Spania, Italia og Frankrike har det dårligste badevannet

EU har lett etter tarmbakterier på 21.000 badesteder over hele Europa. Nå kan du sjekke hvordan badevannet er der du skal på ferie.

TARMBAKTERIER PÅ SPANSKE, ITALIENSKE OG FRANSKE STRENDER: EU har kontrollert badevann for tarmbakterier på mer enn 21.000 badesteder i Europa. Det er flest badesteder med dårlig vannkvalitet i populære Spania, Frankrike og Italia. Og kan du velge mellom danske og svenske badesteder, er det best å velge danske ... Foto: AP/NTB SCANPIX
TARMBAKTERIER PÅ SPANSKE, ITALIENSKE OG FRANSKE STRENDER: EU har kontrollert badevann for tarmbakterier på mer enn 21.000 badesteder i Europa. Det er flest badesteder med dårlig vannkvalitet i populære Spania, Frankrike og Italia. Og kan du velge mellom danske og svenske badesteder, er det best å velge danske ... Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du funnet frem solkremen (kanskje ikke fjorårets solkrem ...) pakket kofferten og er snart klar for avreise til årets badeferie?

EUs miljøbyrå (EEA) måler hvert år badekvaliteten på mer enn 21.000 strender i Europa, og nå har de kommet med årets rapport.

Gladnyheten er at badevannet på Europas strender stadig blir bedre, men det er strendene på nordmenns favorittferiemål at badevannet er dårligst, hvor det er flest strender med tarmbakterier.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke vesentlig forskjell på det norske regelverket og EUs regelverk for badevannkvalitet, men Norge har strengere krav til den beste karakteren enn EU har.

Leter etter avføringsbakterier

Kontrollen med vannkvaliteten på Europas strender startet for 40 år siden, med et eget badevanndirektiv.

Målet med direktivet og kontrollene er å sikre innbyggerne trygge badevann uten helseskadelige forurensinger. Og da er det fokus på tarmbakterier fra kloakk eller husdyr.

Derfor er det farlig

Verdens helseorganisasjon peker først og fremst på to sykdomsbilder som kan ha sammenheng med bading i forurenset vann.

Vanligst er mage-tarminfeksjoner med oppkast og diaré, og nest vanligst er akutte luftveisinfeksjoner.

(Kilde: FHI)


Årlig kommer de med en rapport over kvaliteten på badevannet på Europas badesteder, som omfatter målinger for 21.000 badevann i Europa, Sveits og Albania - og det er målinger både på kyststrender og i innsjøer.

Strendene karaktersettes fra «utmerket» til «ikke akseptabel.»

- Ikke bad!

Vidar Lund, forsker ved avdeling for mat, vann og kosmetikk hos Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) i Norge, sier til Dinside at dersom det er gjort kjent, ved oppslag eller via media, at det er påvist en «ikke akseptabel» badevannskvalitet, bør man frastå fra å bade da det da er en økt risiko for å bli syk ved å bade der.

- «Ikke akseptabel» betyr «Ikke akseptabel vannkvalitet for bading» og det kan være flere grunner til det, men den viktigste er at vannet er så forurenset av tarmbakterier at det er fare for at man kan bli syk ved å bade i vannet, uttaler Lund til Dinside.

- Vi vet at alle, men spesielt barn, svelger noe vann ved bading og inneholder dette vannet sykdomsfremkallende mikrober, kan man bli syk. Det er også eksempler på at vannet kan inneholde giftproduserende alger som også kan gjøre badevannet ubrukelig, sier han.

EU-kartet som viser hvor det er bra og dårlig badevann, er bygget på målinger fra 2015. Det viser altså hvor det var bra badevann i fjor, og ifølge Det europeiske miljøbyrået skal dette vise hvordan badevannet er forventet å være i år.

Du kan enkelt sjekke badevannkvaliteten på dine strender ved hjelp av EEAs interaktive vannkvalitetskart (ekstern lenke) eller på norsk, hos Miljøstatus.no

Det finnes ingen nasjonal varslingstjeneste for dette i Norge.

- Det finnes ikke noen samlet landsoversikt over badevannskvaliteten, men kontakter man de enkelte kommuner, vil de kunne gi slik informasjon, forteller Vidar Lund.

- I badesesongen setter de fleste kommuner opp informasjon om vannkvaliteten på de enkelte badeplasser, kommunens hjemmeside og via informasjon i media, fortsetter han.

FAVORITTER ER VERSTINGER: Spania, Frankrike og Italia er blant nordmenns desiderte favorittreisemål, men også de landene som har flest badesteder med tarmbakterieinfisert badevann. Valencia-regionen er på kartet med representanter med dårlig badevann. Foto: Shutterstock /IVAN ABRAMKIN/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
FAVORITTER ER VERSTINGER: Spania, Frankrike og Italia er blant nordmenns desiderte favorittreisemål, men også de landene som har flest badesteder med tarmbakterieinfisert badevann. Valencia-regionen er på kartet med representanter med dårlig badevann. Foto: Shutterstock /IVAN ABRAMKIN/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merHer er det verst

De verste landene, med det høyeste antallet badeplasser med dårlig vannkvalitet, er Italia, Frankrike og Spania - som også er blant de mest populære reisemålene til nordmenn:

 • Italia har 95 badeplasser med karakteren dårlig badevann (1,7 prosent)
 • Frankrike har 95 badesteder med dårlig badevann (2,8 prosent)
 • Spania har 58 badeplasser med dårlig badevann (2,6 prosent)
 • Dersom man ikke ser på antallet men kun på prosentfordelingen på badesteder med bra og dårlig vannkvalitet, er bildet noe annerledes.

