SMERTE: De fleste av oss har opplevd denne situasjonen i hvert fall en gang i løpet av livet. Foto: Colourbox
SMERTE: De fleste av oss har opplevd denne situasjonen i hvert fall en gang i løpet av livet. Foto: ColourboxVis mer

Solgte 630.000 gnagsårplaster i fjor

Nordmenn topper gnagsårlisten.

Aiii ... Bare synet av et gnagsår kan få det til å gå kaldt nedover ryggen.

Det er de færreste av oss som kan gå gjennom livet uten å ha hatt gnagsår, og det dukker alltid opp når det passer minst. Typisk har du flere timer med spasering foran deg, men du har ikke mulighet til å snu. Grøss!

Dersom du føler at det skjer ofte med deg, er det ikke så rart. Faktisk er nordmenn de som får flest gnagsår i verden, skriver NTB.

– Nordmenn er et sportsinteressert folkeslag, i tillegg til at de går mye på tur i skog og mark. Dessuten har nordmenn tradisjon for å putte gnagsårplaster i sekken på langtur. Det er liksom ingen tur uten Kvikk Lunsj og Compeed, sier Eva-Cecilie Finstad, produktansvarlig for Compeed i Johnson&Johnson i Norge, i en pressemelding.

Bare i fjor kjøpte nordmenn over 630.000 gnagsårplaster, viser salgstall fra Compeed. Produsenten mener at dette gjør oss til verdens største forbruker av gnagsårplaster.

Dette er surt å savne i ferien: Se listen over nødvendige feriesaker!

Nasjonaldagen og påsken verst

Sveitserne er også storforbrukere av gnagsårplaser. Faktisk bruker de det så ofte at de havner på en 2. plass. Ifølge Compeed har de solgt 30 prosent færre pakker per innbygger enn i Norge, mens svenskene får bronsemedaljen.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Ikke overraskende er nasjonaldagen en typisk gnagsårdag. Det er mange som har ofret en tå eller litt hæl i løpet av denne dagen, som har lite lyst å oppleve smerten igjen.

– Norge har definerte årstider med hyppige skobytter tilpasset værforholdene. Nye sko gir som kjent ofte gnagsår, og påske og 17. mai er salgstopper for Compeed, sier Eva-Cecilie Finstad.

Og hvordan oppstår denne irriterende blemmen?

– Gnagsår kommer av en friksjon mellom foten din og skoen. Dette fører til at det blir en mekanisk skade på huden. Det er en betennelsesreaksjon som vi leger kaller det. Det oppstår ofte rødhet, smerte og hevelse. Ofte vil det også komme en blemme på grunn av veskeutsivelse, har Brynjulf Barexstein, lege og svarlegesjef i Lommelegen.no, tidligere uttalt til DinSide.

Rart tips som hjelper: Smør inn føttene med salisyltalg

Stikke hull på blemmen?

Mange lurer på å de bør stikke hull på blemmen eller om det er best å la den være.

Barexstein mener du bør la være.

– Dette er en fysiologisk blemme. Det vil si at den er laget av kroppen for å beskytte såret, og hvis den sprekker har du et åpent sår som kan ende med at det blir infisert, sier han.

Men dersom fristelsen er for stor, kan du fint stikke hull på blemmen med en steril nå, ifølge Turistforeningen. Du får nålen steril ved å varme den på en lighter eller fyrstikk.

Slik går du frem:
I stedet for å stikke på selve blemmen, bør du sikte mot den friske huden, som ligger en millimeter utenfor. Deretter stikker du inn mot hulrommet. På denne måten blir ikke huden ødelagt, og såret vil fortsette å holde seg sterilt. Klem deretter ut væsken, og legg over gnagsårplaster. Dersom det er ekstra ømt, kan det være lurt å ha med skumplast som du kan legge i skoen.