Spenning før OL-start

Sjelden har det knyttet seg så mye spenning til et vinter-OL.

Mange utøvere dropper åpningsseremonien på Rice Eccles stadion på grunn av terrorfrykt.<br />
<I>Foto: Alan Yorgason/Visit Salt Lake</I> Foto: Alan Yorgason/Visit Salt LAke
Mange utøvere dropper åpningsseremonien på Rice Eccles stadion på grunn av terrorfrykt.
Foto: Alan Yorgason/Visit Salt Lake Foto: Alan Yorgason/Visit Salt LAkeVis mer

De hadde ikke regnet med denne typen oppmerksomhet i Salt Lake City, den gangen de søkte om OL. Fem måneder etter terroranslagene mot New York og Washington, skal vinterlekene i Utah være i gang - det største idrettsarrangementet siden 11. september. Med frykten for nye terroranslag i bakhodet er byen full av sikkerhetsfolk, og den norske troppen har for første gang med seg en sikkerhetsansvarlig.

Frykter terror

Mer enn 12.000 sikkerhetsfolk, politi, militære og sivile skal vokte tryggheten for deltakere og publikum. Likevel tror en av tre amerikanere at det er sannsynlig med terroranslag mot OL, skriver Aftenposten og refererer til en undersøkelse utført for Associated Press like før lekene starter. Flere av utøverne sier også at de vil droppe åpningsseremonien på grunn av terrorfrykt. Samtidig klager den amerikanske justisministeren på for dårlig sikkerhet bare dager før åpningsseremonien. Han peker spesielt på sikkerheten omkring butikker og restauranter, men også på forholdene ved åpne plasser der man forventer store folkeansamlinger, for eksempel ved premieutdelingene.

Store inntekter

På samme tid forventer mange at lekene skal virke som en forsterker for amerikanernes nasjonalfølelse. Fjernsynsselskapet NBC som har kjøpt rettighetene, forventer seertall og reklameinntekter som skal overgå Super Bowl - og det er ikke lite i amerikansk sammenheng. I følge Los Angeles Times er fjernsynsselskapet nesten utsolgt halvannen uke før lekene, og dermed veldig nært de estimerte inntektene på 720 millioner dollar. Det er 40 prosent høyere enn inntektene fra forrige vinter-OL i Nagano.

Amputert norsk hus

Norway House i Park City.
Foto: Eksportrådet Foto: Eksportrådet
Norway House i Park City.
Foto: Eksportrådet Foto: Eksportrådet Vis mer

For litt norsk nasjonalfølelse utenfor idrettsarenaen, er det greit å vite at Sjømannskirken igjen deltar i OL. En egen "idrettskirke" vil finnes i Norway House, det som egentlig biblioteket i fjellbyen Park City. Her skulle egentlig Eksportrådet markedsføre den norske tilstedeværelsen i Salt Lake City sammen med mange norske bedrifter, men mange av deltakerne trakk seg etter 11. september. Nå blir det i stedet NRK-sendinger herfra, samt pressesenter og diverse andre aktiviteter.

Medaljer

Mens det forut for lekene er stor fokus på sikkerhet, blir det forhåpentligvis større fokus på sporten underveis. I forkant er Norge tippet som en av de store medaljefavorittene, og Olympiatoppen har også signalisert håp om å være på nivå med resultatene fra Lillehammer prestasjonsmessig. Det amerikanske magasinet Sports Illustrated tror på hele ni norske gull, med flere av langrennsløperne, Liv Grete Skjelbreid Poireé og Kari Traa som store favoritter.

De norske utøverne kan i alle fall regne med kongelig behandling underveis. De fleste skal bo på et eget hotell (ikke i deltakerlandsbyen), med egne kokker, leger, fysioterapeuter, sikkerhetsfolk og så videre, og så videre.

Salt Lake City venter i spenning på OL-start.
Foto: Alan Yorgason/Visit Salt Lake Foto: Alan Yorgason/Visit Salt Lake
Salt Lake City venter i spenning på OL-start.
Foto: Alan Yorgason/Visit Salt Lake Foto: Alan Yorgason/Visit Salt Lake Vis mer

Mer om OL

Her finner du mer om OL fra DinSide:

  • Bli med til OL-byen - med bildespesial

  • OL-billetter på billigsalg
  • OLs egne nettsider finner du her
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.