Start skisesongen nå

På andre siden av ekvator er det nå du finner de beste skiforholdene. Profesjonell frikjører Lars Fidjestøl gir en speider til de mest eksotiske snøforholdene.

Lars Fidjestøl har kjent på snøen i de fleste verdenshjørner.
Lars Fidjestøl har kjent på snøen i de fleste verdenshjørner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Fidjestøl er frikjører og lever av å kjøre på ski i alle verdens snøhull. Han kan fortelle at om du traverserer over til den sørlige halvkule med skiene i posen, så vil du komme til vinter og snø på sitt beste. Her er noen av favorittstedene hans:

New Zealand

- New Zealands skisesong kan varierere en del, men på Sør-Øya begynner den som oftest i tidlig juni og varer til oktober. På Nord-Øya begynner den gjerne i slutten av juni og varer til begynnelsen av november. Juli og august er likevel den beste tiden for å pløye løypene her nede. Den alpine geografien og de store fjellene, særlig på Sør-Øya, skaper skiforhold av ypperste klasse, sier Lars

Start skisesongen nå


  Det finnes 17 forskjellige skisentere på øyene. Løypene er hovedsakelig av alpin art, og har åpent fjellandskap uten for mye trær. Ski inn og ut er ikke så utbredt i N.Z, og innkvartering av skikjørere skjer som oftest på nærliggende småsteder og byer. Her finner du imidlertid hoteller og skilodger i alle prisklasser. Transport til og fra skiområdene er godt organisert, og ofte gratis.

  Helikopter skiing er også utbredt og billigere i New Zealand enn i mange andre skiland. Tilbudet om forskjellige vanskelighetsgrader er også stort på heliskiing, noe som gjør at du som ikke er så erfaren likevel kan ta på deg snorkelen og flyte nedover i urørt pudder. Du blir da selvsagt guidet av en proffesionell kjentmann.

  Åpne skiområder og masse pudder er tpisk for New Zealand.
  Åpne skiområder og masse pudder er tpisk for New Zealand. Vis mer


  Fidjestøl gir oss sin favoritt i N.Z:

  Treble Crown, Sørøya
  Treble Crown ligger i sørøst hellingen av de New Zealandske alpene, cirka 2 mil fra byen Wanaka. Det er landets største skisenter med sine fem heiser som når opp til 2.000 meters høyde. Stedet er kjent for sine gode og konstante snøforhold, med 5,5 meter snøfall i årlig gjennomsnitt. Skiområdet egner seg for alt fra helt grønne til eksperten, med de fleste løypene i kategori rød og svart (medium til erfaren).

  Ekstern lenke på skimuligheter i New Zealand
  Snow co, New Zealand

  Chile

  Sør-Amerika byr på skikjøring av en annen verden, og i den chilenske delen av Andesfjellene finner du flere skiområder i toppklassen. Sesongen begynner som regel i juni og vare til slutten av oktober. Områdene ligger vakkert plassert blandt vulkaner og termiske områder, og prisene er moderate i forhold til her hjemme.

  - Et av mine favorittsteder er Termas de Chillán. Her er det utrolig flott og det vil være en spesiell opplevelse for deg som reiser på skiferie til Chile, forteller Fidjestøl.

  Termas de Chillán
  Skiområdet ligger ved foten av den aktive vulkanen Chillán, og kan by på det meste. Frikjøring i førsteklasses pudder, helikopterløft til de mektige toppene i nærheten og åtte forskjellige heiser opp til 2.800 meters høyde.

  Stedet har en jevn fordeling av vanskelighetsgrad på løypene, og passer også fint for barnefamilien.

  Ekstern lenke på skikjøring i Chile
  Chilean Ski

  Argentina

  Argentina deler til en viss grad sine fjellmassiver med Chile og de fleste skiområdene ligger i den vestre delen av landet. For å komme deg til områdene må du fly i to til tre timer fra Buenos Aires. De to største skianleggene heter Bariloche og Las Lenas, men du finner også flere mindre steder i nærheten.

  Foto: Steamboat/Larry Pierce
  Foto: Steamboat/Larry Pierce Vis mer


  - Jeg vil anbefale Las Lenas for deg som liker å kjøre på ski i høyfjellet. Her er det ofte veldig gode snøforhold og du har mange muligheter. Reiser du til den litt mindre byen Bariloche og Cerro Catedral, finner du en veldig trivelig og sjarmerende by å utforske når du ikke har ski under bena. Skianlegget i nærheten er stort og fint og det anbefales av eksperten.

  Las Lenas
  Las lenas er et forholdsvis nytt skianlegg (1982) med 12 heiser til sammen. Mange av de 40 løypene er for de litt mer avanserte skikjørerne, men det er også muligheter for barn og ferskinger. Her finner du også snowboard-park og halfpipe.

  Eksterne lenk til argentinske skianlegg
  Welcome Argentina, skiresorts

  Denne artikkelen ble første gang publisert i 2006.

  Sommerski i Norge: