Hvis du ser nøye etter, ser du de små svarte prikkene som er øynene til larvene. Bånn apetitt! Foto: Wikimedia
Hvis du ser nøye etter, ser du de små svarte prikkene som er øynene til larvene. Bånn apetitt! Foto: Wikimedia Vis mer

Spiste ost full av larver

- Vi oppdaget ikke at det krelte av larver før vi hadde spist en god del.

Publisert
Sist oppdatert

En norsk kvinne spiste lokal mat med ganske spesielt innhold under ferie på Sardinia. Hun ble selvsagt ganske bekymret, og sendte inn et spørsmål til Lommelegen.no, for å høre om de kan ha tatt skade av det:

"Vi er en vennegjeng som ble servert Casu Marzu (vi trodde det var vanlig smøreost) på en tur til Sardinia for få dager siden. På grunn av dårlig lys var det ingen som oppdaget at osten krelte av larver før vi alle hadde spist en god del. Skal si vi mistet matlysten fort...

Etter turen sjekket jeg osten på internett, hvor det står følgende: "Fordi spising av osten kan føre til tarminfeksjoner (larvene kan leve i tarmene dine og forårsake alvorlige skader når de forsøker å trenge gjennom tarmveggene) er osten faktisk forbudt i Italia. Men, lovene i Sardinia er ikke like strenge, og der kan man enkelt finne osten på svartemarkedet."

Hjeeelp! Kan vi få sjekket om vi er "larvefri" på noe måte, eller er det noe medisin vi kan ta for å drepe eventulle larver? Hva gjør vi? Hilsen veldig engstelig ostespiser, helst uten larver!"

Råtten ost

Denne skrekkopplevelsen ble altså beskrevet av den 40 år gamle kvinnen nå i september. Osten hun spiste er en tradisjonsost på Sardinia. Navnet, casu marzu, betyr bokstavelig talt "råtten ost", skal vi tro Wikipedia. Osten er rett og slett en sterkt gjæret saueost full av fluelarver av arten piophila casei (også kalt osteflue). Larvene er faktisk påført osten med vilje. Larvene spiser av osten og bryter ned fettet slik at osten blir helt myk. Det er derfor nordmennene trodde det var en smøreost. En ost kan inneholde tusener av larver. Det er valgfritt om man spiser osten med larvene eller ikke.

En delikatesse med sprett

Osten skal være kjent som et afrodisiakum på Sardinia, og serveres på sardinsk flatbrød med kraftig rødvin til. Siden larvene kan hoppe opptil 15 cm når de blir forstyrret, må man holde hånden over flatbrødet med osten for å hindre at de spretter rundt på vei inn i munnen.

Dersom man ikke vil spise larvene, plasserer man osten inne i en papirpose. Larvene dør uten oksygen, og etterhvert vil små kneppelyder når larvene spretter opp mot papiret fortelle at de er på vei til å krepere. Når all kneppelyd er borte, er alle larvene døde, og osten kan spises larvefri.

Er det farlig?

Det er ikke rart kvinnen som ufrivillig spiste osten ble bekymret da hun oppdaget larvene, og at hun lurer på om det er farlig.

- Dette hadde jeg aldri hørt om før, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken, til DinSide.

Det var han som fikk spørsmålet fra den bekymrede kvinnen. Han gjorde en del undersøkelser og kom frem til at fluelarvene kan irritere tarmslimhinnene, og kan gi diaré, kvalme og mavesmerter.

- Men fluelarver er avhengige av luft, så de kan nok ikke overleve lenge i tarmen. Larvene fra osten kan ikke trenge gjennom tarmveggen. Det finnes forøvrig mark som kan trenge igjennom tarmveggen: Anisakis, som på norsk kalles "kveis", forteller Hasle.

Denne marken er velkjent i Norge, og finnes gjerne utenpå leveren til torsk og sei. De er helt ufarlige om vi koker eller fryser fisken. Det er derfor det er et krav om at all rå fisk som brukes til sushi skal fryses før den serveres.

Men fluelarvene som finnes i osten casu marzu er altså ikke av typen som lager mer ugagn i kroppen enn at man kan oppleve å få diaré og magesmerter.

- Så lenge ingen av dem er dårlige, så er det ingen grunn til bekymring. Har noen av dem diaré, bør de dra til legen og få undersøkt nærmere, sier Hasle.

Lommelegen.no og DinSide er begge eid av Aller Internett.

Andre rare ting folk spiser rundt om i verden kan du se i disse sakene:

Hvilken livmor skal jeg ha til middag i dag?
Vit hva du kjøper på Beijings markeder...
Her spiser han et levende hjerte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer