Sommerferie til sjøs

Drømmer du om å duppe rundt i den norske skjærgården i ferien? Priser og tips får du her...

Publisert
Sist oppdatert

Med gode utsikter for båtliv i sommer, er det nok mange av oss som kunne tenke seg en uke eller to til sjøs. Tenke seg til å våkne til sol og måkeskrik, tusle bortover brygga og kjøpe seg ferske reker til frokost. Stoppe innom en festival eller to, eller bare det å bade på åpent hav uten å måtte sloss om badeplassen med skrikende barnefamilier.

Ahh, sol, sommer og sjø! Foto: Strömstad Turistkontor
Ahh, sol, sommer og sjø! Foto: Strömstad Turistkontor Vis mer

Båter er likevel ikke billige i innkjøp, og spesielt ikke hvis du skal ha en av størrelsen du kan overnatte, lage mat og reise på en kvalitetsferie i. Vi sjekket derfor hva det vil koste deg å leie forskjellige
type båter i ferien. Samtidig som fikk vi noen gode tips fra utleiere.

Mange muligheter

Dette blir dyrt tenker du kanskje, men det er flere muligheter enn å leie en cabincruiser til 35.000 kroner uken for å "huse" venner eller en liten familie.

- Det er stadig flere som leier skjærgårdsjeeper og mindre daycruisere i en uke for å ta med seg telt å campe på øyer og langs kysten, forteller Per Ivar Aas i Vestfold båtutleie.

Aas har et stort utvalg av motorbåter og noen seilbåter i forskjellig prisklasser. Det viktigste før du leier en båt er at forsikringen er i orden, stresser Aas.

Om du leier av en profesjonell utleier er det mer en selvfølge, men hvis du ikke finner båten du leter etter hos en av disse, skal du spesielt forsikre deg om at privatpersonen du leier av har forsikring som også dekker utleie av båten deres, sier han.

Kravene varierer


De fleste profesjonelle båtutleiere krever en utsjekk på båtene sine. Det vil si at du må ha en minimumskunnskap om det å ferdes på sjøen. Kravene varierer, men det går ofte ut på at du må gjennom en vurdering, og kanskje ut til sjøs for å bevise kunnskapene dine.

- For å leie båt hos oss må du være minst 18 år, og i mange tilfeller ha tatt båtførerprøven, sier Renee Aas i SeaAction i Tønsberg.

Hun leier ut båter, samtidig som hun formidler for privatpersoner som ønsker å leie ut. I portofølgen hennes ligger det mange dyre båter stappet med hestekrefter, noe som også kan kreve høye depositum.

- Det er veldig sjeldent det skjer noe med båtene vi leier ut til privatpersoner, men det er klart at båter med mange hestekrefter krever kunnskap av dem vi leier ut til. En propell i bunnen ødelegger lett hele motoren, noe som fort koster mye penger.

Det er med andre ord ikke fritt frem for å ta en "Idol Ali" eller "Tommy Steine" når du leier båt her.

Hos Oslo Seilskole kan du få leid tre forskjellige typer seilbåter. Selv om du ikke har så mye hestekrefter mellom fingerne her, skal du også ha en minimumskunnskap til å ferdes på havet.

- Vi har ingen aldersbegrensning på båtutleien vår, men du må ha grunnleggende kunnskap om seiling. For den minste båten på 22 fot er det ikke så mye som skal til, men skal du leie den største på 33 fot må du ha seilt en del. Du blir ganske enkelt tatt med ut i seilbåten en tur, så vi kan vurdere om du er skikket til å leie, sier Carl-Fredrik Bommen ved Seilskolen.

Er seilbåt drømmen din, så kan du også lære å seile den på et intensivkurs ved Oslo Seilskole i sommer før du legger av sted på egenhånd. Kursene går over fire dager på kveldstid eller dagtid - mandag til torsdag, og koster fra 3300 kroner til 4200 kroner. Etter et slikt kurs burte du være skikket til å kunne seile en 33-foter hvis du viser at du mestrer godt nok, opplyser Bommen.

Fortsatt hypp på en båt i sommer?

Her er noen eksempler på forskjellige utleiebåter vi fant:

Sommerferie til sjøs


Viksund 310 Fly (2000 mod)
Denne båten kommer med følgende utstyr: baugstige, styreposisjon inne og på flybridge, GPS og ekkolodd, varmt og kaldt vann, dusj på badeplattformen, elektrisk ankervinsj med fjernkontroll, en gummijolle 2,6m og bestikk + kopper og kar i kjøkkenet. Soveplass til 4-5 personer.

Pris: 18.000 kroner for en uke, 25.000 i depositum.

Sommerferie til sjøs


Windy 33 mistral
Dette er en luksusbåt med to stk. separate sovekabiner og med mulighet for ytterrligere 2-3 køyeplasser. Annet utstyr inkluderer: GPS-kartplotter, el.ankervinsj for og akter, dieselvarmer, 40 l. varmtvannsberder, radio/cd-spiller, trimplan, baugpropell, snapp-off ratt
, teleskop-daviter og snapp-off daviter, gummibåt Zodiac YL 310 med fast bunn.

Pris: 35.000 for en uke, 30.000 i depositum.

Sommerferie til sjøs


Finnmaster 660 wa
Finnmaster 6600 Walkaround er en daycruiser med romslig plass for mange passasjerer og lagring av utstyr. Bord kan monteres ved behov. I den låsbare kabinen kan tre personer sove.

Pris: 9.700 kroner for en uke, 5.000 i depositum.

Sommerferie til sjøs


Deltania 22
Seilbåt på 22 fot som er lett å håndtere. Båten egner seg godt for deg som har begrenset erfaring og økonomi. Under dekk finner du salong, dobbel akterlugar og to køyer foran. Dette gjør båten fin for 4 personer. Det er et eget avlukke for WC med innlagt vann i springen, samt en liten bysse med kokemuligheter.

Pris: 7.000 kroner for en uke, 3.000 i depositum

Sommerferie til sjøs


Hagenah 33
Dette er en eksklusiv og rask båt i høy kvalitet og design. Den har 70 m2 seilareal, hydraulisk svingkjøl, stor cockpit, teak-dekk, opptil 8 køyer og ellers bra med utstyr for seiling, sikkerhet og komfort. Du må ha god seilerfaring for å få leid denne båten.

Pris: 17.900 kroner for en uke, depositum 15.000 kroner.

Eksempler på leiepriser og bilder er hentet fra Vestfold båtutleie og Oslo Seilskole

Mer om båtliv på DinSide:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer