Spaharaja

PALAKKAD, INDIA: Jeg er stressa etter at sjefen har lovet å sende meg på straffarbeid på Guantánamo. Jeg har en mage som strutter så mye at jeg er nødt til å juge på meg graviditet. Nå skal jeg på strikt helsekur i et indisk palass.

Publisert
Sist oppdatert
Her, midt i den vidunderlige paradishagen på den indiske landsbygda, er det ingen som har hørt om San Miguel-øl.


- Zzzzzzzzzzzzz.

Den skjønne yogalæreren med de milde øynene summer som en hissig bie. – Du skal ta energien fra biene og internalisere den.

Jeg drar munnvikene opp til ørene og hermer.

- Shhjjjsss.

Fei huset og gjør din yoga om morgenen, slik lever du lenge. På Kalari Kovalakom sørger man også for skjønnhet.<br />
<br />
<i>FOTO: Inga Ragnhild Holst</i>
Fei huset og gjør din yoga om morgenen, slik lever du lenge. På Kalari Kovalakom sørger man også for skjønnhet.

FOTO: Inga Ragnhild Holst Vis mer


- No, no. Ikke sånn, sier han, med solskinn i stemmen. – Med øvelse og tålmodighet, får du det til sier han. – Yoga er ikke noe man lærer med en gang. Men en kunst som på lang sikt gjør deg lykkelig, sunn og harmonisk.

Han strekker på en lang og smidig hals og smiler nesten litt som Gandhi. Vennlig, blidt og ydmykt.

- Men når du lærer det, vil du bli sterk og sunn. Vi prøver igjen: Zzz. Og pust ut.

BILDEKARUSELL: Se mer fra ayurvedapalasset
>>> FAKTA: Dette er ayurveda
>>> Slik reiser du til ayurvedapalasset

Like krevende som det er givende…

I en okerfarget gate i småbyen Palakkad, nord for Cochin internasjonale flyplass i Kerala, India, ligger et palass, Kalari Kovilakom, bygget av dronning Dhaatri Valiya Rani av Vengunad i 1890. I forfjor åpnet hotell- og resortgruppen CGH Earth det gamle dronningpalasset, og her tilbys nå service- og reparasjonskurer i henhold til den indiske ayurveda-tradisjonen.

Ayurveda betyr livsvitenskap. Det er satt sammen av ordene ayur, som betyr liv og veda som betyr kunnskap. Denne kunnskapen er ifølge ayurveda-tilhengerne gudgitt. Ayurveda har som hensikt å oppdage vår indre sannhet og veien dit, er ifølge ayurveda-tilhengerne, blant annet en god helse og et balansert sinn. Dette oppnås gjennom en enkel livsstil, sunn diett og yoga. World Health Organization anerkjenner ayurvedamedisinen som et tradisjonsmedisinsk system og støtter dets eksistens.

Det fines en rekke ayurvediske sentra som tar i mot utenlandske gjester. Og mens ayurveda-tradisjonen forfekter måtehold, så er Kalari Kovilakom den ortodokse versjonen av ayurveda. Extremely demanding, yet wonderfully fulfilling, står det på Kalari Kovilakoms reklamebrosjyre. Her er det ikke sukker, kaffe, mel, melk, alkohol, mobiltelefoner eller lærsåler.

Ayurveda-spa

Kunne du tenke deg å dra på spaferie? (Avsluttet)
Ja, definitivt!(70%)
Joa, men India er for langt unna(17%)
Nei, spa er ikke noe for meg(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Indisk fargeeksplosjon

BILDEKARUSELL: Se mer fra ayurvedapalasset
>> FAKTA: Dette er ayurveda
>> Slik reiser du til ayurvedapalasset

Selv har jeg skuldrene plassert like under øreflippene etter at redaktøren har truet med å gi meg sparken for så sende meg til Guantánamo, mobiltelefonavhengighet og en champagne- og kanapémage som strutter så overmett at jeg av og til er nødt til å lyve på meg graviditet. Og en morgen uten espresso og sukker vil aldri bli til en dag.

- Madame, vær vennlig å vaske hendene dine.

