Tsjekkisk sprit av forskjellige merker er forgiftet med metanol. Foto: All Over Press
Tsjekkisk sprit av forskjellige merker er forgiftet med metanol. Foto: All Over PressVis mer

Sprit fra Tsjekkia forgiftet

Å drikke den kan gi alvorlige konsekvenser.

Er du klar for ferie i enten Tsjekkia, Polen eller Slovakia, er det viktig å være forsiktig med alkoholinntaket.

Den siste tiden skal hele 19 personer ha omkommet og 36 blitt innlagt på sykehus i Tsjekkia, som følge av å ha drukket sprit som inneholder metanol. Også i nabolandene skal flere ha fått i seg den forgiftede spriten.

Vet ikke kilden

Det er tjekkisk-produsert sprit som skal være problemet, som ifølge det svenske Livsmedelsverket har ført til at flere har blitt forgiftet den siste tiden.

Problemet skal gjelder flere alkoholmerker fra forskjellige produsenter. Og siden den eksakte kilden fortsatt ikke er kjent, ber Livsmedelverket folk om å være forsiktige.

"Siden kilden fortsatt er ukjent, og flaskene med forgiftet sprit ikke er mulig å skille fra de øvrige spritflaskene, oppfordrer vi om å vise forsiktighet ved reiser til de berørte landene" skriver Livsmedelverket på sine nettsider.

Livsmedelverket tilsvarer det norske Mattilsynet.

Les også: Derfor bør du ta med mat selv

Derfor er metanol farlig

Metanol, eller tresprit som det også kalles, er i utgangspunktet ikke farlig i seg selv, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. Men ved inntak omdannes metanol til giftige nedbrytningsprodukter i kroppen, som blant annet kan gi synsskader og hjerneskader.

Og siden metanol og vanlig sprit har samme utseende, lukt og smak, er det umulig for brukere å skille mellom de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør metanol skade:
I leveren brytes metanol ned til de giftige stoffene formaldehyd og maursyre. Det er sistnevnte som er ansvarlig for de skadelige virkningene av metanol.

Maursyre kan forårsake blindhet og gi infarkter i hjernen blant annet.

De vanligste symptomene ved inntak av metanol er kvalme, brekninger, magesmerter, svimmelhet, hyperventilasjon og synsforstyrrelser. I de alvorligste tilfellene opptrer blindhet, koma og pustestans.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også: Forsinket fly? Du kan få reise med konkurrenten