Sør-Øst Asia

Første stopp på de fleste jorden-rundt reiser er Sør-Øst Asia. Her finner du den store favoritten Thailand, eksotiske Vietnam og superbillige Bali.

Thailand

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Thailand er backpackernes desidert mest populære holdeplass. Det er faktisk sjelden å se en jorden rundt-reise som ikke inkluderer stopp i Bangkok. Landet byr på både fascinerende kulturlevninger og et vibrerende storbyliv, men for de fleste er det Thailands sørlige deler med det paradisaktige øyriket som frister mest.

Thailand er lett å reise i, det går alltid en buss og det finnes alltid et hotell. Prisene er heller ikke å forakte. For rundt 200 kroner dagen dekker du transport, hotell og noen daglige restaurantbesøk. Ønsker du å få med deg en kombinasjon av strandliv i sør, noen dager i Bangkok og en svipptur opp i de nordlige regioner, bør du sette av minst tre uker. Den beste tiden av året å reise til Thailand er mellom november og mars. Da unngår du monsunregnet og den verste heten.

Les mer i den store Thailandguiden, her får du tips om de beste øyene, shopping, Bangkok, jungeltrekking i nord og fjellklatring i sør.

Bali, Indonesia

Drageskulptur ved tempel, Bali.
Foto: Kirsti van Hoegee
Drageskulptur ved tempel, Bali.
Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Mange mener Bali er paradis på jord. Ryggsekkturistene tar seg først og fremst til Kuta, og Legian, som tilbyr billig overnatting, god mat, shopping, surfemuligheter, vakre solnedganger, og et vilt natteliv. Dette til tross for at særlig Kuta har et rykte på seg for å være et yndet sted for harrytasser og grillpartyhedonister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuta kan uansett varte opp med Balis beste strender, og særlig mange surfboms finner veien hit. Landsbyer, templer og den rituelle likbrenningen, som er et offentlig anliggende, er Balis fremste attraksjoner. Den nysgjerrige ryggsekkturisten får selvfølgelig med seg Ubuds Puri Lukisan Museum, som viser frem alle retninger innen balinesisk kunst, og Agung Rai Gallerys lille, men viktige utstilling.

Ryggsekkturisten finner alltid en grunn til å ta på seg fjellstøvlene. På Bali er målet Gunung Batur, et vulkansk fjell; Her klatrer du 1.717 m.o.h. for å se soloppgangen. (Se vår reportasje fra den turen her. Sjekk også lesernes diskusjoner om Bali.) Klimaet er best fra april til oktober.

Vietnam

Ho Chi Minh by, eller Saigon, er Vietnams største by og følgelig et must. Byen beskrives som livlig og dynamisk. Severdigheter verdt å få med seg utenom myriadene av markeder, forretninger, og hektisk gateliv, er den neo-romantiske Notre Dame-katedralen, Cholon-markedet og Giac Lam pagoda. I Nha Trang, er strendene flotte og dykkemulighetene glimrende. Likevel er det stille og fredlig her.

Mange mener Hué, den gamle hovedstaden, er Vietnams vakreste by. Byen som er et religiøst og kulturelt sentrum, har flere attraksjoner og museer. Her finner du også den forbudte by. En båttur på Parfymefloden anbefales. Herfra kan du se gravstedet til herskerne fra Nguyen-dynastiet. Hué trekker til seg mange budsjettreisende med stort utvalg av billige rom og gode restauranter.

Hovedstaden Hanoi, er en fusjon av gammel fransk kolonistil, moderne skyskrapere, og gammel lokal arkitektur.

Det finnes ingen entydige anbefalinger med hensyn til når på året det er best å besøke Vietnam; Ifølge Lonely Planet finnes det varme og behaglige regioner å flykte til når det er vått og ekkelt i andre regioner. Mellom juli og november kan det være tyfoner. (Et middels nordnorsk uvær er som en sommervind i forhold.) Et instant tips på tampen: Vietnam er et fattig land, og det vennlige folket skor seg gjerne på naive turister: Du kan med god samvittighet slå av 75 % av prisene du får oppgitt, folk vil likevel tjene godt. Flere østlige shoppingtips finner du her.