Spa med royal utsikt

HANKØ (DinSide Reise): Det startet som bad og kystsanatorium i 1877. I dag er Comwell Hankø hotell og spa et av Norges største spa, med 15 behandlingsrom, svømmebasseng, treningshaller, badstuer, boblebad - et steinkast fra kongelige Bloksbjerg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Tåke i Vikane.
Tåke i Vikane. Vis mer
Detalj fra Hankø spa.
Detalj fra Hankø spa. Vis mer


Tåken ligger tykk rundt Fredrikstad-distriktet på vei til Hankø. Etter et trøblete møte med en parkeringsautomat på en stor men stille parkeringsplass i Vikene, stabler vi oss om bord på Hankøsund; passasjerbåten som frakter fastboende og gjester den tre minutter lange turen over sundet til Hankø. Et kort stykke, men denne tidlige mars-morgenen ser vi ikke katta i sekken, og i hvert fall ikke Hankø i sundet, på grunn av tykk morgenskodde.

- Ja, her var det ikke lett å se noe; vet du hvor vi skal? spør vi spøkefullt båtføreren.

- Nei, det kan du si, jeg ser ikke stort selv, ler han tilbake.

Men ut av skodda dukker plutselig brygga fram, med ventende passasjerer som skal tilbake til fastlandet.

- Se, der er jo Ari og prinsessen, og et par livvakter også, sier båtførereren til oss to enslige passasjerer som lener oss til vinduene i båtførerhuset.

Da vi legger til på brygga, hilser paret vennlig på oss nyankomne, og vi har allerede en historie vi kan fortelle tante Olga neste gang vi skal på kaffe og vafler.

>> Klikk her for å se bilder fra Comwell Hankø hotel & spa

Sommersted

Hankø er bare 4 kvadratkilometer stor, og bebos for det meste av hyttefolk sommerstid. Det er riktignok noen få fastboende på øya, men det er de 160 hytteeierne som utgjør den største andelen av befolkningen. Comwell Hankø hotel & spa har åpent hele året, men det er høysesong fra mai og ut september.

Salgs- og markedssjef Rune Kjellemo.
Salgs- og markedssjef Rune Kjellemo. Vis mer


- Det er stort sett ganske fullt i helgene, så man bør bestille tidlig. Nå i april er det for eksempel nesten fullt hver eneste helg. Vi har kanskje et ledig rom eller tre, men ikke mye ledig kapasitet. Vi kommer også til å kjøre spesielle tilbud i mai og i pinsen, så det kan lønne seg å ringe og undersøke. Det er alltid lurt å undersøke og be om tilbud; i alle fall dersom man er flere. Man får uansett 10 prosent rabatt på oppholdet hvis man er fire eller flere, forteller salgs- og markedssjef ved Comwell Hankø hotel & spa, Rune Kjellemo.

Royale forbindelser

Hankø er kjent for båtliv, sommer og badeliv, og royale forbindelser. Prinsesse Märtha Louise og hennes lille familie er de som i dag eier Kong Olavs tidligere sommersted Bloksbjerg, som troner høyt og fritt på den lille øya. Ifølge Det norske kongehusets tyske internettsider, ble Bloksbjerg bygget i 1918, for Thomas Angell Wiese. Arkitekten var Gudolf Blakstadt. Kong Olav kjøpte eiendommen i 1947, og brukte den sommerstid. Nå ser det imidlertid ut til at Hankø hotell vil kunne få se mer til sine royale naboer. Ifølge norske aviser og sladreblader, skal prinsessen og hennes familie bo permanent på Hankø fram til huset i Lommedalen er ferdig utbygget.

Og på Comwell Hankø hotell & spa håper man at de kongelige forbindelsene vil kunne gi en hyggelig bieffekt i form av flere gjester.

- Vi ser store muligheter med at stedet bli mer kjent. Folk har god råd og vil unne seg noe i en hektisk hverdag. Vi har en beliggenhet som ikke så mange andre kan skilte med. Vi er på en øy uten biltrafikk - den eneste bilen her er hotellbilen - og det er det ikke mange som kan tilby. Det er mange som kan bygge et flott spa-anlegg, men det er ikke mange som har denne beliggenheten, sier Rune Kjellemo.