En tjener iført den hvite Kerala-kjortel med gullornamenter skyller hendene mine med vann fra en messingkanne. Det er klart for lunsj. På bordet kommer et brett med et bananpalmeblad og et knippe ørsmå retter: brun ris, papaya- og mangosalat, urtevann- og yoghurt med friske krydderblader, linser. Jeg er døden nær av sult etter å ha rundet måltidet. Og kaffesjuk.

- Eh, mister, kunne jeg få en kaffe?

- Ha, ha. Vi har ikke kaffe her på Kalari Kovilakom. Men du kan få mer urtevann.

Blir du ikke slank av denne maten, er det ikke håp for deg.<br />
<br />
<i>FOTO: Inga Ragnhild Holst</i>
Blir du ikke slank av denne maten, er det ikke håp for deg.

FOTO: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Synkronmassasje

I Kalari Kovilakoms behandlingssenter er det stille. Noen kvinner og en italiensk herre, alle iført Kerala-kjortler og stråsandaler (lærsko er forbudt) prater lavt. Det er en kontemplativ stillhet.

- Hvordan var massasjen?

- Good. Very good.

Nora Metra (60) fra Irland, er kanskje den mest energiske.

- Jeg kom hit med nevropati, og kunne ikke gå. Jeg ønsket også å slutte å drikke og røyke, og komme meg til hektene. Jeg kom for fem dager siden og allerede nå kan jeg gå. Jeg vet egentlig ikke hva dette er eller hvordan det fungerer, men jeg er glad for at det ser ut til at det virker.

Stedets ayurveda-doktor har satt meg på foryngelseskur. Det kunne jeg trenge. To piker leier meg mykt inn på et stort rom med benk, bad og dusj. De kler av meg og leder meg opp på benken. De heller rød, lunken medisinsk olje, som angivelig skal ha foryngende effekt, over hele kroppen. Så masserer de. De masserer alt. De starter i hver sin ende og lar hendene fare på kryss og tvers. Det er som om de to er programmert for å synkronisere hvert eneste tak. Etterpå dusjer de meg, vasker ut oljen av håret og kler på meg. Som om jeg var en bitteliten pike.

Som en liten prinsesse vandrer jeg rundt i den vakre dronninghagen som dufter av kardemomme, karribusker og parikoorka-urt. Forynget. Men hallusinerende sulten.

Mange alternativmedisinere

I store deler av verden tyr folk til tradisjonsmedisin, det vil si medisin basert på både tro, tradisjon og kunnskap, og som inkorporerer plante-, animalsk og/eller mineralbasert medisin, når de er syke. Ifølge World Health Organization (2003) står den tradisjonelle medisinen for 40 prosent av alle helsetjenester som blir utført i Kina, i Colombia for 40 prosent av helsetjenestene og hele 65 prosent av inderne bruker sin tradisjonsmedisin i sin primærhelsetjeneste. Men også i Europa, USA og Australia har ulike retninger av tradisjonsmedisin blitt et supplement til det regulære helsestellet.

I Australia oppgir 48 prosent av befolkningen at de har brukt alternativ medisin. De tilsvarende for tallet i for USA er 42 prosent. Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski anslår at det i dag finnes 4.000 alternative behandlere. (Den norske lægeforeningen teller 19.854 medlemmer). I Norge vil rundt 300.000 nordmenn årlig besøke en alternativ medisiner. Grunnen til at så mange søker seg til alternativmedisinen er todelt, mener Vinjar Fønnebø, professor og senterleder ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin:

- Det er et islett av misnøye med skolemedisinen. Folk føler at de får ikke det de ønsker. Dernest opplever de gjennom alternativmedisinen en gjengklang i av hva de selv har tenkt og følt i forhold til egen helse.

Fønnebø hevder at særlig høyt utdannede middelaldrende kvinner, ofte sysselsatt i helsevesenet, som søker seg til alternativmedisinen.

- Skolemedisinen har gode metoder på en del sykdommer og da søker folk seg dit, også alternativbehandlerne. Men for alle de plager som handler om vår psykosomatiske plager som for eksempel allergi og tarmproblemer, hvor skolemedisinen ikke har en patentløsning, så søker folk seg til de alternative.

- Men virker alternativmedisinen?

- Både alternativ- og skolemedisinen kan rapportere en såkalt selvopplevde virkning på opptil 70-80 prosent. Det at folk føler at de blir tatt vare på og at behandlerne blir tatt vare på, er viktig. Folk flest skiller ikke så mye på hva som virker og ikke virker, men i skolemedisinen er man opptatt å av å dokumentere effekten av en gitt behandling.

