Solvett

Du trenger ikke ligge pal på stranda hele dagen selv om rumpa er blekblå - aller helst er det akkurat det du bør unngå, om huden ikke har sett mye sol før nå. Her er tipsene som holder deg sommersunn i stedet for griserosa.

Solbriller og solkrem er uunnværlige i sommersolen.Foto: Kostas Konstantopoulos Foto: Kostas Konstantopoulos
Solbriller og solkrem er uunnværlige i sommersolen.
Foto: Kostas Konstantopoulos Foto: Kostas Konstantopoulos Vis mer

SOLVETTIG?

Hvilken faktor bruker du på solkremen? (Avsluttet)
Over 10(54%) 254
Under 5(24%) 111
Andre(23%) 107
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Filter og faktor

Bruk solkrem med god solfaktor. Det er bedre å bruke en solkrem med høy faktor, enn å bruke en krem med for lav faktor i forhold til hva hudtypen og strålestyrken kanskje tilsier kan være tilstrekkelig - og dermed risikere å bli solbrent. Kjøp en krem som beskytter mot både UVA og UVB-stråler. UVB-stråling kan gi solbrenthet, som igjen øker risiko for hudkreft. De mer langbølgede UVA-strålene fra solen gjør oss ikke solbrente, men de skader huden dypere og kan medføre en tidligere aldring av huden enn normalt. UVA-stråling er også en medvirkende årsak til hudkreft. Både Kreftforeningen og Mattilsynet anbefaler å bruke solkrem med en høy solfaktor (15) og som samtidig gir en UVA-beskyttelse.

Nå har det også kommet en solkrem som gir beskyttelse mot brennmaneter i tillegg til UVA og UVB-beskyttelse. Greit for barn og dersom du skal bade i områder med stor risiko for å støte på brennmaneter. Produsenten er SunCare.

Les mer:
>> Solkremtest (2004)

Briller

Beskytt øynene med solbriller; øynene blir også utsatt for de farlige strålene, og trenger beskyttelse. Husk også å utstyre barna med gode solbriller - og sjekk at de sitter godt. Sitter brillen godt inntil sidene og over/under øynene, vil lite sollys slippe inn til øyet, og barnet er godt beskyttet. Dette er viktigere enn de tekniske kvalitetene på glasset.

Sjekk våre bildespesialer med årets solbrillemote:
>> Billig solbrillelykke
>> Dyrt, deilig og glamorøst

Klær

Klær gir en god solbeskyttelse, og dersom du legger igjen nettingstrømpene og chiffonblusene hjemme og heller bruker litt tettere vevde tekstiler, gir disse en bedre solbeskyttelse enn solkrem. Klær er et godt alternativ til solkrem for voksne såvel som for små barn. Husk også at fargen på tøyet bestemmer solfaktoren i klærne. Mørkt tøy gir bedre beskyttelse enn lyse klær. Ifølge Kreftforeningen har en hvit t-skjorte en beskyttelse som tilsvarer en UV-indeks på mellom 5 og 8. En rosa, tynn bomullsskjorte har en beskyttelsesfaktor på 25, gul bomull på 30 og rød på over 50. Du kan få spesialklær med solfaktor 50, dette er spesielt mye brukt på barn, men du kan også få slike klær for voksne (les mer om klær med solfaktor i denne artikkelen).

Skygge

Selv om du reiser på ferie til et solfylt sted, og du ikke har sett mye til sola før avreise, trenger du ikke ligge pal i solsteiken hele dagen - tvert imot er det nettopp da du trenger skygge og beskyttelse. Ta pauser fra sola, og i alle fall i tidsrommet 12 til 15, når sola er sterkest. Ta deg heller en avslappende siesta i skyggen, eller en lunsj på et skyggefult sted. Når du oppholder deg i sola, er kan det være en god idé å dekke hodet med en luftig hatt. Dette er i alle fall viktig for barn, og nå er det jo også på moten med hatter - så benytt sjansen og invester i en bredbremet hatt med god lufting. Spesielt viktig å oppsøke skygge er det om du oppholder deg på varme og fuktige steder - da kan du stå i fare for å få heteslag om du ikke sørger for regelmessig skygge, salt- og væskeinntak.

Les mer:
>> Heteslag: Slik arter det seg, og dette kan du gjøre

UV-varsling

UV-stråler er skadelige kan føre til alvorlige skader på hud og øyne om du ikke beskytter deg. Norsk institutt for luftforskning (NILU) er stedet hvor du kan holde deg informert om tilstanden på ozonlaget og dermed også strålefaren der du er. UV-indeks under fire tyder på svak stråling. Viser indeksen mellom fire og seks, er solen middels sterk. Om UV-indeksen er over seks, er solen sterk.

Her finner du UV-varslinger for Norge, Danmark, Storbritannia, Sverige og Tyskland. Varslene oppdateres daglig omkring klokken 15.

Holdbarhet på solkrem

Solkremen holder seg best dersom du oppbevarer den kjølig. Ikke oppbevar den på det varmeste stedet på badet, og legg den heller tilbake i strandbagen når du er ferdig med å smøre den inn på stranden - heller enn å la den ligge og svette i solen. Husk også at solkremen har holdbarhetsdato. Sjekk holdbarhet på flasken. Alle kremer skal være merket enten med utløpsdato eller med informasjon som angir kremens varighet etter at flasken er åpnet. Ett år er en grei levetid for en solkrem. Etter det bør du investere i ny.

Ikke bruk utdaterte produkter - ettersom kremen blir gamlere, virker ikke filtrene like godt og faktoren synker.

Finner du ikke dato noe sted, og aner ikke hvor gammel kremen er? Kast kremen og kjøp ny - det er bedre å være sikker på at kremen gir den beskyttelsen den skal, enn å "spare" en 100-lapp.

Barn

Selv om du tar lett på solbeskyttelsen for din egen del, bør du være påpasselig med solbeskyttelsen for barna. Som for voksne gjelder rådene om klær, briller og tildekket hode, og selvsagt solkrem med høy faktor. Små barn bør bruke solkrem med minst faktor 30. Klær er ofte en bedre løsning enn solkrem, og spesielt kanskje i tillegg til solkrem. Du kan også få klær med høy solfaktor (opptil faktor 50), og da er badetøy og hodeplagg spesielt populært.

Les mer:
>> Barnas solvettregler