Om under 50 år kan det bli langt mellom strendene i Spania.
Om under 50 år kan det bli langt mellom strendene i Spania.Vis mer

Spanske strender forsvinner

Om 45 år kan den spanske costaen ligge under vann. Global oppvarming har skylda.

I 2050 vil opptil ti meter av de spanske middelhavsstrendene ligge under vann, ifølge en rapport det spanske miljøverndepartementet har kommet med. Høyere havnivå, og sterkere strømmer og bølger vil spise seg inn på strendene.

I dag stiger Middelhavet med 2 1/2 millimeter hvert år. Fortsetter utviklingen, vil havet ha steget over 12 centimeter innen år 2050. På en strand utgjør 12 centimeter ganske mye.

Dermed blir det enda mindre boltreplass på de spanske strendene. Men mer alvorlig er det at enkelte strender muligens forsvinner helt, og at feriehus som ligger i vannkanten blir oversvømt.

Merkes allerede

Allerede i dag tømmes det ny sand ut på flere av strendene, for å bygge den opp når havet har vasket bort mye av sanden.

Professor Raúl Medina fortalte den spanske avisen El País at han ikke ville kjøpt seg feriehus i La Manga, fordi han tvilte på at barna hans ville kunne bruke eiendommen i fremtiden.

La Manga ligger i Murcia, og er et populært sted blant utlendinger som kjøper feriebolig. La manga er en landtunge som skiller Middelhavet og en stor saltvannssjø.

Kilde: El País - Les mer her. (NB! Artikkelen er spansk)

Les også:
>>Sild i tønne på playaen
>>Spania tar costaen tilbake