Ungdommene fikk språkreisen ødelagt. (<B>Illustrasjonsfoto</B>. Personene på bildet har ingen forbindelse med personene i saken.)<br />
Foto: Linn Rasmussen Foto: linn rasmussen
Ungdommene fikk språkreisen ødelagt. (Illustrasjonsfoto. Personene på bildet har ingen forbindelse med personene i saken.)
Foto: Linn Rasmussen Foto: linn rasmussenVis mer

Språkreise uten språkutbytte

Språkreisen til Malaga ble ødelagt. Vennegjengen på åtte krever hele reisens kostnader refundert.

I tillegg krever de refundert kostnader de fikk ved telefonisk kontakt med familien hjemme i Norge, samt erstatning for tort og svie.

Ran og dårlig undervisning

Vennegjengen reiste til Marbella på språkreise med STS – og turen ble alt annet enn forventet. Marerittet begynte på veien nedover, som ifølge klager to tok alt for lang tid, med flere mellomlandinger og åtte timers ventetid i Stockholm.

Vel fremme ble vennegjengen innkvartert på firemannsrom uten bad eller wc. Rommet var i tillegg skittent og manglet gode ventilasjonsmuligheter. Klager sier ungdommene ble forespeilet et internasjonalt kurs på eget skoleområde, men de ble innkvartert på et herberge med adgang for andre personer enn STS studenter og deres lærere.

I klagen skrives det at flere STS-barn ble ranet, utsatt for trusler eller banket opp like ved herberget – noe klager mener tyder på dårlig bomiljø. Foruten dette klages det også på dårlig og lite variert mat, manglende aktiviteter og krangler mellom lærere og elevene på grunn av manglende bad. Hovedpoenget med reisen var språkundervisningen, som klager hevder var elendig og utbyttesløs for barna. I tillegg klages det over at lærerne ikke kunne engelsk.

Ettersom ungdommene var så misfornøyde med opplegget, skriver klager at ungdommene var avhengige av å ha kontakt med familiene sine i Norge for at det skulle bli orden på sakene i Spania. De krever derfor også å få dekket mobiltelefonutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser klagene

STS har ingen innrømmelser å komme med overfor de åtte ungdommene. Selskapet sier at de som bodde på rom uten dusj, fikk tildelt dusjsandaler ved ankomst. Rommene ble vasket som følge av klage ved ankomst, og maten kan ikke selskapet se er noe å klage på. Om kriminaliteten ved herberget, sier STS at det ikke er mer kriminelt der enn andre steder i Malaga, og at det ble iverksatt skjerpet sikkerhet etter en blotterepisode. STS sier at deltakerne på språkreisen ble informert før avreise om at det internasjonale kurset bestod av ungdommer fra alle de nordiske landene, og at anlegget dessuten er åpent for andre språkskoler – og til en viss grad for allmennheten.

Nemnda gir delvis medhold

Reklamasjonsnemnda for pakkereiser gir klager medhold på flere punkter. Ettersom STS ikke har kommentert punktet om slitsom reise i sitt tilsvar, har nemnda lagt klagerens opplysninger til grunn – og gir ungdommene medhold. De støtter også ungdommene i punktet om skittent hotellrom som ikke skal forekomme, og uttaler at de ikke kan finne det opplyst i STS’ katalog at skolen skal være internasjonal og åpen for andre språkskoler og allmennheten. Klager får derimot ikke medhold i punktet om kriminalitet, og nemnda anser det ikke som en mangel at lærerne ikke snakket engelsk.

Nemnda uttaler at klagerne fikk et mangelfullt opphold. De anbefaler at hver av ungdommene får et prisavslag på 4.000 kroner, samt at de får refundert 500 kroner for mobiltelefonutgifter per person.

Misfornøyd?

Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser behandler hvert år rundt 300 klager fra pakketurister. Herunder kommer også pakketurer med for eksempel Hurtigruten, som i saken over. Mange av klagene Reklamasjonsnemnda mottar handler om hotellstandarden, men også forsinkelser og bortkommet bagasje gir rett til prisavslag. I enkelte tilfeller kan du også få erstatning.

DinSide Reise har tidligere tatt opp klagesaker som omhandler forsinkede fly, bråk, bøllete medpassasjerer og gjenglemte smykker. Her finner du flere klagesaker.

Slik klager du
Dette kan du klage på

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.