Spania frister færre turister

Besøkstallene faller, og dermed må prisene ned.

Spania mister turister til andre middelhavsland.  Foto: SXC
Spania mister turister til andre middelhavsland. Foto: SXC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania er nordmenns største reisemål, og verdens andre største turistland etter Frankrike. Siden solturismens spede begynnelse 50-60-tallet, har antall utenlandske turister som har besøkt middelhavslandet økt for hvert år.

Inntil nå. For i 2008 falt antall turister for første gang siden statistikken ble opprettet i 1995. I 2008 besøkte 57.4 millioner turister landet. Det er 2,6 prosent færre enn i 2007, skriver Eturbonews.com. Det ser ikke lysere ut for 2009. Tall viser at turistbesøk falt med 8,1 prosent i august i år, sammenlignet med august i fjor.

Turismen står for 11 prosent av Spanias BNP, og dermed tar myndighetene fallet svært alvorlig. Det er i stor grad finanskrisen som får skylden for nedgangen, men samtidig ser Spania at konkurrenter som Kroatia har hatt en økning i besøkende. Dermed må det være andre årsaker. Turistorganisasjonene i Spania tror nedgangen kommer av at mange av Spanias turistresorter er nedslitte og fremstår som umoderne og i utakt med tiden. Det gjelder særlig slitne turistdestinasjoner langs den lange middelhavskysten.

- Turistene i dag er mer krevende. De har flere alternativer, og et større tilbud å velge i. Vi må tilby noe ekstra, flere opplevelser, flere følelser, sa Jose Luis Zoreda, direktør i Exceltur, en organisasjon for turistbransjen, til GlobalPost i februar i år.

Billigere hoteller

Et resultat av at tallet på turister har falt, er at hotellprisene har blitt presset nedover. I august var hotellprisene ved spanske hoteller gjennomsnittlig falt med 4,6 prosent. I forhold til august 2008, var hotellprisene 6,8 prosent lavere, viser tall fra det spanske nasjonalbyrået for statistikk, INE.

Det er spesielt de dyrere femstjernershotellene som har blitt tvunget til å sette ned prisene sine i et tøffere marked. Tall fra INE viser at de dyre hotellene i Madrid er spesielt rammet.

Madrid er en perfekt storby å besøke om vinteren. Vi hadde en topp tur til den spanske hovedstaden i november.

Luksushotellene sliter i hele den vestlige verden, og dette gjør at du som turist kan få et femstjerners hotellopphold til en rimeligere penge enn tidligere. Les vår guide til hvordan du sikrer deg luksusovernatting til lavpris.

Kanariøyene pusses opp

Kanariøyene brøt vei for charterturismen en gang på 60-tallet, og var eventyrlig populære gjennom hele 60-, 70- 80-, og 90-tallet. Det begynte å dabbe av litt på slutten av 90-tallet, ettersom grisefest og sangria ble sett på som litt harry.

- De lokale myndighetene på Kanariøyene tok grep, og har brukt mye penger på å bli kvitt stempelet og bedre tilbudet til turistene. Det ser vi på bedre infrastruktur og flere nye femstjernershoteller, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, kommunikasjonsrådgiver i Star Tour.

Blant annet rustes nå velkjente Playa del Inglés opp for 160 millioner kroner, for å lokke turistene vekk fra andre vinterdestinasjoner som Egypt og Thailand, som har utfordret Kanariøyene kraftig de siste årene.

- For ti år siden gren man litt på nesa da man fortalte at man "bare" skulle til Kanariøyene. I dag har øyene et helt annet rykte, sier Larsen-Vonsett.

Star Tour har fem Blue Unique-hoteller på Kanariøyene. Disse hotellene er små hoteller som tilbyr spesielle opplevelser. Ofte er eierne selv vertskap. Hotellene har voksen profil, og ligger litt unna turistmaskinene.

Vi har sjekket et av Star Tours hoteller på Tenerife. Les hva vi mener om La Quinta Rioja her.

- Med den nye utviklingen tiltrekker Kanariøyene seg en ny type turister. De som vanligvis ville valgt Seychellene, kan nå like gjerne velge Kanariøyene, fordi det er nærmere, mye rimeligere, men tilbyr like stor eksklusivitet.

Star Tour har ikke merket noe til at færre nordmenn drar på ferie til Kanariøyene etter at finanskrisen slo til. Larsen-Vonsett antar at fastlandet er mer rammet enn Kanariøyene. Dessuten er Kanariøyene et av de største vinterreisemålene for nordmenn. Bare til Gran Canaria reiste nesten 250.000 nordmenn i 2008 (noen av disse kan ha reist flere ganger). Charterselskapene regner ikke med mindre trykk i 2009.

En uke på Sunprime Atlantic View Suites & Spa i vinter er ikke avskrekkende dyrt. Foto: Ving
En uke på Sunprime Atlantic View Suites & Spa i vinter er ikke avskrekkende dyrt. Foto: Ving Vis mer


Hva koster en ferie på Kanariøyene?

Kunne du tenkt deg en ferie til Kanariøyene i vinter? Her er noen priseksempler på hva en chartertur kan koste deg.

En uke på Ving-hotellet Sunprime Atlantic View Suites & Spa på Playa del Inglés, Gran Canaria, i begynnelsen av desember koster 4.795 kroner. Hotellet har fire v'er og fire blader. En uke på Ving-hotellet Halley i Puerto Rico på Gran Canaria i midten av desember koster 3.495 kroner. Hotellet har tre v'er.En uke på Apollo Exclusive-hotellet La Plantacion del Sur Vincci på Tenerife i oktober koster fra 8.948 kroner. Hotellet har fem soler +. En ukes uspesifisert ferie med Apollo på Gran Canaria koster 4.748 kroner.

En uke på Star Tours Blue Unique La Hacienda del Buen Suceso på Gran Canaria i midten av januar koster 5.448 kroner. Hotellet har fire s'er. En ukes uspesifisert ferie på Gran Canaria i midten av oktober koster 3.548 kroner.

Prisene er hentet inn mandag 28/9. Vi tar forbehold om endrede priser og utsolgte reiser. For flere restplasser, sjekk vårt restplassøk. For flere vinterreiser til Kanariøyene, besøk charterselskapenes nettsider direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer