Spareferie i Australia

Er du mellom 18 og 30 år har du nå muligheten til å jobbe deg rundt Australia.

Sydney.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirst van Hoegee
Sydney.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirst van Hoegee Vis mer
Coogee Beach.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: kirsti van hoegee
Coogee Beach.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: kirsti van hoegee Vis mer

Det er vanskelig å få arbeidstillatelse i Australia. Nå har mulighetene imidlertid åpnet seg på gløtt for unge som vil se mer av landet. For å fremme kulturforståelse mellom norske og australske unge er det inngått en gjensidig avtale om arbeidsferievisum. Dette vil si at du gjennom et år kan reise rundt i Australia og ta diverse strøjobber. Særlig lange arbeidsforhold er det imidlertid ikke snakk om – men så skal dette være en mulighet for å se landet også. Og kanskje ønsker man folk til å ta strøjobber som ikke er veldig attraktive for australierne?

Søknad

1. august i år ble det klart for norske unge å søke om arbeidsferievisum i Australia. Du må være mellom 18 og 30 år, uten barn eller forsørgeransvar og med minst 25.000 kroner på konto. Dersom du ikke har returbillett å vise for deg, må du totalt ha 32.000 på konto for å få innvilget arbeidsferievisum. Det er Den australske vennskapsforeningen i Norge som behandler søknadene i samarbeide med Den australske ambassaden.

- Behandlingstiden er på fire til seks uker, men man bør beregne åtte uker fra søknaden sendes inn til avreise, sier PR Manager i Den australske vennskapsforeningen og MyPlanet, Ingrid Våset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette trenger du

Dersom du oppfyller de ovennevnte krav, er det bare å søke. Søknadspapirer og informasjon fås hos Den australske vennskapsforeningen.

- Man trenger søknadspapirer, bankutskrift på engelsk og pass som er gyldig i hele perioden hvor man skal være borte. Dersom man har tenkt å ta seg jobb innen legemiddelindustrien eller arbeide på institusjoner hvor det er barn, må man i tillegg ha en røntgenundersøkelse, forteller Våset.

Røntgenundersøkelsen er nødvendig fordi australierne er redde for tuberkulose. Denne undersøkelsen må gjøres hos en lege som er godkjent av ambassaden. Liste over hvilke leger dette er, fås hos vennskapsforeningen.

Jobb og lønn

En av begrensningene som arbeidsferievisumet setter, er at du ikke kan jobbe lengre enn tre måneder på samme arbeidsplass.

- Man kan få jobber på restauranter eller barer, ta forefallende kontorarbeide, fruktplukking, oppdrag på sportsarrangementer og liknende. Arbeidsformidlingen kan være behjelpelig, ellers er det opp til en selv, sier Våset. Lønnen ligger på £12 (52 NOK, red. anm.) i timen og oppover – avhengig av hvilken jobb det er, så det er jo ganske bra. Prisnivået i Australia er jo også lavere enn i Norge, forteller hun videre.

Mer informasjon
Du kan få mer informasjon om arbeidsferievisum, tilbud og muligheter hos Den australske vennskapsforeningen. Du kan også søke om visum direkte til Den australske ambassade i Berlin (Australia har kun konsulat i Norge).

 • Vennskapsforeningens Visumkontor, Wergelandsvn. 7, Oslo. Tlf: 23 32 66 48, mellom 10:00-13:00
 • Australian Embassy, Department of Immigration and Multicultural Affairs, Friedrichstrasse 200, 6th floor, 10117 Berlin, Tyskland. Tlf: +49 30 88 00 88 0
 • Les også:
  Pristest: Billigst til Sydney
  Lesernes heteste tips til Australia
  Guide til Sydney

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.