Søvn, transport og turistinfo

Super turistinformasjon i Auckland. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


God turistinfo

I-site eller Information Site er et genialt startpunkt for Auckland-opplevelsen eller hvordan angripe New Zealand, om man ikke er forberedt på forhånd. Disse seks sentralt plasserte lokalene har behjelpelige ansatte og hyllemetre med brosjyrer. Spør om bykart, tilbud, pakkeløsninger og rabattkuponger.

To websider med like navn og relativt like konsepter, gir omfattende (og partisk) innføring (på engelsk) i attraksjoner, shopping, turer, mat, transport, historie og annet nyttig tilbehør. Besøk sidene til Tourism Auckland (offisiell byguide) og Auckland Tourism (offisiell konkurrent).

Gratis sightseeing

En genitrekk til en god, informativ og ikke minst gratis oversikt over Auckland, skjer gjennom turoperatøren Stray. Selskapet tilbyr gratis orienteringsturer i buss rundt sentrum og større, kjente utsiktspunkter og lokasjoner her og der. Turene starter mandag til fredag fra de største ungdomsherbergene like etter 10, og varer nærmere fem timer.

Guide Nathan William fleiper med passasjerene, vitser om byen, men viser etter hvert som nye bygg og marker forseres, at han virkelig kjenner Auckland ut og inn.

- Vi gjør dette da vi har backpackerkrig med OZ Experience og Kiwi Experience. Midtveis i turen, holdes en kort, uformell presentasjon om Stray.

- Vi prøver å komme oss så langt unna turismen, og så nærme Kiwi-kulturen og naturen som mulig. Vi ønsker ikke at turene kun skal være fyll og turisme, proklamerer William.

I tillegg til historisk bakgrunn, slippes et og annet hendig tips og tilbud om avslag på diverse aktiviteter i Auckland og resten av nordlige New Zealand.

Medpassasjer Kiara fra Los Angeles har allerede vært rundt på nordøya med annen turoperatør, men sier hun ville valgt Stray om hun kunne valgt igjen.

- Tilbudene virker mye mer naturlige og ekte for meg, sier hun.

Auckland Explorer Bus er et kostbart hopp-av-på-som-du-vil alternativ for å få med seg 14 av de største attraksjonene på så kort tid som mulig. Under og mellom stoppene er det opplysende kommentering. Det koster NZ$ 30 for en dagsbillett (14 for barn, 70 for familie, og 24 om du er en del av en gruppe).

Sov variert

Som andre storbyer kan Auckland tilby overnatting til millionærer så vel som lånekasse-slitere og de med frikort. DinSide testet bunnsjiktet prismessig med Central City Backpackers som gjorde en grei figur med informative resepsjonister for 25 NZ dollar (113 kroner) per natt. Standarden er ikke den beste, rommene ikke særlige store, men som backpacker behøver man ikke herberget til annet enn å sette bagasjen, sove og kanskje lage middag. Om det var sengetøyet eller åpent vindu som ga små innsektsbitt de to første nettene, er uvisst.

Likt Norge

Andreas Gjellesvik Foto: Sindre Storvoll Vis mer

På kjøkkenet kommer DinSide i snakk med norske Andreas Gjellesvik fra Oslo. 22-åringen har da nylig påbegynt sitt fem måneder lange New Zealand-eventyr med et par uker i Auckland. Som alene-reisende er han fornøyd med sine nye kontakter.


- Backpakerne her er veldige hyggelige, synes Gjellesvik.

Etter et par uke på loffen, er han strålende tilfreds med New Zealand.

- New Zealand er det landet lengst unna Norge som er mest likt hjemme, tror han. Auckland har han ikke like mye til overs for.

- Auckland er en kjedelig by, men har et godt natteliv, mener Oslo-gutten.

Sky City Grand Hotel er blant de mest kjente hotellene med sine fem stjerner, og krever rundt ti ganger mer enn herbergene (250 NZ dollar eller cirka 1.100 kroner) per natt. Majoriteten av lokalene som leier ut soverom befinner seg i eller like i nærheten av sentrum.

Les mer om backpacker -vurderinger og andre overnattingsmuligheter i Auckland.

Reis kjapt på land og vann

Den kollektive sentrumstrafikken er det lite å utsette på i Auckland. I mange høve er destinasjonen i gangavstand, men ikke alltid. City Circuit heter gratisbussen som går i en sirkulær rute til sentrale punkter i sentrum hvert 10 minutt. Link står på bussene som tar deg hakket videre. For avstander i nærbyområdet er det en fast, rimelig pris på 1,3 dollar (NOK 6). Disse bussene har både skjerm og automatisert stemme som forteller deg neste stopp og eventuelle attraksjoner av interesse som ligger stoppen nærmest.

Mange ferger, seilbåter og småbåter farter rundt i havneområdet eller til mindre lokasjoner rundt i og forbi Auckland. Besøk Waiheke eller Devonport, eller velg blant en haug med andre øyer; Goat, Kawau, Hauturu, Motuihe, Motutapa, Rakino, Tiritiri Matangi eller Rangitoto. Sistnevnte har den høyeste vulkanen i nærheten på 260 meter.

De 23 kilometerne mellom sentrum og flyplassen burde gå smertefritt.
Den blå busstjenesten Airbus er den mest brukte varianten. Transporten koster NZ$ 13 (59 kroner) hver vei, noe billigere om du kjøper tur/retur med en gang. Bussene følger en bestemt sirkulær rute fra flyplassen og innom mange sentrale deler av byen. Avgangene skal forekomme hvert 20 minutt, og turen tar en halvtimes tid fra sentrum forlates. Den totale tiden bestemmes naturlig nok etter hvor i byen du plukkes opp. Da DinSide skulle tilbake til flyplassen, dukket det ikke opp en Airbus på 80 minutter, og da den kom, tok det over en time før artikkelskribenten kunne sjekke inn og så vidt rekke flyet. Dette skal være høyst unormalt.

En taxi koster rundt NZ$ 50 NZ (226 kroner) og for plass på en shuttle punger man ut NZ$ 20 (91 kroner) hver vei.

Inter-terminal busser går for øvrig mellom den internasjonale flyplassen og den nasjonale flyplassen fra 06:00 til 22:00 hver dag.

Se bilder fra Auckland og omegn