Sprakende fantastisk

BILDESPESIAL: Forkledte skjønnheter, grusomme drager og langnesede krøplinger. Se bildene fra karnvalsfeiringene. >>> SE BILDENE: Årets karneval

Calypso, zouk og trommer. Drager, dans og monstre. Karnevalssesongen er i gang.

VENEZIA: Sukkenes karneval.

Foto: Marco Di Lauro/Getty Images Vis mer


Feste eller faste?

Ifølge det amerikanske oppslagsverket Encyclopedia.com har karnevalet sitt opphav i førkristne riter hvor man feiret fruktbarhet og naturens oppvåkning. Man har funnet at de aller første feiringene fant sted så tidlig som 600 år f. Kr, i Osiris i Egypt. I Romerriket ble det feiret karneval – med løssluppenhet og offentlig forstyrrelser. Fruktbarhetsfeiringene holdt stand frem til 1400-tallet. Den romersk-katolske kirken var sterkt imot feiringen, men tradisjonen var allerede den gang så rotfestet i samfunnet at kirken måtte ta den opp i seg. Kirkens innflytelse på feiringen medførte likevel at festen tok en ny form: De geistlige ble latterliggjort under den såkalte dårefesten. Kirken fikk etterhvert gjennomslag for hva feiringen burde inneholde og den ble knyttet til den forestående fasten. Likevel ser ikke kirken blidt på karnevalsfeiringen i dag heller. Det er en kjent sak at den romersk-katolske kirken i enkelte land kritiserer den tøylesløse festingen.

Det er hovedsaklig i de romersk-katolske landene at de største karnevalsfeiringen finner sted. Ifølge Encyclopedia Britannica antar man at ordet har sin røtter i det middelalderske latinske ordet Carnem levare eller carnelevarium, som betyr å fjerne kjøtt.

>>> SE BILDENE: Årets karneval

PS: De store karnevalsparaden i Rio de Janeiro, Brasil, starter den 27. februar. Følg med på DinSide for de siste oppdateringene fra festen.

Flere bildespesialer

INDIA: Badeferie i sari
DEILIG: Silkeføre på vinterstranda
BOLIVIA: Verdens farligste vei
Playa de Best-i-verden
Strippet strandkjøring i Brasil
VILLE VESTEN: Rough riders
De ekte karibiske piratene