Spennende vulkaner

Her er noen kjente vulkaner du kan beundre fra fjernt og nært hold.

Månelandskapet ved Teide er en stor attraksjon blant turister til Tenerife.
Månelandskapet ved Teide er en stor attraksjon blant turister til Tenerife. Vis mer


Teide, Tenerife

Den velkjente ferieøya Tenerife troner over de andre Kanariøyene med den gigantiske vulkanen Teide, som også er Spanias høyeste fjell på 3.718 meter over havet. I dag kan du besøke vulkanen - det går bilvei opp til drøyt 2.000 meter, og en taubane frakter skuelystne nesten helt til toppen. Det er imidlertid tegn til økt seismisk aktivitet i området for tiden, og sivilforsvaret på Tenerife har høy beredskap. Det melder den norske kanariavisen, Canariposten.

Det siste store utbruddet ble faktisk observert av mellom andre Christopher Colombus da han i 1492 befant seg på Tenerifes naboøy, La Gomera, på vei til det han trodde var India. I 1788 var det et mindre utbrudd her.

 • Se bilder fra Teide her
 • Italia

  Italia har flere kjente vulkaner, som har sørget for å skaffe landet noen ganske unike turistattraksjoner.

  Vesuv
  I 79 etter Kristus hadde Vesuv et stort utbrudd som utslettet byene Pompeii og Herculaenum. I dag er byene mer eller mindre utgravde, og viser et innblikk i romertidens liv, og hvordan menneskene her døde. Særlig Pompeii er en gigantisk turistattraksjon som får tusener av besøkende hvert år.

 • Innlegg i Reiseguiden: Pompeii, en skuffelse
 • Etna
  Vulkanen Etna på Sicilia har vært den mest aktive i Europa de siste årene, og er også kontinentets høyeste med 3.279 meter over havet. (Teide i Spania er høyere, men hører geografisk ikke til Europa.) Etna slipper nå ut lava i flommer som når ned til under 2.000 meter over havet. Uforsiktige turister har omkommet eller blitt skadet her i det siste, og lavaflommen har ødelagt noen av fasilitetene knyttet til Etnas skianlegg.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Stinkende gjørmebad ved Volcano. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  Stinkende gjørmebad ved Volcano. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  Stromboli
  De Eoliske øyene er ikke så kjent for norske turister, men de er likefult populære reisemål sommerstid. Her finnes de aktive vulkanene Stromboli og Vulcano. Stromboli regnes som en av jordens aller mest aktive vulkaner, og den har hatt nesten sammenhengende utbrudd i minst et par tusen år. Utbruddene skjer flere ganger i timen, og består gjerne av små gasseksplosjoner og små mengder lava.

 • Reisetips, og mer om Eoli-øyene
 • Hellas

  Tusener av turister besøker hvert år det som er et av verdens mest kjente vulkankrater. Santorini i Hellas ligger på det som er restene av øya Thera. Mer enn 1400 før Kristus skjedde et gigantutbrudd her - et utbrudd som regnes som det kraftigste i historisk tid. Mange kobler dette utbruddet til mytene om Atlantis, og det forårsaket sannsynligvis utslettelsen av den minoiske kulturen på Kreta.

 • Mer om Santorini, og andre greske severdigheter.
 • Island

  Varme kulper på Island er et av mange svært synlige bevis på den vulkanske aktiviteten i området.
  Varme kulper på Island er et av mange svært synlige bevis på den vulkanske aktiviteten i området. Vis mer


  Vårt nærmeste vulkanland er Island, og denne atlanterhavsøya syder av seismisk aktivitet. Islands vulkandronning Hekla hadde sitt siste glødende utbrudd i februar-mars 2000. To år før smeltet Grimsvötn, som ligger under isbreen Vatnajökull, mengder av isbreis i sitt siste utbrudd. Og selv om ingen kan love vulkansultne turister et passende utbrudd på Island, er det nok av vulkansk aktivitet å glede seg over; kokende gjørmepytter, dampende svovelbad og sprutende geysirer.

 • Reisetips til Island
 • Indonesia

  Indonesia har flere vulkaner, og i disse dager er Rinjani på Lombok i aktivitet. Mer kjent for turister er muligens Gunung Batur på Bali. Her er det mulig å ta fotturer opp, og en av de populære aktivitetene er å koke mat i hete naturgryter i fjellet.

 • Les vår reiserapport fra Gunung Batur, publisert for fire år siden.
 • Hawaii

  Hawaii-øyene er skapt av vulkansk aktivitet, og øyene har flere vulkaner.

  Kilauea
  Kilauea er den yngste vulkanen på Hawaii. Drøye 90 prosent av vulkanens overflate er dekket av lava som er mindre enn 1.000 år gammel. Den ligger for en stor del under havoverflaten. Kilauea er en av verdens mest aktive vulkaner, og for mange tilreisende en stor attraksjon. Den er nå i utbrudd, og har vært det siden mer eller mindre siden 1983. Utbruddene pøser ut tyntflytende lava, og kan vare i måneder i strekk. Kilauea ligger i østsiden av Mauna Loa.

  Mauna Loa og Mauna Kea
  Den mest massive av jordens vulkaner er Mauna Loa, som er en type skjoldvulkan (mer om vulkantypene kan du lese her). Den rager 4.170 meter over havoverflaten, men henger sammen med en undersjøisk vulkan. Til sammen rager den ni kilometer over havbunnen, og enkelte sier at fjellmassivet til sammen er 17 kilometer høyt, om man inkluderer massene som er presset ned under havbunnen. Mauna Loa er inne i en periode med økt aktivitet i form av jordskjelv, og heving av overflaten. Geologer forventer at det vil komme et nytt utbrudd her.

  Like ved ligger Mauna Kea som også rager høyt i vulkanverdenen, med 4.205 meter over havflaten. Mauna Kea er regnet for å være en sovende vulkan,

 • Andre øyer i Hawaii-gruppen har også vulkaner. Les reisereportasjen fra Maui, Hawaii, fra 2001.
 • Verdens høyeste

  I Chile ligger de høyest beliggende vulkanene på jorda - Nevado Ojos del Salado på 6.887 m.o.h. og Llullaillaco 6.739 meter over havet.

  Norge

  På fastlandet har vi ingen vulkaner i Norge, men det finnes likevel en norsk vulkan.

 • Beerenberg - en norsk gigant
 • Tilbake til innledningen