Nytt ildregn over Spania fra baskiske terrorister. Tidligere har turistmål utenfor Barcelona vært utsatt for bomber. Hvor ETA slår til neste gang vet ingen andre enn dem selv. Foto: Tore Magne Skar
Nytt ildregn over Spania fra baskiske terrorister. Tidligere har turistmål utenfor Barcelona vært utsatt for bomber. Hvor ETA slår til neste gang vet ingen andre enn dem selv. Foto: Tore Magne SkarVis mer

Spania: Slutt på roen

Det er økt frykt for terror i Spania etter ETAs siste aksjoner. Igjen kan turister og turistmål komme i negativ fokus.

Etter 14 måneder med våpenhvile, erklærte den baskiske terroristorganisasjonen ETA i november at de igjen ville ta opp kampen for en selvstendig baskisk stat med voldelige midler. Staten skal ligge nord i Spania (med Bilbao som hovedstad). Etter det har flere bomber eksplodert i Spania. Mange nå i sommer.

Hett siden mai

Siden mai og juli har ETA tatt på seg ansvaret for tolv terrorangrep i Spania. I tillegg kommer siste ukes bombeanslag, skyteepisoder og brannbombeangrep mot busser og hus der flere ble drept og skadet. Blant annet omkom fire antatte medlemmer av ETA av en egenprodusert bombe som gikk av i bilen de kjørte. Angrepene der andre har blitt skadet og drept har skjedd blant annet i Madrid og Pamplona.

Tidligere treff i turistområder

Spania: Slutt på roen

  1. Kart: Hvor er Bilbao?

Spanske myndigheter er nå livredde for at den baskiske organisasjonen skal rette oppmerksomheten mot turistnæringen. Før våpenhvilen i 1998 kom flere angrep mot typiske turistmål. I 1996 var det Costa del Sol og Malaga som kom i ildlinjen. Året etter rammet bombeangrepene Costa Bravakysten ved Barcelona. Felles for alle var imidlertid at advarsler ble ringt inn på forhånd. Derfor ble turistene evakuert i tide.

Faren er nå at ETA igjen vil rette øynene mot Spanias fremste pengemaskin – turistindustrien – for å ramme landets regjering der det svir aller mest: Nemlig i pengepungen. Og dermed kan turister i Spania få det langt hetere enn de ønsker i ferien.

Forsiktige advarsler

Det er ikke så alvorlige tilstander på den Iberiske halvøy at turister blir advart mot å reise. Verken norske eller amerikanske myndigheter fraråder å reise til Spania, og vårt fremste ferieland kan fortsatt regnes for relativt trygt. Sjansen for å bli utsatt for lommetyveri eller ran er nok langt større enn for å havne i baskisk bomberegn.

De spanske myndighetene satser også kolossalt mye på å beskytte innbyggere og turister mot angrep. Gatene er fulle av politi og vakter både i uniform og sivil. Spanske myndigheter har rett og slett ikke råd til at turistene skal forsvinne.

Likevel reiselyst?

Føler du likevel kribling i reisefoten finner du oversikt over billige reiser, blant annet til Spania, i vår restplassoversikt. Informasjon fra leserne om ulike reisemål finner du i reiseguiden. Her kan du selv også dele dine opplevelser og vurderinger med andre. Husk også at du kan delta i DinSide Reises 12189>sommerkonkurranse hvor du kan vinne bøker, reiser og fotoutstyr.