Spinnvill på fire hjul

Tørt, støvete, varmt. Legg til litt klissete solkrem, vernebriller og en firehjuls motorsykkel, og du kan bli vaskebjørn for en dag.

Vi kjører på lang rekke gjennom nasjonalparken. Vis mer


Hvordan blir man vaskebjørn for en dag? Jo, man tar for eksempel et raid gjennom en karibisk nasjonalpark på ATV.

Andre tradisjoner

Vi syns vi ser dem - hordene av japanske turister som hoier seg over Dovrefjell mellom moskus og militære installasjoner på fire motoriserte hjul, eller de fornøyde amerikanere som brøler langs Rallarvegen på eksosstinkende turtallsmaskiner. Og vi syns vi hører dem - Bellona der de rasler med nykvessede miljøsabler og miljøvernministeren der han klaprer med politisk korrekte tenner. Dette er rett og slett et umulig scenario i Norge. Men slik er det ikke nødvendigvis andre steder i verden. Vi har rast fra oss gjennom nasjonalparken Arikok på Aruba i Karibia.

Se bildene fra turen

Vill ferd

Aruba er en øy med mange amerikanske turister, og disse ønsker seg action, men trygg action. Det betyr at vi aller først må skrive under på en kontrakt på lengde med en velbrukt toalettrull der vi tar på oss alt ansvar for hva som enn måtte skje underveis. Dernest betyr det at vi må finne våre foreskrevne hjelmer og vernebriller, samt vår tildelte doning og plass i rekken. Og sist men ikke minst betyr det at vi må gjennomgå et kjappiskurs i håndsignaler. ATVene vi skal herje nasjonalparken med er nemlig ikke utstyrt med allverden av signallys, og vi skal kjøre i lang, lang rekke og trenger et system for å formidle beskjeder i fart. Den solstekte instruktøren viser oss tålmodig at to fingre opp betyr at vi skal danne to rekker, at vinking til siden betyr sving og at knyttet neve betyr brems. Her overlates lite til tilfeldighetenes spennende spill, men det betyr ikke at vi har en kjedelig tretimers tur foran oss. Langt derifra!

Øve først, mester etterpå

Før vi slippes ut på veien må det øves: Slik starter du, slik setter du sykkelen i gir, slik gasser du, slik stopper du. Deretter får en gammel industritomt lide under ferskingenes frenetiske gasspådrag mens støvskyene som letter gir oss en forsmak på det som venter. Ikke visste vi da at vi burde jobbet hardere for å få et nummer i køen som lå litt lengre fremme ...

Den som tør kan teste utedassen. Vis mer


Ut på veien

Etter øvelseshalvtimen er vi klare, og slippes ut på veien. Riktignok med en instruktør foran, og en oppsamler bak. Bra er det - for de forsiktige amerikanske jentene som setter seg fast i de bratte bakkene så snart leppestiften faller ut av lommene og solbrillene ramler av bagasjelokket trenger stadig hjelp for å komme på rett kjøl igjen. Og de tøffe gutta trenger nok også en brems foran til beskyttelse av sårbart dyreliv.

Langs veien passerer vi ihjelkjørte slanger i gigantformat som gir en forsmak på hvilket terreng vi beveger oss ut i.

- Slangene hører ikke til her. De store kommer fra Venezuela med fruktlaster, og de fanger vi og dreper, for de ødelegger det lokale dyrelivet, forteller omviseren i hulene som er vårt midtveisstopp på ferden gjennom Arikok nasjonalpark.

Men før vi kommer hit ser vi både fugler og geiter, samt en hær av kaktuser i diverse varianter. De er store og høyreiste, de er buskete og flate, de er små og runde. Og de har pigger, så det gjelder å se hvor vi kjører og hvor vi går i pausene.

Så var det vaskebjørnen ...

Vaskebjørnfjeset til venstre er undertegnede, litt mindre utpregede spor hos vår guide Francis fra Aruba. Vis mer


I starten nevnte vi at dette ble som å forvandles til vaskebjørn for en dag. Hvordan kan så det ha seg? Jo, så enkelt er det: Støvet som de ivrige forandkjørende virvler opp er som skapt til å sette sitt preg på både tøy og kropp. Klamme tekstiler og solkremklissete hud virker som støvmagneter, og straks vi tar av vernebrillene og ser på de digitale bildene på kameraet vårt, skjønner vi hvorfor alle ler og peker. I større eller mindre grad ser vi alle ut som vaskebjørner med hvit ramme rundt øynene og mørke striper i fjeset. Dessverre ble vi ikke så brune som bildene tilsier, da det meste av fargen randt som gjørme ut i det karibiske hav under snorklingen ettepå. Og skjorta? Den er fortsatt ikke ren, fem klesvasker senere.

Se bildene fra turen

Fakta om turen vi var med på og andre alternativer for eksosryper og motorjunkies.