Opp av solsengen, og ut på joggetur. Nordmenn på sydentur er blitt mer sporty. Foto: Apollo
Opp av solsengen, og ut på joggetur. Nordmenn på sydentur er blitt mer sporty. Foto: ApolloVis mer

Sporty på sydentur

Opp av solsengen og ut på dykkekurs, løpetur eller tennisbanen.

Det skal godt gjøres å åpne en helgeavis eller et ukeblad uten at du finner artikler som handler om helse, kosthold eller trening. Hvis dekningen gjenspeiler nordmenns interesse, er vi veldig opptatt av sunn livsstil.

Det stemmer antagelig, for flere mosjonsløp og -renn melder om rekordantall påmeldinger (det gjelder for eksempel Oslo Maraton, Birkebeinerløpet og Birkebeinerrennet).

Og jammen har ikke helsefokuset sneket seg inn i ferien til folk, også. Det mener i hvert fall Apollo. Charterselskapet merker en økende interesse for sine resorter som har treningsfasiliteter.

- Jeg skal ikke påstå at folk ikke reiser på sydentur for å ligge på en solseng, men vi merker at folk også er opptatt av at det skal være muligheter for fysisk aktivitet, sier Helen Begby, informajsonssjef i Apollo.

Stadig flere hoteller tilbyr gjestene treningsfasiliteter. Her fra Las Playitas. Foto: Apollo
Stadig flere hoteller tilbyr gjestene treningsfasiliteter. Her fra Las Playitas. Foto: Apollo Vis mer

- Det finnes snart ikke et hotell som ikke har treningmuligheter, sa hun under en nylig pressekonferanse.


Apollo la nylig til resortet Las Playitas i sitt program, og dette har blitt godt mottatt. Hotellkomplekset på Fuerteventura har fokus på aktiviteter. Her tilbys gjestene et svømmebasseng i OL-størrelse (50 meter langt), treningstimer, sykkelutleie, golf, og en utendørs treningspark med fastmonterte apparater der man kan gjøre styrkeøvelser. Fuerteventura er forøvrig kjent for sine mange turveier og fine sykkelstier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er inne i turismens tredje fase. Masseturismen har begynt å bli trett av seg selv, sa statsviter Erling Dokk Holm, som var invitert av Apollo for å prate om turismens utvikling.

- Stoltenberg har i et intervju fortalt at han har begynt å dykke. Hvorfor? Fordi han var på sydenferie og kjedet seg. En ferie inneholder i dag et overordnet krav om aktivitet.

- Å være aktiv og trene er blitt en form for selvrealisering, sa Dokk Holm.

I løpet av de siste årene har vi sett at avisene skriver om næringslivslederes treningsvaner, og at styrkeprøver som sykkelrittet Trondheim-Oslo, Birkebeineren og Oslo Marathon er fullt av næringslivsledere. Senest denne uken skrev Aftenposten om alle topplederne som gikk det italienske langrennsløpet Marcilonga.

Forskning viser også at det å være i god form er blitt et statussymbol. Det er en sammenheng mellom utdannelse og formnivå, ifølge Dokk Holm.

Jo høyere utdannelse man har (og dermed jo bedre betalt jobb), jo mer aktiv er livsstilen. Men i dagens Norge er det ikke bare de høytlønte som er opptatt av å være i form. Også middelklassen (som veldig mange i dag tilhører) er bitt av basillen.

Sporty på Sydentur

Hvordan er aktivitetsnivået ditt når du er på sydenferie? (Avsluttet)
Lik null - jeg slapper helt av(39%)
Jeg legger inn to-tre treningsøkter, som jeg gjør hjemme(26%)
Jeg tester ut tennisbanen eller treningsrommet i hvert fall én gang(23%)
Det blir litt leking med barna, i hvert fall(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Trening og kultur

Det er altså ikke lenger "trendy" å bruke 14 dager på å ligge langflat i solsengen og drikke paraplydrinker. Du skal helst være litt aktiv også, om det betyr at du slenger deg med på hotellets vannaerobicstime, tar en runde med tennis før frokost et par av feridagene, eller melder deg på snorkletur og står på vannski.

Men ved siden av aktivitetstrenden, har vi kulturtrenden. Sightseeing og museumsbesøk er også blitt noe man "må" få med seg i løpet av ferien.

Folk med høy utdannelse er ikke bare mer opptatt av sunn livsstil, de er også mer opptatt av kultur.

- Dette er noe charteroperatørene har fått med seg. Jeg tok en kikk i Apollos katalog, og fant denne beskrivelsen av Lido di Jesolo: "Lido di Jesolo ligger i behagelig avstand til kulturbyen Venezia." Her har de altså i tillegg til å få med at stranda er fin, fått med at man kan reise til kulturbyen Venezia, og dermed få dekket kulturbehovet i løpet av ferien, sa Dokk Holm.