Spar tusener - reis fra Sverige

Vi strømmer over grensen i jakt på billig kjøtt, flesk og alkoholvarer. Nå merker også de svenske turoperatørene trykket fra ferielystne nordmenn. Det er nemlig tusener å spare hos søta bror.

Spar 9.459 kroner på en og samme ferie. Det høres for godt ut til å være sant, men bor du nær svenskegrensa er det blitt en kjent sak. Du sparer nemlig tusener på å legge sydenferien om flyplassene i nabolandet.

Vi har sjekket prisene på reiser til Ving og Star Tours ferieanlegg - først i Norge, så i Sverige. Samme dato, samme bosted og samme reisende, men forskjellig avreisested.

Samme pakke, ulik pris

Flott med ferie i Syden, vi viser deg hvordan du sparer penger.
Foto: Star Tour
Flott med ferie i Syden, vi viser deg hvordan du sparer penger.
Foto: Star Tour Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En familie på fire som ønsker seg en uke på Gran Canaria, får et ukesopphold fra Star Tour på ferieanlegget Blue Star Revoli Playa for kr 22.980. Når vi ringer Star Tours svenske søster, Fritidsresor, får vi den samme feriepakken for NOK 13.521. Forskjellen er at avreisen går fra Gøteborg.

Vi prøver igjen. Samme familie på fire kan tenke seg en uke på Kypros. På forespørsel kan Ving tilby en uke på Ving Resort Narcissos for kr 21.030. Vi ringer Ving i Sverige og lurer på om de kan gi en bedre pris. Joda, samme leilighet, samme uken, samme sted – prisen? 14.500 kroner.

I går sjekket vi hvilke turoperatør som hadde de beste prisene til Syden i sommerferien. I dag sjekker vi om det er penger å spare fra Sverige. Her kan du se de forskjellige tilbudene vi fikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke overrasket

Verken Ving eller Star Tour er spesielt overrasket over prisforskjellene. Informasjonssjef i Star Tour, Lena Petterson, forklarer de lave prisene fra Sverige med et ulikt feriemønster.

- Litt av forskjellen skyldes nok at Sverige er rimeligere enn Norge. I tillegg er reiser i juli måned generelt dyrere fra Norge enn fra Sverige. Svenskene er flinkere til å spre ferien sin ut over året, dermed blir ikke trykket på sommermånedene så stort. Ellers i året tror jeg prisbildet er mer balansert. I tillegg har Fritidsresor for tiden en kampanje hvor barn kan reise til halv pris.

Informasjonskonsulent i Ving, Andreas Askeland, tror også at feriemønsteret kan gi grunnlag for prisforskjeller.

- Det er klart det blir forskjeller, juli er absolutt høysesong her hjemme. Videre må det sies at Norge preges av et spesielt høyt kostnadsnivå. Skatter og avgifter på luftfart er langt høyere enn i Sverige, poengterer Askeland.

20 av 23 ble billigere fra Sverige

Vi har sjekket prisene til Ving og Star Tour, både i Norge og Sverige. Vi valgte ut 13 ferieanlegg, og ba om beste pris for en familie på fire (barn på 8 og 12 år) for en og to uker i juli. Totalt endte vi opp med 23 tilbud. Disse dobbeltsjekket vi med Ving Sverige og Fritidsresor (svenske Star Tour) for å sammenlikne prisene.

Av de 23 ulike reisene ble 20 billigst fra Sverige. Prisforskjellen varierer fra kr 1.848 til kr 9.459. I snitt sparer vår testfamilie kr 4.353 på å kjøpe sommerferien i Sverige. Samtlige av de tre reisene som var billigere fra Norge, kommer fra Ving. Største utslag i norsk favør er kr 2.050. Både Fritidsresor og Ving har avganger fra grensenære byer som Gøteborg og Karlstad. Vi har ikke regnet med eventuelle ekstrakostnader for transport til og fra avreisested.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.