Sommerminner fra Lista

Lista er Norges glemte ferieparadis.

Publisert
Sist oppdatert

Sørlandet stopper ved Mandal. Og Vestlandet har ikke riktig begynt ennå. Akkurat her ligger Lista i Vest-Agder.

Lista er den forblåste halvøya mellom Farsund og Flekkefjord. Et sted der folk biter seg fast, og som bare figurerer i nyhetene når et skip går ned i bølgene eller et uthus farer på sjøen i høststormene.

Det få vet, er at Lista er et godt sted å være på sommeren. Vel å merke dersom man ikke er værsyk og kan tåle litt mer enn frisk bris.

Selv midt i juli kan nordvesten lage en skyfri dag om til april eller november. Sommerbildene minner ofte mer om påskebilder...

Sol, hav og lange sandstrender på Lista. Foto: Tore Neset
Sol, hav og lange sandstrender på Lista. Foto: Tore Neset Vis mer


Se sommerbildene fra Lista

Sommeridyll

I sommer var det annerledes. Da holdt hele sør-Norge på å regne bort. På Lista, derimot, sørget vinden for at skyene forsvant. Mens det høljet ned på Sjøsanden og Roligheten, var de mange fine strendene på Lista rene sydenparadis i forhold.

På Lista er det rift om husene. Det er ikke så mange av dem, og relativt få er til leie for feriegjester. Men om du er på vei vestover fra Kristiansand til Stavanger eller skal motsatt vei, er det vel verd å kjøre innom.

Her finnes et Norge i miniatyr: Du ser snaufjell, skog, småtjern og ikke minst kilometervis med fine, kritthvit sandstrender. Mange av dem ligger i le mot vinden, så du kan ha det behagelig selv om sjøen står hvit.

Det skal godt gjøres å føle at forstyrrer noen her. Men skulle det mot formodning ligge noen der du har tenkt å slå deg ned for å bade og sole deg, er det bare å gå videre. Små, idylliske viker er det nok av, og du finner de fleste av dem på strekningen mellom Farsund og Vanse (kjør ytre vei langs kysten- ikke riksvei 43).

Og vanntemperaturen? Vel, skulle vi selge Lista som feriemål ville vi kanskje ha unnlatt å nevne den...

Se sommerbildene fra Lista


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer