Sommerens viktigste huskeliste

Det er litt å huske på før du legger ut på ferie. Gjelder passet fremdeles? Hvordan skal plantene overleve uten omsorg i fjorten dager? Og hva gjør du med posten?

Overfylte postkasser inviterer til uønskede visitter. Vil du stoppe posten uten å måtte betale for det, må du ta turen om postkontoret en uke i forkant av ferien.
Overfylte postkasser inviterer til uønskede visitter. Vil du stoppe posten uten å måtte betale for det, må du ta turen om postkontoret en uke i forkant av ferien. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hus og hjem krever tilsyn, også i ferien.

Feriehuskelisten

 • Avbestille eller omadressere avisen: Sist frist for melding om omadressering eller stans av avisen, varierer fra avis til avis. Bergens Tidende opplyser om at de trenger beskjed dagen i forveien innen kl 1200, mens Aftenposten må ha to til tre virkedager på seg. Mange aviser tilbyr i tillegg til å oppbevare avisen, også videreforsendelse til ferieadressen din eller å sende den til en institusjon eller noen annen du synes kunne trenge avisen i ferien.
 • Stoppe eller omadressere posten: Posten opplyser om at du kan velge å omadressere posten per blankett, telefon eller internett. Velger du å melde omadressering med å personlig levere en blankett, må dette gjøres en uke i forveien. Tjenesten er gratis dersom du tar veien om postkontoret og gyller ut den påkrevede blanketten. Sier du i fra via e-post eller telefon er det tilstrekkelig med tre dager. Imidlertid må du belage deg på å betale en avgift. Avgiften starter på kr 100 for oppbevaring og 150 kr, for ettersendelse av post i 14 dager.
 • Ferievakthold: Er du bekymret for boligen din, kan du få et vaktselskap til å inspisere hus og hjem mens du ferierer. Securitas opplyser om at du kan kjøpe en vaktavtale for sommeren. Hver inspeksjon koster kr 75, men forutsetningen er at du binder deg opp for en inspeksjon per døgn i en uke. I avtalen kan du bestemme hvorvidt du vil kontaktes dersom noe skulle inntreffe eller om du vil at vaktselskapet skal utbedre eventuelle skader så langt det lar seg gjøre.
 • Plantene: - Det beste er selvfølgelig å få noen til å vanne, sier Rolf Dahl i Dahls Blomster i Oslo.

  - Har du ingen til å vanne, setter du plantene på vått avispapir i oppvaskskummen slik at de kan trekke til seg fuktighet.

  Han sier også at det er viktig at blomstene står i et lyst og kaldt rom. Vinduskarmen er ikke å anbefale for blomster med ambisjoner om å overleve sommerferien.

 • Hagen: En høy plen sladrer om at huseieren er borte på ubestemt tid og frister mang en langarmet tjuv. Allier deg med naboen og klipp plenen på avtalte ferieskift, eller betal noen i speideren for å klippe den en gang i uken.
 • Har du sjekket om passet ditt fremdeles er gyldig? Det tar nemlig rundt tolv dasger å få utskrevet dette dokumentet.
  Har du sjekket om passet ditt fremdeles er gyldig? Det tar nemlig rundt tolv dasger å få utskrevet dette dokumentet. Vis mer

 • Kjæledyr: Skal Passopp og Pus være med på ferien? Hvis ikke er det kanskje på tide å sjekke opp om det er ledig plass katte- og hundehotellet i sommer. Regelverket for inn- og utførsel av dyr, er omfattende. Mer om dette finner du i denne artikkelen.
 • Pass: Reglene for utskriving av pass, er i stadig endring. Nå tar det tolv dager fra du bestiller passet til du får det i posten. Dette gjelder også for barn. Haster det, kan du få utskrevet nødpass. Passet koster kr 491, og kr 163 for barn under 16 år.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.