Spiller med stjernene

Fræna-gutten Ola Kvernberg spiller sammen med store musikere på jazzklubben Birdland i New York.

Ola Kvernberg (20) spiller string-swing med store navn på Birdland i New York. Men gutten selv er heller ikke noe ubeskrevet blad tross sin lave alder.
Ola Kvernberg (20) spiller string-swing med store navn på Birdland i New York. Men gutten selv er heller ikke noe ubeskrevet blad tross sin lave alder.Vis mer

Django-gitaristen Angelo Debarre, Alain Jean Marie, Frank Vignola, bassisten Jon Burr og James Carter er noen av de kjente musikerne unge Ola Kvernberg får prøve seg mot under Django Reinhardt Festival of New York som starter den 27. november.

- Jeg er så shaky at jeg nesten pisser på meg, sier Ola Kvernberg på en støyete mobiltelefonlinje på vei til Oslo fra konsert på Lillehammer.

Men han tar seg raskt inn, nervøsiteten er håndterbar:

- Det er hyggelige fyrer jeg skal spille med, så det blir nok jævlig bra.

Festivalen i New York er en av mange festivaler som hyller den legendariske belgiske musikeren Django Reinardt (1910-53) som er opphavet til såkalt Djangomusikk. Djangomusikken er en blanding av sentimental sigøynermusikk og amerikansk jazz.

Halsbrekkende tempo

Den 20 år gamle studenten ved jazzlina ved musikk-konservatoriet i Trondheim, har allerede et langt musikalsk rulleblad. Bak seg har han tre plateutgivelser. Den aller første plata var med det trønderske gammeldansbandet Flyskrækk. Nummer to har navnet Jimmy & Ola, Hot Club de Norvége og kom i 2000. Tredje plate heter simpelthen Ola Kvernberg Violin og kom i januar år. Ny plate kommer ifølge plateselskapet, Hot Club Records, i januar 2001. På denne spiller Kvernberg med Jimmy Rosenberg. I tillegg holder unggutten et forrykende tempo; I følge manager Rolf Bugge har Kvernberg spilt i Finland, Frankrike, England og på samtlige festivaler i Norge. Ola Kvernberg bekrefter dette.

- Jeg er i ferd med å avslutte en turne med Rikskonsertene. I morgen spiller jeg i Oslo med min egen trio, og i helgen går jeg i studio med Angelo Debarro for å lage ei skive, sier Kvernberg.

Plateselskapet Warner skal ta opp konsertene på Birdland med plateutgivelse som mål.

- Men hvordan har en nordmørsk musikkstudent på knappe 20 år klart å komme innenfor dørene på Birdland på Manhattan?

- Det er nært knyttet til instrumentvalget, jazz-fele. Senere har jeg knyttet kontakter gjennom musikkmiljøet og musikeren Jimmy Rosenberg, forteller Kvernberg.

Dagbladet skriver i en artikkel fra i fjor at Kvernberg banket på garderobedøra til Hot Club de Norvége i forkant av en konsert på Rockefeller og spurte om han kunne få spille.

- Da han satte i gang på fela, datt vi av stolen alle mann. Makan har jeg aldri hørt, sa Hot Club de Norvèges Jon Larsen til Dagbladet den gang.

Vil du på konserten, er adressen til Birdland som følger: 315 West 44th Street, Manhattan, tlf.: + 1 212 581-3080.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.