Stansted lammet av klimaprotest

Over 50 fly kansellert. Kaoset kan vare i flere dager.

Rundt 50 demonstranter tok seg i natt inn på flyplassen Stansted utenfor London, og sørget for at den ble stengt i et par timer på morgenkvisten, skriver bbc.co.uk.

De 50 kom fra aksjonsgruppen Plane Stupid, som kjemper for mindre co2-forurensende flytrafikk.

Flyplassen åpnet for trafikk igjen litt over åtte lokal tid (litt over ni norsk tid). samtlige aksjonister er arrestert.

Ryanair, som bruker Stansted som sitt knutepunkt, har informert om at 56 av selskapets flyruter er innstilt pga. aksjonen. Selskapet mener aksjonen vil forskyve flyplanen i tre dager fremover, og ber passasjerer som skal fly med selskapet om å ombooke billettene sine til senere avganger.

Ryanairs morgenfly fra Stansted til Torp ble innstilt. Dermed ble også formiddagsavgangen fra Torp til London innstilt.

Ingen av Norwegians flyvninger til London fra Gardermoen er innstilt, men avgangene er blitt forsinket med en time.

Passasjerer som skal fly til Stansted i dag, bør kontakte flyselskapet sitt og sjekke at alt er i rute igjen.

Aksjonistene har uttalt at de er lei seg for at flyreisende har blitt berørt av demonstrasjonen, men at de er mer bekymret for hvordan den forurensende flytrafikken berører det globale klimaet.

Den globale flytrafikken har eksplodert de siste årene, men har muligens aksjonsgruppen Plane Stupid fått en uventet venn i finanskrisen. Den har nemlig gjort at flytrafikken har minsket, for første gang på flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel, det ble nylig godkjent planer for å utvide flyplassen på Stansted. Eieren BAA ønsker å øke antall passasjerer fra 25 millioner til 35 millioner årlig.