Spanias stekepanne

Ikke nok med at denne spanske byen i Andalucia er stekende het og forurenset av støyende trafikk. Neida, her kryr det også av uteliggere, tiggere og skitt i gatene. Med dette i tankene kan man faktisk lure på hvorfor tusenvis av turister reiser hit, hver dag?Av: Ken Hansen

Utsiktstårnet i Alhambra fullstappet med turister Foto: Ken Hansen
Utsiktstårnet i Alhambra fullstappet med turister Foto: Ken Hansen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Om sommeren kommer temperaturen lett opp i over 40 varmegrader i Granada, og på en kort rusletur rundt i byen formelig snubler du i nevnte søppel, tiggere og uteliggere. Ikke spesielt sjarmerende men definitivt en del av medaljens to sider som tilsammen utgjør en opplevelse.

Så hvorfor reiser så mange mennesker til dette området? Hovedgrunnen er ikke selve byen, men det fantastiske eventyrslottet Alhambra som med utsikt over hele dalen troner fra fjelltoppen La Sabika, kun et steinkast fra sentrum.

En oase

Porten mellom Alcazaba og Palacio Nazaries.
Porten mellom Alcazaba og Palacio Nazaries. Vis mer

Alhambra er et slott, en festning, som ble bygd av Nasridene, på 800-900 tallet. Navnet kommer av det Arabiske "al-qala'at al-hamra", som betyr "rødt slott". Men området ble første gang tatt i bruk av romere før disse raskt ble drevet ut av muslimer på 700-tallet.

Sett fra byen er ikke Alhambra et spesielt imponerende skue. Med sine slette murer og enkle tårn er det cypressene og de snø-dekkede fjelltoppene på Sierra Nevada som tiltrekker seg det meste av oppmerksomheten.

Fra innsiden derimot, forstår man hvorfor stedet står på UNESCOS World Heritage liste.

Selve Alhambra dekker et enormt område som det vil ta deg flere timer å komme gjennom. Stedet består i hovedsak av festningen Alcazaba og det fantastisk utsmykkede Nasridpalasset, samt Alhambras grønne hage Generalife. Et herlig sted for sjelen med sitt rennende vann og avstressende skogslyder.

Nasridpalassets intrikat mønstrede murvegger og tretak er en fryd for øyet og selve krumtappen i besøket er Løveplassen (Patio de los Leones) med fontenen bygd av 12 steinløver og de 124 marmorsøylene.

Dessverre ødelegges noe av stedets magi av de over 6000 daglige besøkende som tramper rundt og skravler i hælene på hverandre. Erfaringsmessig kan det derfor være best å legge besøket til tidlig på morgenen, eller best av alt, om natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrenset adgang

Alhambra og Granada sett fra fra Albayzin. Foto: Ken Hansen
Alhambra og Granada sett fra fra Albayzin. Foto: Ken Hansen Vis mer


Fra toppen av Alcazaba's utsiktstårn (Torre de la Vela) har du en fantastisk utsikt over hele byen samt det næringsrike jordbruks- og slettelandskapet Vega nedenfor. Du finner naturligvis også de vanlige hotellene, restaurantene, suvenirbutikkene og kaféene innenfor området.

For å ikke ødelegge stedet legges det forøvrig ut bare 8000 inngangsbilletter for salg hver dag, og disse rives stort sett bort ganske kjapt. Spesielt fra mai til oktober. Selv tok jeg snarveien over et gjerde da jeg følte for et nytt besøk og ikke orket en ny runde i køen.

For de som liker å planlegge litt i forveien er det smartest å kjøpe billett på hotellet eller i banken, så slipper man å håpe at det er ledig billett når man først er oppe på toppen. Det tar forøvrig bare 20 minutter å gå til Alhambra fra sentrum, omtrent like lang tid som å kjøre bil eller ta buss.

Albayzin

Det andre stedet i Granada som absolutt er verdt et besøk, er det gamle muslimske boligkvarteret Albayzin med sine gamle, trange og bratte gater. Her ligger et utall koselige kafeer og barer, som f. eks Kasbah i Caldereria Nueva. Men obs, det er lett å gå seg bort. Dessverre er det også i dette området, rundt nedre Albayzin, at du vil treffe de fleste tiggerne i byen, så hold på verdisakene eller hold deg unna, i hvert fall sent på natten.

Utsikten

Lokal fotograf som tjener til livets opphold på utsiktsplassen i Albayzin. Foto: Ken Hansen
Lokal fotograf som tjener til livets opphold på utsiktsplassen i Albayzin. Foto: Ken Hansen Vis mer

Lenger opp, mot toppen, ligger Mirador San Nicholás med utsikt rett over elven Río Darro mot Alhambra med Sierra Nevada i bakgrunnen, og utover dalen. Som stort sett overalt der turister flokker seg, kryr det naturligvis av gateselgere. Så også på Mirador San Nicholás. Og kanskje det som er best å kjøpe er en iskald drikke. Som nevnt er det varmt i Granada, og en fottur i de trange gatene oppover til toppen får svetten til å sprute. Så pass på, det er lett å bli dehydrert i varmen.

Trange smug

Granada har mer å by på. Går man litt rundt i sentrum og tar små avstikkere i smug og trange gater, finner man hyggelige mennesker og koselige små butikker. Som i området rundt Catedral de Granada. Her kryr det av butikker, og virrer man rundt lenge nok ender man alltid opp på en plaza med servering og en fontene i midten hvor man kan kose seg med en øl før en ny tur inn i en trang gate. Og reiser du nå om høsten, slipper du kanskje både horder og hete...

Den uken jeg var i byen oppdaget jeg 6 biler som hadde fått smadret en rute i løpet av natten. Alle sto parkert ved siden av min. Sjekk våre tips mot bilinbrudd og om andre praktisk forhold:

  • Overnatting og transport.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.