Stalltips til Brüssel

Se hva du bør få med deg når du er i EUs hovedstad.

Publisert
Sist oppdatert

Brüssel er EUs hovedsete. Her ligger EU-parlamentet og EU-kommisjonen, for å nevne noe. Siden Brüssel er EUs sentrum, holder flere bedrifter også til her.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, er det ganske mange som reiser hit i forbindelse med jobb. Men Brüssel egner seg derimot like godt for en storbyferie.

Uansett om du er i Brüssel som turist, eller i forbindelse med jobb - hva kan du finne på i denne byen?

BILDER fra Brüssel

Grand Place er en av Europas vakreste bytorg, og Brussels største turistattraksjon.
Grand Place er en av Europas vakreste bytorg, og Brussels største turistattraksjon. Vis mer


Brüssel (og Belgia) er kjent for øl, sjokolade, tegneserier, vafler og blonder. Det merker du fort. Det ligger kroer overalt, og sjokoholikere vil bli bombardert med fristelser i vinduene til Brüssels mange sjokoladebutikker. Butikker som selger håndbroderte blonder omkranser Grand Place, og løfter du blikket ser du veggmalerier med kjente belgiske tegneseriefigurer på over 40 husvegger rundt i byen.

Her er våre stalltips:

Gode restauranter

Er du sugen på fisk, bør du spise på en av de kjente fiskerestaurantene ved Fischmarkt, som egentlig heter Platz St. Catherine, etter katedralen som ligger der. Her anbefales Francois, en anerkjent men ganske dyr restaurant (bestill bord), Rugbyman no. Two (det finnes også en som heter Rugbyman no. 1) eller Bij Den Boer. Hos Le Jardin de Catherine, like bortenfor Francois, serveres både fisk og andre tradisjonelle retter. dette er et populært sted, særlig på grunn av bakhagen som er åpen vår, sommer og høst. Le Pré-Salé ligger rundt hjørnet for Le Jardin de Catherine, i 20 Rude de Flandre, og serverer tradisjonell belgisk mat som blåskjell i øl og vilt som hjort og villsvin.

Hyggelig kafeer

Le Pain Quotidien har
flere filialer i Brüssel. Her får du kaker og quicher, salater og sandwicher. Veldig populært blant brussels innbyggere. Har du ikke tid til annet enn en kjapp matbit, kan du stikke innom Exki, en kjede som finnes i flere europeiske land. Her selges økologiske salater, terter, pizzaer og sandwicher til en billig penge. Et annet alternativ er Le Cercle des Voyageurs, en luftig og rolig kafe med høyt tak. Her kan du bla i reisebøker fra hele verden - på fransk og flamsk, vel og merke.

BILDER fra Brüssel

Le Cirio er en klassisk art deco-kafé som serverer sin egen half'n half champagne og tørr hvitvin.
Le Cirio er en klassisk art deco-kafé som serverer sin egen half'n half champagne og tørr hvitvin. Vis mer


Ut for en drink

Litt turistisk, kanskje, men du må gjerne innom Le Cirio i Rue de la Bourse 18, to minutter unna Grand Place. En institusjon med flott interiør fra slutten av 1800-tallet. Huskatten er like kjent som den egenoppfunne drinken Half'n half, som består av halvparten champagne og tørr hvitvin. Liker du øl, kan du selvsagt velge mellom en drøss sorter.

Nå er det ikke spesielt vanskelig å finne seg en kafé eller kro i Brüssel. Vil du oppleve noen skikkelig gamle klassikere, kan du forsøke Au bon vieux temps (i impasse Saint-Nicolas)
eller A l'imagie de Nostre Dame (i impasse des Cadeaux), to bittesmå kroer som ligger i enden av smale passasjer som kan være vanskelige å oppdage hvis du ikke vet om dem.

Litt større, men like hyggelige, er brasseriene A la Bécasse (11 rue Tabora), og A la Mort Subite (rue Montagne-aux-Herbes Potagères 7). Begge er steder der du får god mat og drikke, og anbefales av brusselguiden Marleen.

For et virkelig imponerende utvalg ølsorter, kan du dra til Delirium Tremens Café (Impasse De La Fidélité). Stedet har over 2.000 ulike ølsorter!

El Palais Latino, som ligger ved Fischmarkt, er ifølge Marleen et morsomt sted hvor du kan svinge deg i salsaen, eller bare se på andre dansende. Ikke kom hit før kl. 22, det er da det blir liv og røre her.

Fakta om Brussel

Brussel er bygget på syv høyder, som Roma. Rundt år 977 etter Kristus var Brussel bare en liten landsby som lå midt i et myrområde. Etterhvert vokste byen, og på 1300-1400-tallet ble byen et viktig handelssentrum, da veien mellom kystbyen Brugge og Köln gikk gjennom Brussel.

I dag er Brussel EUs hovedstad. Byen har rundt en million innbyggere, hvis forstedene regnes med. 200.000 utlendinger fra forskjellige EU-land jobber i byen, og 57.000 av disse i forbindelse med EU.

Brussel er en egen region i Belgia, men er omkranset av Flandern, den flamske delen av Belgia. (Den fransktalende delen kalles Vallonia.)


Shopping

Skal du handle belgisk design, bør du dra til handlegaten Auntoine Dansaert. Her har de mest kjente belgiske designere sine utsalg - Mariann Timpermanns smykker, hattemaker Christophe Coppens, brilledesigneren Theo Hoet (veldig spesielle briller, både Bill Gates og Elton John eier et par), og Stijl, der belgiske designere kan leie noen kvadratmeter og selge klærne sine.

Belgia har historisk tette bånde med Afrika, for Kongo var en belgisk koloni fra 1908 til 1960. Restene av dette sees i dag både i det afrikanske befolkningsinnslaget, og i butikker som selger afrikansk kunst. Har du lyst til å smykke hjemmet med kunstgjenstander fra Afrika, kan du dra til Montongé, der du finner et utall butikker som selger nettopp slike.

De internasjonale designerne holder til rundt Place Louise, mens kjedebutikkene finner du i gågaten Rue Neuve. Liker du antikvitetsjakt, drar du til Chaussée d'Ixelles.

Delikatesser

Slikkmunner er i himmelen i Brussel.
Slikkmunner er i himmelen i Brussel. Vis mer


Belgia handler om sjokolade, øl og ost. Sleng på vafler og blonder, så er listen komplett. Stikk innom Crémerie de Linkebeek i Rue du Vieux Marché aux Grains 4, og prøvesmak noen av de belgiske ostene (for eksempel ølosten), og kjøp med deg en baguett med favorittosten.

Det skal vanskelig gjøres å ikke passere ett eller flere chocolateries når du er i byen. Noen av de mest kjente er Neuhaus, Godiva, Corne og Galler. Marleen mener selv at galler har den beste sjokoladen, men smaken er selvsagt som baken, så her er det bare å prøvesmake og finne din favoritt. Faktisk kan hele turen din til Brüssel kretse rundt sjokolade, om du ønsker det. Det finnes museer, sentre der du lærer om sjokolademakernes hemmeligheter, guidede turer, prøvesmaking osv. Sjekk ut Visit Belgiums sjokoladeside for mer info.

BILDER fra Brüssel

Mer info:

  • Flandern
  • Visit Belgium
  • Brussels International

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer