Stalltips til Dublin

Irenes hovedstad har mer å by på en øl og shopping. Her er våre beste tips.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med lanseringen av Ryanairs rute til Dublin i fjor høst, fikk nordmenn for alvor øynene opp for den irske hovedstaden som storbyferiedestinasjon. Trivelige folk, puber på hvert hjørne, shopping og Guinness Storehouse står på programmet til byens turister. Her er våre tips til hvordan du får mest mulig ut av oppholdet:

Øl, musikk og Guinness Storehouse

Ikke glem å ta et pubbesøk når du først er i Dublin. Det ligger puber omtrent på hvert gatehjørne. Har du tid, bør du oppsøke en av de litt eldre pubene, for å oppleve pubkulturen slik den en gang var.

image: Stalltips til Dublin


The Brazen Head i Bridge Street, og er Irlands eldste pub. Her skal maten være god, også. Doheny & Nesbitt i Lower Baggot Street er også kjent som en trivelig og tradisjonell pub som trekker mange både lokale og turister. Dawson Lounge i Dawson Street er Irlands minste pub, med plass til maks 24 personer, Stemningen skal likevel være glimrende. Vil du ta deg en skikkelig pubcrawl, kan du være med på en organisert en med Dublin Pubcrawls.

Du bør absolutt få med deg en pub som spiller levende musikk. Og det skal være tradisjonell irsk musikk, ikke et tribute band (selv om det sikkert er noen skikkelig bra U2-tribute band i verdensstjernenes hjemby). Wehlans i Wexford Street har levende musikk hver kveld. Det samme har Oliver St. John Gogarty i Temple Bar.

I samme område ligger The Porterhouse, som brygger sitt eget øl.

Merk deg at mange av pubene stenger klokken ett. Enkelte holder det gående lenger. Café en Seine i Dawson Street er blitt en institusjon, men er ingen tradisjonell pub. Kaféen er franskinspirert og kjempesvær. Samler mennesker i alle aldre, og har åpent lenge.

Ingen fare for tomme kraner på Guinness Storehouse.
Ingen fare for tomme kraner på Guinness Storehouse. Vis mer


Guinness Storehouse er Dublins største attraksjon, og et "må se" for alle som reiser hit. Det gigantiske bryggeriet ligger midt i Dublin sentrum, og du bør sette av minst 1 1/2 til to timer til et besøk. Bryggeriet viser deg hvordan det mørke brygget lages, forteller deg historien, forklarer hvilken rolle Guinness spiller i Irland, og byr selvsagt på en pint. Den inntas i Gravity Bar, glassbaren i øverste etasje, med 360-graders utsikt over Dublin.

Skal du til Guinness Storehouse, bør du planlegge besøket. I helgene kan køen bli lang. Hvis du bestiller og betaler billetten på Guinness Storehouses nettside på forhånd, får du gå forbi køen.

Guinnessen er altså noe av det irskeste du kan helle i deg, men visste du at også Baileys kommer fra Irland? Kremlikøren er laget av irsk whisky, melk, sjokolade, vanilje og karamell, og ble oppfunnet i Dublin i 1974. Irsk whisky er verdenskjent, og liker du de edle dråper, kan du dra til Irish Whiskey Corner i Bow Street og prøvesmake forskjellige typer, og lære mer om den irske whiskyens historie.

Mat for magen

Tradisjonell irsk mat har ikke stort bedre rykte enn engelsk mat, men i Dublin får du, som i de fleste storbyer, tak i allverdens mat. Den som får brekninger av fete pølser og stuinger kan dermed slappe av. Restaurantene serverer fransk, indisk, spansk, japansk, kinesisk og amerikansk mat, for å nevne noe. Fersk fisk står på menyen mange steder i Dublin. Liker du det, anbefales Mackerel i Grafton Street. Restauranten har vunnet flere priser. Litt mer avslappet er fish n' chipsen du får i Leo Burdock’s Chipper ved Christchurch Cathedral. Et annet populært spisested, som ikke bare serverer fisk, er John M Keating. Her kan du velge mellom å spise i restauranten, en av de to kombinerte barene/kaféene, eller ta en drink i hovedbaren.

Generelt kryr det av ålreite spisesteder i gatene rundt Grafton Street. Gode lunsjsteder er for eksempel Food Market i Meeting House Square i Temple Bar (bare åpent på lørdager). Kombiner turen til matmarkedet med en sving innom Cow's Lane Fashion and Design Market for å se om du finner noe spennende å ta med hjem. Dette markedet er også bare åpent lørdager.

Guidede turer

En guidet busstur med et av de to bussightseeing-selskapene anbefales. Da får du en rundtur i byen, og du hopper av og på ved de mest kjente severdighetene. Guidene er hyggelige og morsomme, og er opptatt av at du skal få deg en god latter med på kjøpet. Billetten gir diverse rabatter i museene. Billettene kjøper du hos turistkontoret, eller når du går på bussen.

Foto: Viking Splash Tours
Foto: Viking Splash Tours Vis mer


Viking Splash Tours er tingen for deg som liker litt action selv om du er på sightseeing. Her sitter du i en amfibiedoning som kjører rundt i Dublins gater, før den setter kursen mot elven Liffey og fortsetter turen til vanns.

Mat for hjernen

Skal du innom en eller to severdigheter utover Guinness Storehouse, bør du for eksempel kikke innom Trinity College, som ligger midt i byen. I universitetets bibliotek, finner du Book of Kells, et vakkert illustrert manuskript skrevet av munker en gang på 800-tallet. Like ved Trinity College finner du statuen av Molly Malone. Et bilde foran henne er nesten like obligatorisk som et bilde foran Sinnataggen hvis du er på ferie i Oslo.

Dublin har huset mange kjente forfattere, for eksempel James Joyce og Oscar Wilde. Er dette noe du interessere deg for, kan du besøke Dublin Writers Museum. Livsnytere kan lære mer om Dublins litterære historie ved å bli med på Dublin Literary Pubcrawl i stedet. Det er Dublin Pubcrawls som arrangerer.

Dublin Castle er en av byens toppattraksjoner. Slottet ble bygget på begynnelsen av 1200-tallet. Navnet Dublin kommer forøvrig fra Dubh Linn, som betyr "sort dam" på irsk gælisk (keltisk). Den sorte dammen ligger i hagen til Dublin Castle.

Chester Beatty Library like ved Dublin Castle, inneholder en imponerende samling gamle manuskripter og bøker fra 2.700 f.Kr og til dette århundret. Her er blant annet sjeldne utgaver av Koranen, Bibelen og jadebøker fra Kina. I tilknytning til museet ligger Silk Road Café, som serverer mat fra landene langs Silkeveien (gresk, tyrkisk, midt-østensk), og skal være svært bra.

Det var vikinger som grunnla Dublin, og i Dublinia & The Viking World kan du lære mer om den historien, og hvordan livet var i byen under Middelalderen. Dette er et av Dublins mest populære museer.