Sprakende men grå Vagabond

Vagabonds guide til Thailands øyer og strender er skrevet av svenske Mikael Persson. Persson jobber som reisekribent i den svenske utgaven av bladet Vagabond, noe som i stor grad preger guiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Sprakende men grå Vagabond
[Ugjyldig objekt (NAV)]
image: Sprakende men grå Vagabond

Boken inneholder nemlig en rekke morsomme og personlige historier og anekdoter som Persson selv har opplevd på sine reiser. Svenske Vagabond står bak boken, som er oversatt til norsk og utgitt i Norge av Egmont bøker Fredhøi AS.

Vi har sett på Vagabonds guide til Thailands øyer og strender.

Budsjett-tips

Generelt tips om hvor du bør gå for å handle billigst mulig mat. Rimelige overnattingsmuligheter nevnt under de aller fleste områdene boken omtaler. Tips om hvordan du kommer deg rundt i landet på en billigst mulig måte.

Praktiske råd

Overnatting og mat
Her er en god del informasjon om thai-mat; hva som er spesialiteter i forskjellige områder, og hva du må regne med å betale for middag og annet. Her er også en svært underholdende ”test” av thai-leskedrikker – som etter det vi kan skjønne av boken kan være både fargerikt, søtt og mystisk.

Hva gjelder overnatting, finner du forslag til rimelige – og dyrere overnattingssteder for de forskjellige områdene boka omhandler.

Kommunikasjoner
Boken gir en innføring i hvilke muligheter du har for å komme deg rundt i landet, med beskrivelser av sikkerhet og effektivitet hos de forskjellige kommunikasjonsmidlene. Her er informasjon om reise innen landet, og hvordan du kommer deg til nærliggende land. En nyttig pristabell for distanser med innenriksfly. Her er også informasjon og adresser til selskaper for kjøp av billetter.

Annet
En liten parlør med de mest essensielle glosene, samt en ordliste med kjekke gloser å kunne – som tempel, kollektivtaxi m.fl. Eget avsnitt om trekking. Underholdende historier som spriter opp en ellers grå bok. Forfatteren lar oss få ta del i egne opplevelser. Også informasjon om attraksjoner og utflukter. Eget avsnitt med nyttig informasjon om de største stedene (bank, sykehus osv.). Informasjon om viktige begivenheter og datoer.

Historie og kultur

Boken gir en innføring i landets historie og landets økonomi. Her er også en gjennomgang av forskjellige fjellfolk, og hva du bør være oppmerksom på hva gjelder de forskjellige folkeslagene. Du får også en innføring i landets religion.

Brukervennlighet

En grundig innholdsfortegnelse er hovedbøyen i navigeringen i denne boken. Her må du navigere etter sidetall; ingen fargekoder til å lette letingen. Hver del er imidlertid oversiktelig å finne frem i.

Bilder og kart

Vi leser om saftig ananas, sterke krydder og et fantastisk folkeferd. Fargene formelig blomstrer på innsiden av netthinnen. Da er det en skikkelig nedtur med de svart-hvite (grå) bildene i boken. Kanskje ikke så rart at bildene er få.

Utbrett-kart i permen, med de viktigste øyene og byene avmerket. Ingen detaljkart. Rutekart for Bangkok Skytrain.

Konklusjon

Skribentens underholdende historier skjerper sansene og gir inndirekte synsinntrykk. Historiene gjør boken til noe mer enn en ordinær reiseguide. Men selv om forfatteren makter å formidle fargerike bilder gjennom ord, dras inntrykket ned av at boken er så grå og trist. Med unntak av permen er det ikke et eneste fargebilde i hele boken – kun noen få grå. Når vi leser om kritthvite strender og saftig ananas, vil vi også gjerne få tilfredsstilt synssansen.

Boken har en god del anbefalte overnattings- og spisesteder, med informasjon om adresse og pris – som fungerer bra. Grei faktainformasjon. En uttømmelig kilde på reisen finner du imidlertid ikke her. Man kan selvsagt også stille spørsmål ved at det i en bok om Thailands øyer og strender er skrevet mer om Bangkok alene enn det er om noen av strendene og øyene.

Fakta

Utgitt: 2002
Språk: Norsk
Vekt/sider: 241 gram/272 sider
Pris: 199 kroner
Forlag: Vagabond

Priser fra Tanum på Karl Johan. Prisene kan variere på utenlandske bøker.

  • Tilbake til forrige vurdering

  • Videre til neste vurdering

  • Tilbake til hovedartikkelen