Spania tar costaen tilbake

Et 22 etasjers høyt hotell vil bli sprengt i lufta for å redde et naturreservat med urørte strender ved Almeria i Spania.

Mindre av dette ... Foto: Stockxpert Vis mer
... mer av dette. Cabo de Gata er et naturreservat med et rikt dyre- plante- og maritimt liv. Foto: Cabo de gata Foto: Cabo de Gata Vis mer

Spanias kyst

Hva synes du om at spanske myndigheter nå vil stanse utbyggingen av kysten i landet? (Avsluttet)
Flott, det burde ikke bygges et eneste bygg til på spanske strender.(52%) 377
Godt tiltak, men noen nye byggeprosjekter må være lov.(35%) 252
Helt tullete. Det er turisme Spania lever av.(13%) 92
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er ikke mye urørt spansk solkyst igjen etter at turistboomen begynte en gang på 70-tallet. Men nå tar spanske myndigheter grep og setter inn ressurser for å redde de urørte strendene som er igjen.

De regionale myndighetene i Andalucía tvinger nå en hotellutbygger til å selge dem et halvferdig hotellkompleks til 2,3 millioner euro (cirka 18 millioner kroner) - bare for å rive hele byggverket ned. Grunnen? Det 22 etasjers store hotellkomplekset er bygget på stranden El Algarrobico, som ellers er helt ubebygd, og som ligger like ved naturreservatet Cabo de Gata.

- De kommer aldri til å få åpne hotellet. Det kommer til å forsvinne fra stranda, uttalte Manuel Chaves, Andalusías president til den spanske avisa El Mundo.

Nasjonal kampanje

Lokale miljøvernere er overlykkelige over at planene om å bygge totalt åtte hotell, 1.500 leiligheter og en golfbane på den flotte stranda ble lagt i grus. Grunnen til at myndighetene har snudd i saken, er massive protester fra både lokale miljøvernere, Greenpeace og spanske aviser. El Mundo har drevet en ett år lang kampanje for å få stoppet ødeleggelsen av stranda.

"Rivingen av hotellet og rehabiliteringen av stranda markerer et vendepunkt når det gjelder måten utbyggere bygger ut Middelhavskysten," skrev journalisten Gustavo Catalán Deus i El Mundo.

Hotellutbyggeren Azata er naturlig nok ikke så glad. Selskapet vil kreve en kompensasjon på 200 millioner euro (cirka 1,57 milliarder kroner) for tapt potensiell fortjeneste. Borgermesteren som godkjente hotellplanene er heller ikke fornøyd. Han mener spanske myndigheter må kompensere lokalbefolkningen slik at de klarer å leve av turisme.

Kilder: El Mundo, The Times