Solkrem gir ulik beskyttelse

Selv om faktoren er den samme. Kan det stemme?

Det finnes ingen standardisert metode for å teste solbeskyttelse på solkrem. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det finnes ingen standardisert metode for å teste solbeskyttelse på solkrem. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan solkremer med samme oppgitte faktor gi ulik beskyttelse? Svaret er ja! Det finnes nemlig ikke en standardisert metode for å teste solbeskyttelse på solkrem.

Det at det brukes ulike metoder for UV-analyser, er ingen god nyhet for deg og meg.

For hvilken metode man velger er avgjørende for hvilket resultat man får. I tillegg viser det seg at resultatene på tester med samme metode, varierer med laboratorium og utstyr.

– Testing av produkter med tilstrekkelige gode og like metoder er viktig av hensyn til brukerne, melder Standard Norge.

De har satt i gang et prosjekt der målet er å få et likere system over hele verden.

10 spørsmål om solkrem


Lurt med likt system

– Når det gjelder solkrem kjøper vi gjerne denne når vi et ute på reise, og det vil derfor være fordelaktig med et likt system internasjonalt. For å få til et likt system over hele verden er det satt i gang et internasjonalt standardiseringsarbeid for å få utarbeidet standardiserte metoder, sier prosjektleder i Standard Norge, Marianne T. Werner, i pressemeldingen.

Det er Standard Norge som sørger for at det lages norske standarder der det er behov i bransjene, hos myndighetene eller andre aktører.

Målet med systemet er at det skal bli mer forutsigbart og at standarden skal være lik uansett produsent og opprinnelsesland.

Det er imidlertid frivillig å bruke standardene. Så om slike standarder tas i bruk avhenger helt og holdent av markedet.

Hva gjør vi?

- Hva er deres råd til forbrukerne i mellomtiden?

- Vi er ikke fageksperter på solkrem, men som forbrukere er det få om noen annen mulighet enn å forholde seg til de opplysningene som gis fra produsenten, opplyser Standard Norge.

Rådet til Mattilsynet er å bruke produkter som beskytter godt mot både UVA og UVB, å påføre produkt i rikelig mengde (cirka seks fulle teskjeer på hele kroppen for en voksen) og gjenta påsmøringen ofte. Dessuten bør man følge Kreftforeningens solvettregler (ekstern lenke).

Et tips til slutt: Slik velger du riktig solkrem