I en rapport om tradisjonsmedisin fra World Health Organization fremkommer det at folk ofte tror at urter betyr naturlig og følgelig er ufarlig, men at inntak av urtemedisin kan gi alvorlige bivirkninger, og i noen tilfeller gi dødelig utfall. Videre peker organisasjonen på manglende kontroll og sikring av de anvendte produktene i alternativmedisinen og at effekten ofte er udokumentert. Men de trekker likevel frem at flere av de tradisjonsmedisinske systemene kan ha gode effekter.

BILDEKARUSELL: Se mer fra ayurvedapalasset
>>> FAKTA: Dette er ayurveda
>>> Slik reiser du til ayurvedapalasset

Gøy i Goa - hippienes paradis

Røyk og sigg

Rene hender og en ren sjel; ayurveda-tradisjonen viser vei til begge deler. Spanske Fran Fernández vasker hendene før middag.<br />
<br />
<i>Foto: Inga Ragnhild Holst</i>
Rene hender og en ren sjel; ayurveda-tradisjonen viser vei til begge deler. Spanske Fran Fernández vasker hendene før middag.

Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Senteret forfekter en nøktern livsstil. Stå opp med sola. Gå i seng med sola. Spise sunt, godt og enkelt. Jeg våkner av at småspurvene traller i mangotrærne utenfor det maharajah-innredede kvistværelset mitt. Jeg har fått et brett med ingefærstenket vann, lime og honning som jeg skal rense kroppen med. Jeg skyller det ned før jeg spaserer barbent på stiene fra kvinneavdelingen og over til palassets utendørs spisestue.

- Grrynt, sier mitt spanske følge.

Han er vant til å dyppe fersk toast i helmelks-kaffe til frokost. Og så drikke øl for vitaminenes skyld. Han har røyket siden han var baby, ifølge ham selv. Og her, midt i den vidunderlige paradishagen på den indiske landsbygda, er det ingen som har hørt om San Miguel-øl.

– Jeg har vondt i hodet. Skal vi gå ut å ta en kaffe? Og en sigg?

Men før vi får rømt gjennom de svale gangene marsjerer betjeningene inn med frokost. Ugjæret brød med karri- og urtedipp. Og urtevann.

- Maten er laget med urter fra hagen. Den er dyrket uten kunstig gjødning. I ayurveda-tradisjonen skal maten vi inntar ha effekt utover det å fylle magen. Den skal være gunstig for helsen og for den enkeltes konstitusjon, sier Kalari-kokken med et smil. – Og maten skal være smakfull.

Vi spiser i taushet. Dupper brødet nøysomt i dippen. Ikke en dråpe går til spille. Men så får den belgiske naboen fruktjuice. Det ser unektelig ut som ferskpresset mangojuice. Skjelvende desperat etter en sukkerbit, spør jeg om også jeg kan få et glass. Og jeg tenker; med så mange mangotrær i hagen, burde her være nok mango til alle.

- Beklager. Doktoren har rekvirert noe annet til deg. Den andre herren har fått rekvirert saft.

Demanding? Ja. Fulfilling? Magen ble langt fra oppfylt. Derimot ble løftet om fornyet skjønnhet oppfylt. For når jeg lander på Gardermoen er magen merkbart flatere mage.

Epilog

Journalister er naturlige skeptikere. De er glade i mat og masse drikke. Alt som ikke kan dokumenteres, er ugyldig. Ayurveda hørtes innledningsvis ut som en hvilken helst annen heksekur. Men tre uker etter hjemkomsten fra slankekuren på Kalari Kovilakom, er champagne- og kanapémagen fortsatt ikke kommet tilbake. Senterets ayurvediske råd om først å ta vare på helsen og familien, om å ta seg tid til å strekke på kroppen på morgenen og om legge seg tidligere, er fulgt. Og du verden, hverdagen har blitt et bedre sted å være for denne journalisten. Nå gjenstår det å se om man klarer å følge opp på lang sikt.

BILDEKARUSELL: Se mer fra ayurvedapalasset
>>> FAKTA: Dette er ayurveda
>>> Slik reiser du til ayurvedapalasset


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer