hildale, som ligger like nord for Colorado City (de to byene har vokst sammen), er USAs største polygamistiske samfunn. Det bor cirka 2.000 personer her. En stor andel av medlemmene er funksjonshemmede som følge av utbredte ekteskap mellom søskenbarn. Grunnen er at minst halvparten av samfunnets medlemmer stammer fra de to som opprettet sekten på begynnelsen av 1900-tallet.

På nett: The Polygamist Experience og Wikipedias side om Hildale

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer