Spanias styggeste kyster

Høyhus og turistmaskiner preger kysten. Nå mobiliseres det for å redde siste rest av urørt natur.

Benidorm er et skrekkeksempel på hvordan det som en gang var en øde kyst har blitt forvandlet. Foto: Alberto Ceballas
Benidorm er et skrekkeksempel på hvordan det som en gang var en øde kyst har blitt forvandlet. Foto: Alberto Ceballas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mer enn rundt 50 år siden Spanias kyst var en eneste lang sandstrand, pyntet med små fiskelandsbyer. Langs kjerreveiene trasket eselet foran vognen full av varer som skulle selges på nærmeste marked.

Dette bildet er ganske fjernt når man ser hvordan Spanias middelhavskyst ser ut i dag. Nå er det høyreiste hotell- og leilighetskompleks som dominerer.

Eldre spanjoler får kanskje en tåre i øyekroken når de tenker på hvordan det en gang var langs den solfylte kysten. Å bevare sjarmen og naturen har ikke vært førsteprioritet hos politikerne som har delt ut byggingstillatelser i hytt og vær (gjerne etter å ha mottatt bestikkelser først). Det er penger og profitt som gjelder.

Kanariøyene: Her slipper du å møte Charter-Svein

Advarer mot flere utbygginger

Benidorm er stjerneeksempelet på det mange mener er uvettig utbygging (men ikke alle mener det - noen vil ha ferieresortet på verdensarvlisten). Det er knapt en eneste urørt kyststripe igjen, og miljøorganisasjoner roper varsko. Verstingeksempelet er det 22 etasjer høye og halvferdige hotellkomplekset Azata del Sol, som ligger på den øde stranden Algarrobico i naturreservatet Cabo de Gata i Almeria (se bilde under).

Etter mange protester mot byggingen av hotellet, beordret myndighetene byggestopp, og lovte at komplekset skulle rives. Det har blitt med praten.

Nå advarer Greenpeace om at politikerne går inn for å nedskalere graden av beskyttelse for stranden hotellet ligger på, og andre områder i Cabo de Gata, skriver Guardian.co.uk. Ikke alle er enige i Greenpeace og andre miljøorganisasjoners protester. Nye hoteller skaper nemlig nye arbeidsplasser.

Til Spania i sommer? Sjekk ut Den store Spania-guiden

Det finnes mange eksempler på hvordan tidligere urørte kystområder har blitt ødelagt av utbygging. Se bilder av Spanias verste kyster under:

Benidorm gikk fra å være en liten fiskelandsby til å bli kilometer på kilometer med høyhus. Foto: William Helsen
Torremolinos er ikke stort bedre. Det er lite sjarm å spore her. Foto: Wikipedia
Azata del Sol står halvferdig og troner på en ellers øde strand i naturreservatet Cabo de Gata. Foto: Greenpeace
Cullera ved er nok et eksempel på byggetillatelser er gitt i hytt og vær. Foto: Pablo Enso
Calpe ved Costa Blanca var en gang svært så idyllisk, men i dag er kysten helt stappfull av hoteller og leilighetsbygninger. Bare selve Peñon Ifach, det lille fjellet som stikker ut i havet, er bevart - dette er et av Spanias minste naturreservat. Foto: Google Maps
I Cho Vito på Tenerifes østkyst ble disse husene bulldoset ned i 2008, fordi de uten tillatelse var bygget nærmere sjøen enn loven tilsa. Foto: Google Maps