Spis hos tv-kokkene

Enhver tv-kokk med respekt for seg selv har en restaurant. Her ser du hvem som har spisested hvor.

Matprogrammer vises i nesten hvert eneste tv-tittende land. Folk benker seg til for å se kokkene kokkelere de lekreste retter. Resultatet er vann i munnen og murring i magen.

Løsningen på problemet er å besøke tv-kokkens restaurant, og få smake på matmesterens mirakler selv. Her er en oversikt over noen av de mest kjente:

Spis hos tv-kokkene


NORGE

Arne Brimi er kjent for oss alle gjennom "Gutta på tur", der han kokkelerer frem de lekreste retter over bålet. Brimi er glad i norske råvarer, særlig vilt, og lager lekker gourmetmat av sopp, bær, rype, elg og annet snadder som finnes i naturen. På Vianvang kan du smake Brimis retter, men dette er ingen vanlig restaurant. Her kommer du i en større gruppe, eller du deltar på et av helgekursene.

Hvor: Ved Lom
Pris: varierende, "jentehelgen" i august koster 2.650 kr inkl. overnatting
På nett: Vianvang

Spis hos tv-kokkene


SVERIGE

Niklas Ekstedt tok i 2005 over etter Tina Nordström i tv-serien "Mat". Den unge kokken driver to restauranter, Niklas Viken, som bare er åpen om sommeren, og Niklas Helsingborg. Sistnevnte har vunnet en rekke priser, og er godt besøkt. Her serveres retter som trøffelrisotto med bacon og tunfisk "tzatziki".

Hvor: Norra Storgatan 13, Helsingborg
Pris: fra 185 sek (cirka 160 kroner) for hovedretten i bistroen
På nett: Niklas

Spis hos tv-kokkene


STORBRITANNIA

Storbritannia har flere kjente tv-kokker, men vi nordmenn kjenner nok best til Jamie Oliver. "Pukka," sier han, mens han kokkelerer nakent, og lærer usunne engelske skolebarn å spise skikkelig. Hans mest kjente restaurant er Fifteen, restauranten han åpnet sammen med en gjeng ungdommer uten mål og mening. Tv-serien fulgte prosessen der Jamie lærte opp pøblene som ikke engang kunne koke poteter. I dag er Fifteen en av de mest kjente restaurantene i London, og Oliver har åpnet søsterrestauranter andre steder.

Hvor: Westland Place, London
Pris: fra 18 pund (cirka 210 kroner) for hovedretten
På nett: Fifteen

Spis hos tv-kokkene


FRANKRIKE

Cyril Lignac er Frankrikes svar på Jamie Oliver. Den fremadstormende kokken i tyveårene har "tatt en Jamie", og hentet inn en gruppe skoleskulkende og arbeidsledige ungdom for å gjøre dem til kokker. Prosessen ble vist på tv i programmet "Oui, chef!", og restauranten de unge kokkene jobber på, Le Quinzième, har blitt en stor suksess. Akkurat samme konsept som Jamie Olivers Fifteen i London.

Hvor: 14 rue Cauchy, Paris
Pris: fra 28 euro (cirka 220 kr) for hovedretten
På nett: Le Quinzième

 Foto: BBC
Foto: BBC Vis mer


AUSTRALIA

Bill Granger har solgt en halv million kokebøker verden over, og tv-serien "bills food" har blitt vist i 19 land. Han har i dag tre restauranter i Australia, men den mest besøkte ligger i Darlinghurst, en forstad til Sydney. bills er like populær til lunsj som til middag, og her får du retter som linguini med fersk krabbe eller laks med kikerter og fetaost.

Hvor: 433 Liverpool Street, Darlinghurst, like utenfor Sydney
Pris: fra 23 australske dollar (cirka 110 kroner) for hovedretten
På nett: bills

Spis hos tv-kokkene


IRLAND

Kevin Dundon er en jovial ire som har kokkelert for både Bono og George Bush. Han er kjent fra en rekke tv-show, som BBCs Saturday Kitchen, UKTV Food og The Today Show i USA. Maten hans er moderne, men inspirert av tradisjonelle irske influenser. Han har restauranten Dunbrody Country House Hotel and Restaurant, en herregård som ligger praktfullt til på landet. Her kan du også bo, og det arrangeres en- og todagers kokkekurs med Dundon selv, for dem som vil lære seg kokkekunsten.

Hvor: Arthurstown, to timers kjøretur sør for Dublin
Pris: 48 euro (cirka 380 kr) for en toretters meny
På nett: Dunbrody House

 Foto: Mary Sue and Susan
Foto: Mary Sue and Susan Vis mer


USA

Mary Sue Milliken og Susan Feniger er kjent fra tv-serien "Too Hot Tamales", der de viser amerikanerne hvordan man lager skikkelig meksikansk husmannskost, og godbiter fra resten av verden forøvrig. De har tre restauranter, en i Las vegas, en i Santa Monica, og den mest anerkjente, Ciudad, i Los Angeles. Her får du empañadas, taco, argentinsk biff og brasiliansk fisk, for å nevne noe.

Hvor: 445 S. Figueroa Street, Los Angeles
Pris: fra 16 dollar (cirka 100 kr) for hovedretten
På nett: Ciudad

Spis hos tv-kokkene


SPANIA

Karlos Arguiñano har et kokkeshow på tv på hverdagene klokken ett, når spanjolene er hjemme og spiser lunsj. Han har en stor fanskare, som liker de kjappe instruksjonene og enda kjappere replikkene. Hans Hotel Restaurant Karlos Arguiñano ligger langs strandpromenaden i Zarautz, nord i Spania, og er landskjent for sin gourmetmat av typen makrell med hvitløk og olivenolje, og biff med sviskesaus.

Hvor: Calle Mendilauta 13, Zarautz, utenfor San Sebastian
Pris: fra 10 euro (cirka 80 kroner) for hovedretten
På nett: Hotell Karlos Arguiñano

Spis hos tv-kokkene


ITALIA

Gianfranco Vissani er Italias mest kjente tv-kokk, og skriver også spalter i avisene. Han har overtatt sin fars trattoria ved innsjøen Corbara i Umbria, og gjort den om til en michelinstjernerestaurant italienere og turister valfarter til. Maten er en miks av gourmet og tradisjonell mat fra regionen.

Hvor: litt utenfor Todi, i Umbria
Pris: fra 25 euro (cirka 200 kr) for en hovedrett
På nett: Casa Vissani

Mer gourmet:
Whisky i Skottland
Mest gourmet for pengene
New Yorks beste restauranter
Stjernekokkenes favoritter
New Yorks beste hamburgere
Tysklands beste restauranter