Soldrevet fly med flyrekord - om natten

Et ubemannet, soldrevet lettvektsfly holdt seg oppe i 54 timer - og trengte dermed ikke sol for å holde seg flyvende om natten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed satte det britiske selskapet Qinetiqs propelldrevne fly Zephyr en uoffisiell verdensrekord.

Zephyrflyet har et vingespenn på 16 meter, og veier under 30 kilo. Flyet som satte rekorden var oppe i 58.000 fots høyde, rundt 18 kilometer, to netter på rad. Den fikk energien fra egne batterier, som solen ladet opp i løpet av dagen, skriver BBC Online.

Slik ser det soldrevne Zephyrflyet ut. Foto: Qunetiq
Slik ser det soldrevne Zephyrflyet ut. Foto: Qunetiq Vis mer

Flyet er opprinnelig utviklet for å ta bilder av en bemannet heliumballong, som skulle sette høyderekord i 2003. Ballongforsøket feilet, men Qinetiq
fortsatte å utvikle flyet til militært bruk.

Månedslange flyturer

Selskapet håper å kunne utvikle flyet videre, slik at det kan holde seg i 50.000 fots høyde i måneder i strekk. Mens vanlige passasjerfly holder seg i maks 30.000 fots høyde, flyr altså Zephyrflyet like høyt som Concordeflyet gjorde.

Rekorden til Zephyrflyet er ikke offisiell, ettersom Qinetiq holdt forsøket hemmelig. Dermed står fortsatt den tidligere rekorden til et Global Hawk-overvåkningsfly som eies av det amerikanske luftvåpenet. Det fløy i 2001 i mer enn 30 timer i strekk.

Kilder: Qinetiq og BBC Online