Sosial uro gjør Portugals strender utrygge

Lisboa (NTB-AFP): Angriperne viftet med pistoler, barn skrek og klamret seg til foreldrene, og politiet skjøt i lufta, men var for få til å stanse panikken. Scenene utspant seg ikke i et borgerkrigsherjet land, men på Lisboas vanligvis fredelige [email protected]

Portugals tidligere fredelige strender er ikke like fredelige lenger. Vis mer

Bekymret?

Det er uroligheter på Portugals strender. Har du blitt redd for å ta med familien dit? (Avsluttet)
Ja(47%) 82
Nei(32%) 57
Vet ikke(21%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Rundt 500 ungdommer invaderte før helgen den populære Carcavelos-stranden halvannen mil nord for Portugals hovedstad, der guttunger helt ned i tolv års alder truet folk til å gi fra seg penger og andre verdisaker. Nå truer uroen med å bre seg til Algarve.

Fjernsynsbilder fra opptøyene på Carcavelos og andre strender vekker bekymring i Portugals turistnæring.

- Dette må myndighetene straks rydde opp i, ellers kan det bli like ille her som i Rio de Janeiro, sier det portugisiske reiselivsforbundets leder Vitor Felipe.

Alvorlig

Episoden var utvilsomt alvorlig: Fem personer, blant dem to politifolk, kom til skade i opptøyene sist fredag. Samtidig er situasjonen betent, for ungdommene bak opptøyene har innvandrerbakgrunn og kommer fra svært trange kår.

- Dette viser at landet huser en tapt generasjon av unge afrikanere, annen generasjons innvandrere. De har ingen røtter i Afrika, men ser heller ingen fremtid for dem i Portugal, sier statsviteren professor Joao Maria Mendes til avisen Publico.

- Det hele var en stor misforståelse, mener fotballstjernen Miguel, som spiller både for Lisboa-klubben Benfica og på det portugisiske landslaget, og som selv er sønn av afrikanske innvandrere.

- Det var en liten gjeng på ti svarte som startet bråket, påpeker han.

Ofre

I et intervju med avisen 24Horas sier Miguel at det var svarte både blant ranerne og blant ransofrene på Carcavelos. Årsaken til opptøyene må søkes på det sosiale og ikke på det etniske planet, understreker fotballstjernen, som får støtte fra erfarne sosialarbeidere.

Rita Silva i Forbundet for solidaritet mellom innvandrere peker på problemene fattige mennesker møter på boligmarkedet i Portugal.

- Dette skiller mennesker fra hverandre, fører til at mange blir isolert, skaper gettoer og sosial utestengning, framholder hun.

Det er til liten trøst for folk som lever av turismen og som frykter mer bråk. Lørdag måtte politiet fjerne en gjeng på 50 ungdommer som opptrådte truende på Quarteira-stranden i Algarve, en turistregion som står for en tidel av Portugals brutto nasjonalprodukt BNP. (©NTB)

>> Les flere artikler om Portugal her.