Spillebuler og sukkerspinn

Nostalgi, mat og stemning står i fokus i Københavns Tivoli. DinSide Reise sjekker stemningen i den danske Haven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- Jeg vil ha blått sukkerspinn, nei, forresten, jeg vil ha rosa!!! Fornøyelsesparktesteren, Emil Røise Holst (7), har et svare strev i de mange serveringsetablissementene i Tivoli.
- Jeg vil ha blått sukkerspinn, nei, forresten, jeg vil ha rosa!!! Fornøyelsesparktesteren, Emil Røise Holst (7), har et svare strev i de mange serveringsetablissementene i Tivoli. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det fineste med Tivoli, var Baljebanen, sier DinSide Reises rutinerte fornøyelsesparktester, Emil Røise Holst (7). Denne nostalgisk eventyrvognen gikk langsomt gjennom fortryllende 1001 natt. Her finnes skattekammere, tigere, prinsesser og røvere. Denne eventyrlige tunnelen ble laget i 1922.

Uttalelsen er betegnende for tivoli: I konkurranse med et utall baner med fart i svingene, fanger det magiske toget mest oppmerksomhet. Tivoli handler mer om stemning og atmosfære, enn om action.

Spillebuler og sukkerspinn

- Se på de fine hagene, sier Emil henrykt. De kinesiske hagene med fontener og små skulpturer imponerer.

Like ved ligger en sjørøverskute med restaurant ombord.

- Der måååååå vi bare spise, altså, gauler Emil. Men straks etter trekker godtebodene med fargerike kjærlighet-på-pinner, sukkerspinn, gammeldags is i kjeks, pølser og sukkerspinn. For ikke snakke om alle spillesjappene hvor du vinner store, rosa plysj-elefanter hvis du lykketallet ditt slår inn. Eller klarer å slå klampen i bånn.

Men moroa i Tivoli koster. Spillebodene suger oppsparte lommepenger. For alt må prøves: Hesteveddeløpet i papp, lykkehjulene og skytebanen. Og selvfølgelig kjører en karusell i Tivoli. Hvis en ikke har kjøpt turpass á kr 180, må nok VISA-kortet fram flere ganger underveis. Karusellturene koster fra 10 kroner og opp til 30 kroner. Tivoli skriver på sin hjemmeside at de er forpliktet ovenfor sin aksjonærer til å drive en fornuftig forretning. De skriver videre at Pay one-prinsippet - hvor alle fornøyelser inngår entréprisen – er valgt bort. Mange av gjestene kommer nemlig like mye for å oppleve stemningen, som for å kjøre karuseller.

Sjove show

Store og små karuseller, tryllekunstnere og motorsykkelakrobater - Tivoli fornøyer de mange.
Store og små karuseller, tryllekunstnere og motorsykkelakrobater - Tivoli fornøyer de mange. Vis mer

Men ikke alt koster penger i Haven. Her finnes også utvalgte gratis gleder i form av konserter. I sommer spiller blant andre Texas, Lisa Ekdahl, Kim Larsen og Sanne Salomonsen. Tivoli har gjennom hele sesongen daglige show med musikk, tryllekunstnere, pantomime, motorsykkelakrobatikk og andre sjove saker. Mer om hvilke tilstelninger som gjelder, kan du lese om på Tivolis hjemmeside.

Historisk sus

Tivolis grunnlegger, Georg Carstensen, var en uøkonomisk fyr, både privat og i forretninger. Imidlertid var dansken full av ideer. På sine Europa-reiser ble han betatt av de romantiske forlystelseshager med vakre hageanlegg. I 1841 søkte han kong Christian XII om tillatelse om å etablere og drive et Tivoli og Vauxhall i fem år. Navnene er hentet fra lignende etablissementer ute på kontinentet. Navnet Tivoli ble i forrige århundre hentet fra en landsby nær Roma ved samme navn. Navnene skulle virke forlokkende med sin eksotiske klang. I de aller første planene for fornøyelsesanlegget var det blant annet ført opp en konsertpaviljong, et billiardhus, et fyrverkerianlegg og en restaurant. I august 1843 åpnet fornøyelsesparken. I den heller korte sesongen som varte frem til oktober, var 174.609 gjester innom det nyåpnede fornøyelsesetablissementet.

Tivoli har hatt sesongkort helt fra 1845. Da kostet det åtte riksdaler. I 1997 ble sesongkortet avløst av Tivoliklubben, som i dag har 50.000 medlemmer. Disse får fri adgang til Tivoli om sommeren og på julemarkedet.

Andre fornøyelsesparker

DinSide Reise har også testet andre fornøyelsesparker:

  • Lykke i Legoland

  • Kostbar opptur i Liseberg.

  • Med 93 km/t i svingene – vi tester Tusenfryd.
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.