  Italia, Frankrike og Spania er fremdeles blant landene med høyest antall badesteder med dårlig vannkvalitet, men det er Albania som stikker av med den største prosentvise andelen badesteder med dårlig vannkvalitet:

  Hele 39,7 prosent av badestedene i Albania får karakteren «dårlig» - og kun 32 prosent er «utmerket».

  Også Storbritannia, Irland, Nederland, Bulgaria og Slovakia har en større andel badesteder med dårlig vannkvalitet enn Italia, Frankrike og Spania - om man kun ser på den prosentvise fordelingen mellom gode og dårlige badesteder innad i landene.

  Dårlig badevann betyr altså at de har funnet så store konsentrasjoner av avføringsbakterier i badevannet at vannet er klassifisert som «dårlig».

  Her er det best

  Åtte land utmerker seg som landene med høyest andel badeplasser med full score og altså karakteren «utmerket» på flest badesteder:

  Mer enn 90 prosent av badeplassene der hadde «utmerket» vannkvalitet ifølge den ferskeste rapporten fra EEA.

  Dette er:

 • Luxemburg (samtlige 11 badeplasser som er målt)
 • Kypros (99,1 prosent av badestedene)
 • Malta (97,7 prosent)
 • Hellas (97,2 prosent)
 • Kroatia (94,2 prosent)
 • Italia (90,6 prosent)
 • Tyskland (90,3 prosent)
 • Østerrike (90,2 prosent)
 • 385 badeplasser i Europa hadde dårlig badevann ifølge de siste målingene.

  Dette er en nedgang i antallet dårlige badeplasser fra året før, fra 1,9 prosent badesteder med karakteren dårlig i 2014 til 1,6 prosent i 2015.

  SVENSKE STRENDER VERRE ENN DANSKE: Det er betydelig flere svenske badesteder som har for høye verdier av tarmbakterier i vannen, sammenliknet med danske. Her avbildet en svensk strand. Det er for eksempel flere strender sør for Göteborg, i Hallands Län, som er merket med dårlig vannkvalitet på EEAs liste. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
  SVENSKE STRENDER VERRE ENN DANSKE: Det er betydelig flere svenske badesteder som har for høye verdier av tarmbakterier i vannen, sammenliknet med danske. Her avbildet en svensk strand. Det er for eksempel flere strender sør for Göteborg, i Hallands Län, som er merket med dårlig vannkvalitet på EEAs liste. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer  Danmark er mye bedre enn Sverige

  For deg som ferierer eller bader endel i nordiske farevann, kan det også være interessant å vite om vannkvaliteten på badestedene der.

  Danmark har veldig mye bedre kvalitet på badevannet jevnt over, sammenliknet med våre nærmeste naboer i øst, Sverige.

  Det europeiske miljøbyrået har målt dårlig badevann på 2,5 prosent av badestedene i Sverige, mens kun 0,6 prosent av danske badevann får samme dårlige skussmål.

  Og i motsatt ende av skalaen understrekes forskjellene ytterligere:

  85,7 prosent av badevannene i Danmark får karakteren utmerket, mens kun 62,3 prosent av badevannene i Sverige får samme gode karakter.

  Du kan også sjekke kvaliteten på strendene i Europa og mange steder ellers i verden, hos Blue Flag.

  EUs og Norges badevann-regelverk

  Det er ikke vesentlig forskjell på det norske regelverket og EUs regelverk. Begge regelverkene baseres på at badeplassens og badevannets kvalitet må bedømmes på bakgrunn av den målte vannkvaliteten over flere år. Ingen av regelverkene angir noen grense for når en badeplass bør stenges ut fra resultater på enkeltprøver.

  Norge og EU har noe ulike betegnelser på resultatene fra vannprøvene: Norge bruker «God», «Mindre god» og «Ikke akseptabel», mens EU bruker betegnelsene «Utmerket (Excellent)», «God », «Tilstrekkelig» og «Ikke akseptabel». Det stilles strengere krav til «God» i Norge enn «Utmerket» i EU.

  Det er krav til antallet prøvetakinger, og dersom én vannprøve viser for dårlig vannkvalitet, bør det ifølge FHI straks tas nye prøver - og dersom tre prøver viser at vannkvaliteten ikke er akseptabel, bør det vurderes midlertidig stengning av badeplassen. Noen kommuner bedømmer badevannet i henhold til EUs badevannsdirektiv
  Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI). Du kan lese mer om de norske reglene og grenseverdiene i Norge og EU, hos FHI


  96 prosent godkjent

  Spania, Italia og Frankrike har det dårligste badevannet


  Det europeiske miljøbyråets direktør Hans Bruyninckx uttrykker tilfredshet med årets målinger, og uttaler at badevannet i Europa stadig blir bedre.

  - Vår analyse viser at badevannkvaliteten har forbedret seg veldig de siste årene. Stadig flere badeplasser oppfyller ikke bare minimumskravene men får nå karakteren «utmerket». Noen steder kan kan til og med bade i havnen, uttaler Bruyninckx i en pressemelding.

  Ifølge rapporten, oppfyller 96 prosent av badeplassene minimumskravene og 84 prosent oppfyller de strengere kravene for karakteren «utmerket».

  I 1991 oppfylte kun 56 prosent av badeplassene de strengeste kravene. Andelen badeplasser med utmerket vannkvalitet har økt fra 78 prosent i 2011 til 84 prosent i 2015.

  LES OGSÅ:

 • Solkrem lover faktor 50, men holder egentlig kun faktor 8
 • Hørt om svømmekløe? Det kan være straffen for å bade i ferskvann ...
 • Det er ikke kun badevannet som kan være fullt av tarmbakterier: Også iskremen kan være infisert!
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer