Sørlandet

Sommer, sol og sørland. Skjærgården i Aust- og Vest-Agder er et eldorado for båtfolk og badenymfer. Men denne landsdelen har mye å by på, selv når sola ikke skinner.

Mineralparken har en stor utstilling av flotte krystaller- Foto: Setesdal Mineral Park
Mineralparken har en stor utstilling av flotte krystaller- Foto: Setesdal Mineral Park Vis mer


Den mest populære severdigheten på Sørlandet er Dyreparken i Kristiansand. Ikke så rart, når parken kan lokke med både Kaptein Sabeltann og Kardemomme By. Men hva annet kan du gjøre lengst sør i landet? Her er Aust- og Vest-Agders alternativer:

AUST-AGDER

Setesdal Mineral Park er stedet for de steingale av oss - og de er det vel en del av i dette fjellandet. Parken ligger delvis inne i fjellet, og her kan du se forskjellige mineraler, og få vite mer om gruvedrift. Den innerste fjellhallen har en stor krystallutstilling, og er spesielt populær. Parken er anerkjent i Europa for sin flotte utstilling. En 60 dekar stor tomt med skulpturer og kunst, muligheter for båttur og elvefiske, gjør parken til et populært sted for barnefamilier.

Ekstern lenke:
Setesdal Mineral Park

Ved Kunstindustribedriften Acanthus i Risør lages det lekker keramikkunst og du kan være med å se hvordan prosessen er. I sommer kan du se en keramisk utstilling med temaet Keramisk kultur i sørlandsnatur.

Ekstern lenke:
Acanthus

Det går selvfølgelig ikke an å komme utenom skjærgården. Både Lyngør og Merdø anbefales. Lyngør ligger på fire forskjellige øyer, og har bare litt over 100 fastboende. Arkitekturmessig har tida stått stille siden glansdagene på midten av 1800-tallet, og Lyngør ble kåret til Europas best bevarte tettsted i 1991. Lyngør er bilfri, og innbyr til vandringer på smale stier, med innlagt pause på en benk, eller på en av øyenes spisesteder. Merdø ligger like utenfor Arendal, og her kan du besøke Merdøgaard Skjærgårdsmuseum, som ligger i en bygning fra 1700-tallet. På Merdø er det en flott og barnevennlig sandstrand. Øyas sjarmerende arkitektur skaper den rette sommerstemningen.

Eksterne lenker:
Visit Sørlandet om Lyngør
Merdøgaard Skjærgårdsmuseum

For mer info om Sørlandet, se Visit Sørlandet.

VEST-AGDER

Magisk stemning på Norges sydligste punkt. Foto: Lindesnes Fyrmuseum
Magisk stemning på Norges sydligste punkt. Foto: Lindesnes Fyrmuseum Vis mer


Drar du til Lindesnes Fyr, får du ikke bare satt foten på Norges sydligste punkt. Du kan også besøke Lindesnes Fyrmuseum og ta en tur i toppen av fyrtårnet og skue utover havet. I den nye fjellhallen kan du se filmer om området. Fjellhallen er forøvrig Vest-Agders 1.000-års sted. Noen helger er det konserter og andre arrangement ved Lindesnes Fyr.

Ekstern lenke:
Lindesnes Fyr

Lokomotivelskere og andre kan kjøre Setesdalsbanen gjennom vilt og vakkert terreng fra Grovane til Røyknes. Denne åtte kilometer lange strekningen er det som er igjen av toglinja som gikk fra Kristiansand til Byglandsfjord på første halvdel av 1900-tallet. På Grovane stasjon står gamle vogner og bygninger, og du kan titte inn i lokomotivstallen og verkstedet.

Ekstern lenke:
Setesdalsbanen

I sommer kan du være med på omvisning i Tonstad kraftverk, som tilhører Sira-Kvina kraftselskap. Møt opp hos Tonstad turistinfo, se en film, og bli med inn i kraftstasjonen. Her kan du lære mer om hvordan et kraftverk fungerer, og også se den 17 tonn tunge glasskulpturen som står der inne. Turen starter hver dag klokka halv to.

Eksterne lenker:
Sira-Kvina kraftselskap
Sirdalsferie

For mer info om Sørlandet, se Visit Sørlandet.

Se hva du kan finne på ellers i landet:
Nordnorge og Svalbard
Midtnorge
Vestlandet
Østlandet - rundt Oslofjorden
Østlandet - i innlandet