Sola har blitt svakere, men pass på huden, likevel. Foto: Colourbox
Sola har blitt svakere, men pass på huden, likevel. Foto: ColourboxVis mer

Sola har gått i dvale

Synes du sola virker veikere? Du har helt rett.

Våren er her, og når finværet slår til er det ikke annet å gjøre enn å sette seg ute med ansiktet i sola og en kaffekopp eller kanskje en øl i hånden.

Det hadde ikke gjort noe å få litt farge i ansiktet etter en lang vinter, eller? Men synes du ikke du blir noe brunere, og at sola virker litt veik? Det stemmer, det.

Sola er inne i en uvanlig inaktiv periode, som gjør at den har blitt svakere. Men ikke kast solkremen ennå, for SÅ mye svakere er den ikke.

- Det er uvanlig lite aktivitet på sola for tiden, men jeg vil ikke anbefale noen å droppe solkremen for det, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.

Han forteller at lysstyrken fra sola er 0,02 prosent svakere enn normalt, og seks prosent lavere i ekstreme UV-bølgelengder sammenlignet med 1996.

- Går det an å se at sola er svakere?

- Ikke med det blotte øyet, men fra rommet kan man se at det er mindre aktivitet, sier Brekke.

Aktiviteten på sola vises som såkalte solflekker - mørke områder med kraftige magnetfelt som viser solens energinivå.

Her kan du se hvordan solas aktivitet har utviklet seg siden 1996. Det er lett å se at det er blitt mindre aktivitet frem til 2008. Foto: Norsk Romsenter
Her kan du se hvordan solas aktivitet har utviklet seg siden 1996. Det er lett å se at det er blitt mindre aktivitet frem til 2008. Foto: Norsk Romsenter Vis mer- Dette er spennende, for det har nesten ikke vært noen solflekker det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normalt sett skulle sola gått ut av den såkalte 11-årsfasen, og begynt på en ny fase med fornyet aktivitet i januar 2008, men det har ikke skjedd. I hele fjor var det bare observert solflekker på 100 av årets dager. I løpet av de første 110 dagene i 2009 var sola uten solflekker i 98 dager. Dette er svært uvanlig.

Sjekk oppdaterte bilder av solas aktivitet på NASAs nettsider.

Slik så sola ut i 2003. De mørke flekkene er solflekker, som indikerer høyt energinivå. Foto: Norsk Romsenter
Slik så sola ut i 2003. De mørke flekkene er solflekker, som indikerer høyt energinivå. Foto: Norsk Romsenter Vis mer
I dette bildet fra 21. april 2009 er det ingen flekker å spore. Foto: Norsk Romsenter
I dette bildet fra 21. april 2009 er det ingen flekker å spore. Foto: Norsk Romsenter Vis merMindre nordlys

Følgene av at sola har gått inn i en aldri så liten dvale, er blant annet at det blir mindre nordlys. Ifølge Brekke er det liten sjanse for at vi får se nordlys i Sør-Norge nå som sola er såpass inaktiv. Forskere diskuterer ellers om solas lavere energinivå vil føre til at jordas temperaturstigning vil bremse opp eller stagnere.

- Noen forskere mener vi er på vei inn i en lengre dvaleperiode, av typen vi opplevde fra 1600- til 1800-tallet, og som ble kalt den lille istid, sier Brekke. (Les hva Wikipedia skriver om den lille istid her.)

- Betyr det at vi får en kald sommer?

- Nei, det er vanskelig å si. Det er ikke så lett å finne ut hvordan den inaktive sola påvirker temperaturen, men dette er noe forskere følger nøye med på.

- Hvorfor får sola slike dvaleperioder?

- Det vet vi ikke. Den som finner ut av det, får nok Nobelprisen i fysikk.

Se BBCs nyhetsinnslag om fenomenet her.

Brekke forklarer at det er umulig å si hvor lenge denne soldvalen vil vare. Historisk har sola 11-årsfaser, men det finnes antydninger til lengre sykluser, blant annet rundt 90-100 år.

- Dette er kuriosa, men sist gang sola var inne i en uvanlig inaktiv periode, i 1933, hadde vi også en verdensomspennende økonomisk krise.

- Så det er sola som har skylda for finanskrisen?

- Kanskje det, sier Brekke og ler.

Det hadde jo vært fint hvis de amerikanske banksjefene kunne ha noen å skylde på...

Les mer om solas inaktive periode hos Norsk Romsenter.