Sporadisk frodighet

Øygruppen Sporadene byr på et helt annet klima enn de brunsvidde Kykladene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nord for Athen, i Egeerhavet, ligger en frodig liten øygruppe som består av mer enn 700 øyer og skjær. Kun ni av disse er bebodd, og som turist vil du nok konsentrere deg om hovedøyene; Skiathos, Skopelos, Alonissos og Skyros. Denne øygruppen ligger utenfor de travleste rutene i Kykladene, og er har langt mer vegetasjon enn de tørre øyene lenger sør. Her finner du grønne skoger selv i den heteste augustvarmen.

Øygruppen har sin egen internasjonale flyplass på Skiathos, og hit kommer du deg for eksempel med charterfly fra Norge. Videre til de andre øyene reiser du enkelt med ferge eller Flying Dolpin – de ligger kun få timer unna hverandre.

Strandliv på Skiathos

Skiathos er kjent for sine mange strender. Her fra Lalaria.
Foto: Robin Strand Foto: Robin Strand
Skiathos er kjent for sine mange strender. Her fra Lalaria.
Foto: Robin Strand Foto: Robin Strand Vis mer

Skiathos ligger lengst mot vest, og er den minste av de fire øyene. Her ligger den internasjonale flyplassen. Dette er også øya som huser flest charterturister. Mer enn 60 strender skal det være her, selv om øya ikke er mer enn 14 kilometer fra en ende til den andre.

Holder du deg sammen med menneskemengdene er det øyas sydside som er stedet. Vil du litt bort fra massene kan du leie privat båt og se deg om på den litt villere nordkysten. Her finner du strender som kun er tilgjengelig per båt. Skiathos byr på det mest sofistikerte utelivet i Sporadene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billedskjønne Skopelos

Greske katter er roen selv i varmen - denne ble foreviget på Skopelos.
Greske katter er roen selv i varmen - denne ble foreviget på Skopelos. Vis mer

Den største øya i Sporadene er høyreist og kuppert med frodige, grønne skoger. Her produseres faktisk vin, og øya er det tradisjonelle sentrum i Sporadene. Fra Skiathos reiser du med båt til Skopelos – regn med en times reise mer eller mindre.

På Skopelos kan du bo i Skopelos by eller "Chora" – havnebyen som er regnet som en av de vakreste i hele det greske øyriket. Her ligger de tradisjonelle, hvite husene oppetter åssiden, atskilt av trange smug som du kun kan ferdes i til fots. Den andre viktige byen på øya, Glossa, ligger et stykke opp i åssiden ovenfor havnebyen Lutraki.

Selv om det er en liten strand inne i Skopelos by, vil nok badeentusiastene heller sette seg på bussen eller ta en båt til en av øyas andre og triveligere badesteder.

Rent vann rundt Alonissos

Den lange og smale øya Alonissos kan synes å ligge utenfor allfarvei, men den er absolutt verdt et besøk. Her er livet enkelt – er du på ferie for å friste nattelivet, er denne øya feil adresse. Alonissos er stedet for den som jakter på ro og fred og naturopplevelser.

Et greit utgangspunkt er å bo i den søvnige havnebyen Patitiri. Her legger båtene til uansett om du kommer fra Skyros eller Skopelos. Herfra går det badebåter til flere av øyas fineste badesteder. Høyt oppe i åsen over byen ligger den gamle byen "Chora" som ble ødelagt av jordskjelv i 1965. Den begynner sakte men sikkert å ligne på sitt gamle jeg etter en møysommelig restaureringsarbeide. Herfra er utsikten intet mindre enn fantastisk – du ser ned i havet på begge sider av øya.

Havet rundt Alonissos ble opprettet som en nasjonal marinepark i 1992, og på grunn av det er det svært lite forurensning i vannet her. På noen av de små, ubebodde øyene ved Alonissos holder en utrydningstruet selart til, og er du heldig treffer du på et av de fredede medlemmene når du ferdes langs strendene her.

Utenfor løypene på Skyros

Utsikt fra borgen på Skyros.
Utsikt fra borgen på Skyros. Vis mer

Aller lengst ut av de fire store, ligger Skyros. Byen som ligger gjemt bak fjelltoppen med festningen på toppen, er godt bevart. Her skal det være mulig å få et inntrykk av hvordan det tradisjonelle livet var i Egeerhavet. Her vil du se mange eksemplarer på de merkelige stolene med korte bein, som er et tradisjonelt innslag i innredningen i Skyros' hjem.

Skyros er relativt urørt av masseturismen, og en favoritt blant grekerne selv. Her finner du gode tavernaer, lange sandstrender og øyas helt særegne art av små ponnier som gresser i de tørre områdene i sør. Skyros huser også et eget senter for "holistiske ferier". Her kan du ta kurs i alt fra yoga og personlig utvikling til seiling og matlaging.