Speedshopping

SPORT: Svart belte i shopping er for pingler. DinSide har tatt olympisk gull i langdistanseshopping. Bli til Mall of America, USAs største kjøpesenter.>>> BILDESPESIAL: Mall of America >>> CRAZYFAKTA: Fete fakta om Mall of America

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Den som har flest poser ved utgangsdøra har vunnet.

Foto: Inga Holst Foto: Øyvind Ottersen
Den som har flest poser ved utgangsdøra har vunnet.

Foto: Inga Holst Foto: Øyvind Ottersen Vis mer


MINNEAPOLIS, USA (DinSide): - Å, nei, ikke inn der. Nei. Nei. Nei.

Bloomingdales blunker lurt med denne høstens variasjoner over den lille sorte.

Ok, da. En liten titt. Bitte liten. Og der. Små trøyer fra Juicy Couture. Kasjmirgensere til kun 109 dollar. Nedsatt. Jeg sparer i hvert fall tusen kroner på å kjøpe her. Per stykk. Swish, pippip, og de er mine. To kjøp på et minutt og 38 sekunder. Foran meg har jeg 520 butikker fordelt på 6,2 kilometer kjøpesentergater.

Ekteskap eller shopping?

Mall of America ligger ti minutters kjøring fra flyplassen i Minneapolis, Minnesota, og genererer 1.7 milliarder kroner årlig i regionen. Kanskje fordi kjøpesenteret som er størst i USA, leverer et konsept hvor shopping, underholdning og aktiviteter er så tett forbundet at du nesten kan leve et komplett liv inne i kjøpesenterboblen. I Camp Snoopy kan du kjøre berg- og dalbaner. I National America University kan du studere 17 fag. I The Chapel of Love kan du gifte deg; her har 4.000 par lovet å elske hverandre til døden skiller dem ad - eller i hvert fall så lenge kredittkortet ikke er utgått på dato. Idet jeg nøler foran de hvite linblusene fra Alberta Ferretti, som koster skjorta, hos Bloomingdales, vurderer jeg å knabbe en kandidat med bedre kortbetingelser enn hva jeg ble velsignet med. Men jeg ser straks at jeg får mer godteri i posene ved å betale gildet med eget kort - fordi jeg bare har to timer i forlystelsesparken. Og de er viet Alberta, Gap, Victorias Secret og Narciso Rodriguez. Ingen gullkortmann skal få stjele av den tiden. Det er hva jeg kaller Gucci-feminisme.

- Ja, jeg tar den. Og den. Jeg trenger ikke å prøve, sier jeg og signerer med den fancy elektroniske pennen.

Men så kommer jeg ned South Avenue: billigkjedene Gap og American Eagle ligger rett ved siden av hverandre. Hva gir kulest stæsj til lavest muligst pris? På kortest tid? Etter å ha tørrtrent i Bogstadveien, tatt tentamen i Passeig de Gràcia i Barcelona og tatt eksamen i speedshopping i Talab Harb Street i i Kairo, vet jeg at jeg har kondisen i orden - og bicepsene strutter etter å ha bært handlevesker gjennom maratonmil av flyplasskoridorer: jeg tar begge butikkene. Svuuusj, rød knappestolpetrøye, stripete lisseskjef og øredobber hos American Eagle, det hele på to minutter og ti sekunder. Bukse - helt perfekt størrelse - og undertøy hos Gap, det hele på fem minutter og 38 sekunder inkludert prøving.

- Var det noe mer du trengte? spør ekspeditøren med en broken wrist i stemmen.

- Jo, forresten, jeg tar de sokkene også.

I Minnesota handler du klær taxfritt: klær, medisiner og mat anses som nødvendige remedier og det er ikke avgifter på disse varegruppene. At himmelen var i Minnesota, var det ingen som visste da man gikk i søndagsskole og ikke visste hvem Giorgio var.

Fra øst til vest og tibake

Foruten forretningene finnes det rundt 60 spiseetablissementer, i passende mellomrom mellom Norstrom, Macys, Gap og Bloomingdales. Jeg går for en proteinshot med blåbær og b-vitaminer. Ganske nødvendig idet jeg skal runde av festen på Macys. Jeg går inn et sted, tar til høyre ved Donna Karan og ned en rulletrapp. Der går jeg meg vill mellom kroppsorbet fra Clinique og øyenskygger fra Mac. Jeg kommer ut et helt annet sted, og det er bare et kvarter til jeg skal treffe kompanjongene. Jeg kom inn på East Broadway, og nå? Hvor er jeg? Men så:

- Trenger du hjelp, ma'am?

- Om jeg gjør, sir.

En solid rugg med mange hamburgere fordelt over kroppen geleider meg hele veien fra West Market og tilbake dit jeg kom fra. Mall of Americas ansatte har tatt vare på bortkommede fruentimmere med høyt shoppingblodtrykk før.

Gjennomsnittsturisten bruker 129 dollar på 2,9 timers besøk, men jeg har klart å guffe opp dollarforbruket 200 prosent per time. De som sier at de har svart belte i shopping kan gå hjem og vogge; om shopping var en gren i OL så ville jeg ha fått gull. Både i sprint og langdistanse.

Men når jeg kommer krypende på kontoret med jetlag, er det bare å krype til redaktøren:

Kjære sjef: Er det mulig å få et lite forskudd?

Og, shit, lønnspålegg!

>>> BILDESPESIAL: Mall of America

>>> CRAZYFAKTA: Fete tall om Mall of America

Mer shopping

Shannon hattemaker
Shabbyshopping i København
Leppestiftruta
Stockholms londonmarked
Lei en posebærer
Prut på en smaragd
Tao, shopping og Burberry


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!