Hankøs historie

Historisk sett hørte Hankø inn under herresetet Elingaard, som brukte øya som sommerbeite for dyra sine. I 1873 kjøpte brødrene Bjørnebye gården, og det var da man fant ut at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje ved Hankøsundet. Og denne gytjen var noe av det som fikk Otto Bjørnebye til å starte Hankø Bad og Kystsabatorium i 1877. Hit kom plankeadelen fra Fredrikstad og andre grosserere og velbemidlede for å koble av og la seg pleie.

I dag kan du la deg behandle med Bjørnebyes gytjekur. Men på tross av navnet på behandlingen, så kan du ikke forvente deg leire fra Hankøsundet, men heller ungarsk leire med egenskaper som kanskje er bedre dokumentert enn hankøleira.

Deler av hotellet som står i dag, stammer fra det opprinnelige badet, men størstedelen av det er bygget i senere tid. I dag står den danske hotellkjeden Comwell for 50 prosent av driften av hotellet, mens Henning Forsberg eier de resterende 50 prosentene samt bygningene. Comwell-kjeden kom inn i driften i 2001, og det var i den forbindelse at det ble bygget en ny spa-avdeling. Den nye avdelingen stod klar i 2002.

Dine drømmer

Drømmer du om spa-opphold i Norge eller i utlandet? (Avsluttet)
Det er det samme, bare jeg får dra på spa(39%) 70
I Norge(31%) 56
I utlandet(30%) 53
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forskjellige typer gjester

Rundt halvparten av gjestene ved Hankø hotel er kurs- og konferansegjester, og den resterende halvparten er spa-gjester.

- Vi har et vidt spekter av gjester. I uka er det stort sett kurs- og konferansegjester som også benytter spa i forbindelse med konferansen, og i helgene er det mest individuelle gjester; og da mye par og veninner, forteller salgs- og markedssjef Kjellemo.

- Aldersgruppen er spredt; alt fra under 30 år, og oppover. Når det gjelder alder oppad, så hadde vi i januar ni damer på 80-årslag med spa-behandling, og de var storfornøyde, sier Kjellemo. Kundegruppen er alt fra vanlige arbeidsfolk, sammen med folk med virkelig mye penger.

- Det hender også at vi har besøk av kjente fjes her, men det er kanskje helst om sommeren, forteller Kjellemo.

Fasiliteter

Hotellet har 102 rom, inkludert seks suiter. Det eneste spisestedet på øya er restauranten på hotellet, men sommerstid kan du få servering på Seilerkroa ved havnen. Seilerkroa har åpent fra 13. mai til månedsskifte august-september, men i begynnelsen av sesongen er det kun åpent i helgene.

Venterom i spa-avdelingen.
Venterom i spa-avdelingen. Vis mer


Spa-avdelingen på Comwell Hankø er den nyeste delen av hotellet; den ble bygget i 2002. Her er det svømmehall, boblebad, badstu, tyrkisk dampbad, spinningsal, treningssenter, 15 behandlingsrom, yogasal, stillerom mm. Du kan kjøpe dagpakker, weekendpakker, midtukepakker eller enkeltbehandlinger. Dagpakkene er priset fra 495 kroner for "smakebiten" til 2.425 kroner for en hel luksusdag.

Spahotellet har et eget aktivitetsprogram med yoga, QiGong, bassengtrening, spaserturer, spinning og boksing mm. Dette går til faste tider hver dag og er åpent for alle gjester.

>> Klikk her for mer informasjon om spatilbudet, priser mm.
>> Klikk her for å se bilder fra Comwell Hankø hotel & spa

Mer om spa på DinSide Reise:

Bildespesial: Quality Hotel & Spa Holmsbu
Bildespesial: Norefjell Spa

Klikk her for oversikt over spa-artikler


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!