Ølinteressert? Bryggerier verden over viser mer enn gjerne frem hvordan drikken blir til.
Ølinteressert? Bryggerier verden over viser mer enn gjerne frem hvordan drikken blir til.Vis mer

Spennende fabrikkbesøk i utlandet

Sjekk hvordan BMW blir laget eller prøv deg som nyhetsoppleser i NBC-studioet i New York.

Mange bedrifter ønsker vitebegjærlige velkommen til å se hvordan varene blir til før de havner i utstillingsmontere eller butikkhyller. Men også andre typer bedrifter og organisasjoner, er åpne for publikum. Visste du at New York-børsen kjører guidede omvisningsturer hver dag?

NBC Studios

Bli med bak scenen når The Late Night Show og de andre kjente NBC-showene blir til i New York. Ikke bare får du et innblikk i teknologien og menneskene bak de kjente TV-showene, men du kan også selv prøve deg som programleder. Meteorolog eller nyhetsanker – NBC oppfordrer deg til å kaste deg ut i det. Omvisningsturene går hver dag hele uken med unntak av søndag og koster 8.25 dollar eller ca 80 kroner.

(30 Rockefeller Plaza, NY, tlf.: (212) 664-4000)

Slik lages Bamse

Basic Brown Bear i San Francisco, kan minstemann se hvordan Bamses amerikanske teddyslektninger blir til. På denne fabrikken lager de nemlig teddybjørner. Høydepunktet er kanskje å ta med seg sin egenproduserte bamsevenn hjem? På fabrikkrundturen legges det opp til at barna kan fylle, sy sammen og klargjøre bamsevennen for verden: Den må blant annet bades for å bli kvitt overflødig pels og lo, og den må ha et passende antrekk. Sjekk Basic Brown Bears hjemmeside her. Inngang til herligheten er gratis, men det koster fra kr 111 - 2.765 å lage sin egen kosebamse. Fabrikken holder åpent hver dag fra kl 10-1700.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(444 DeHaro Street, San Francisco, CA 94107, tlf.: 415 - 626 - 0781)

Tequila i Guadalajara

Guadalajara, Mexicos nest største by og alle mexicanske tradisjoners mor: Herfra kommer Sombrerosen, de bredbremmede hattene, den mexicanske rodeoen og selvfølgelig også Tequilaen. Byens tequilafabrikker, Tequila Cuervo og Tequila Sauza er åpne for nysgjerrige. På disse destilleriene ser du hvordan den berømte drikken produseres, og du får selvfølgelig kjøpe tequila-favoritten. Smaksprøver er en naturlig del av omvisningen.

(Tequila Zauza, tlf.: + 52 36 47 95 13, Tequila Cuervo, tlf.: + 52 36 34 42 26/+52 36 34 88 93)

På BMW-fabrikkene i Tyskland og USA, får du et innblikk i produksjonen.
På BMW-fabrikkene i Tyskland og USA, får du et innblikk i produksjonen. Vis mer

BMW

Det er fullt mulig å besøke fabrikkene i Tyskland og USA, hvor BMW lages. I Dingolfing i Tyskland lages 5- og 7-serien, men vil du avlegge fabrikken et besøk, må dette avtales to måneder i forveien. Gruppebesøk må planlegges minst seks måneder i forveien. Barn under 14 år har av sikkerhetsgrunner, ikke adgang.

(BMW AG, Werk 2, Postfach 1120, 84122 Dingolfing, Tlf.: (+49) 8713 76-0)

I USA produseres Z3 i Spartansburg i South Carolina, og her er besøksrestriksjonene færre. Hver tirsdag, onsdag og torsdag holder fabrikken åpent for bilinteresserte. (Tlf.: 1-888-TOURBMW)

Leica

Fotointeressert? Den legendariske fotofabrikken Leica inviterer deg til å besøke kamerafabrikken i Solms i Tyskland. Oskar Barnack utviklet i 1907 det første 35-milimeterkameraet. Siden den gang har produktsortimentet, konsernet og ikke minst kvaliteten nådd store høyder; En rekke fotografer sverger til Leicaen. Hver torsdag og fredag kl 1000 tilbys guidede omvisningsturer på kamerafabrikken og det tilhørende museet. Du kan også handle i kamereforretningen og besøke fabrikkens galleri hvor en rekke anerkjente fotografer stiller ut bilder innen en flere genrer, tatt med Leicakameraet.

(Leica Camera AG, Karl-Hans Welcker Johanneshof 21, 35578 Wetzlar, +49 (0)6441 200 90 99)

[Ugjyldig objekt (NAV)]

For ølhunder på Danmarkstur

For nøyaktig hundre år siden begynte Conrad Nielsen og hans tjueen år gamle kone og brygge øl i Faxe-området i Danmark. Målet var å lage verdens beste øl. Etter hvert ble tilhengerne flere, og det vesle familiedrevne bryggeriet er nå en knallhard konkurrent til de store bryggeriene. Conrad Nielsen døde i 1914 og hans kone og tre sønner overtok bedriften. I dag har bryggeriet slått seg sammen med to andre øl- og brusfabrikanter, og eksporterer øl til seksti land. Faxe inviterer ølvenner til besøk og smakprøver.

(Torvegade 35, Faxse, tlf.: 56 71 37 700)

Også Carlsberg i Gamle Carlsberg vei 11 i København, Guiness i Dublin, og Heineken i Amsterdam, er blant de mange europeiske bryggeriene, som slår opp dørene for ølinteresserte.

Glassriket i Sverige

Det er ikke bare Hadeland Glassverk som har åpnet portene til glassblåseriene. I Småland i Sverige ligget Glasriket, et samarbeid mellom seksten glassbruk og fire kommuner. Her ligger flere berømte glassbruk, blant annet Kosta, Boda og Rosdala. Hver dag mellom kl 0900-1500 kan du besøke glasshyttene og se hvordan glassblåsingen går for seg. Sommerstid blir det i enkelte av hyttene servert Hyttsill, tradisjonell glassblåserkost; Sild, stekt flesk, poteter, brød, ostekake og øl å drikke. Selve senteret holdet åpent fra 0900-1800, men har noe kortere åpningstider i helgene. På Glasrikets ikke helt oppdaterte hjemmesider, kan du lese mer om driften.

Undersøk hvilke fabrikker og bedrifter du kan besøke i Norge.