Spektakulært karneval

Enorme figurer av pappmasjé, opptog og fest. 27. januar braker det løs med karneval i Viareggio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Burlamacco - karnevalets offisielle maske.
Burlamacco - karnevalets offisielle maske. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Viareggio er en liten by med 59.000 innbyggere nord for Pisa, i Toscana. Hvert år på denne tiden arrangeres det karneval i byen som ellers et kjent bade- og kursted.

Karnevalet i Viareggio er kjent som det mest spektakulære karnevalet i Italia. I år går startskuddet 27. januar, og festlighetene varer helt til 17. februar.

Protest og karikaturer

Karnevalets historie skriver seg helt tilbake til februar 1873, da noen av de bedrestilte i lokalsamfunnet fant ut at de ville arrangere en søndag som var litt annerledes enn de andre. Resultatet var en prosesjon av dekorerte flåter som gikk opp og ned hovedgaten i byen. I forbindelse med dette, ble det arrangert en maskert protest mot alle skattene og avgiftene som innbyggerne måtte betale, hvor de ansvarlige ble grundig latterliggjort.

Denne latterliggjøringen av kjente personer i samfunnet har blitt et av de viktigste aspektene ved karnevalet i Viareggio. I dag lages det humoristiske dukker av kjente personer som politikere, intellektuelle og kunstnere – og under karnevalet valfarter kjente mennesker byen for å se seg selv karikert i paraden.

Opptog, fyrverkeri og fest

Selve paraden arrangeres flere ganger i løpet av karnevalstiden. Åpningsparaden går 27. januar – deretter er det mulig å se det fantastiske skuet 3., 10., 12., og 17. februar. Datoene for karnevalet og paraden endres fra år til år.

Hva er det så som er så fantastisk med dette opptoget, tenker du kanskje? Det består av flåter med enorme, kunstneriske figurer laget av pappmasjé – som er kunstnerisk malt og dekorert. I tillegg kan figurene for eksempel bevege armene, rulle med øynene eller åpne og lukke munnen. Det krever rundt ti mennesker inne i de enorme figurene for å holde figuren oppe, og for å kunne gjøre disse bevegelsene. På hver flåte er det plass til rundt 200 mennesker – og ved karnevalets slutt kåres den flotteste flåten.

Karnevalet har mer å tilby i tillegg til opptog og fantastiske figurer. Hver parade avsluttes med mat og fyrverkeri, og gjennom karnevalsmåneden går det hett for seg med fester, morsomheter, skjemt og spøk – dette er også tiden for å spille noen et puss.

 • Her er Viareggio
 • Burlamacco

  Den offisielle karnevalsmasken – eller karnevalsfiguren – er Burlamacco, som du kan se på bildet øverst i artikkelen. Figuren ble skapt av maleren Uberto Bonetti så tidlig som i 1930, og har fulgt karnevalet siden. Figuren er sammensatt av trekk fra andre italienske masker, som Harlequin og Pierrot. Burlamacco er i dag utstilt sammen med andre masker på folkeminnemuseet i Roma.

 • Her kan du lese om flere spennende og sære begivenheter.
 • Karnevalsoversikten 2002.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.