Sol, sand og shopping i Dubai

BILDESPESIAL: Gigantomani og gull, magedanserinner og ørken.>>> SE BILDENE: Dubai i kjappe ferieglimt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sol, sand og shopping i Dubai

  1. Dubai i kjappe ferieglimt


Dubai er emirat og største by i Forente Arabiske Emirater, ved Persiabukta. Dubai har kun 940.000 innbyggere. Hvis du syntes det var mange immigranter i Europa, vil du antakelig få hakeslipp når du får høre hvor mange gjestearbeidere det finnes i Forente Arabiske Emirater; 80 prosent av de 3,5 millioner innbyggerne er arbeidere fra Iran, India, Pakistan, Sri Lanka, men her finnes også et liten gruppe vestlige arbeidere.

Falkehold er populært i Forente arabiske emirater.

Foto: Stian Gihle Foto: Stian Gihle
Falkehold er populært i Forente arabiske emirater.

Foto: Stian Gihle Foto: Stian Gihle Vis mer


Den som har nok penger i banken, kan fryde seg over de ville luksuhotellene i Dubai, for eksempel det sjustjerners Burj Al Arab og Jumeirah Emirates Towers, hvor det ikke spares på noe i noen grad.

De Forente Arabiske Emirater består av sju selvstyrte emirater: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al Khaimah, Sharjah og Umm al Qaywayn. Da man i 1958 oppdaget at jorda i dette området var mettet av olje, gikk sonen fra å være blant de fattigste i verden til å bli blant de aller rikeste. I 2002 var bruttonasjonalprodukt per innbygger på cirka 22.100 dollar (Norge: 37.700 dollar per innbygger, 2003).

For å skape en inntektskilde når oljen tar slutt en gang, satser Dubai stort på turisme - luksusturisme. Derfor bygges det bygges vilt i Dubai for tiden. Og høyt. Dubais turistmyndigheter hevder at det er umulig å ta bilder uten byggekraner i Dubai. I 2008 skal verdens høyeste bygg, Burj Dubai, stå klart. Det vil bli vanvittige 162 etasjer høyt. Siden byggestart har det stadig blitt lagt på noen ekstra meter, slik at høyderekorden skal stå uutordret. I sjøen bygges det nå to øyriker: Palm Island som er en øygruppe utformet slik at det, sett ovenfra, skal se ut som en palmegren. Denne øygruppen skal bli et ferieparadis med hoteller og feriehus, og her har blant andre David Beckham fått sitt eget sted. Den andre øygruppen, The World, er også et gigantomanisk prosjekt. The World består av 300 kunstige øyer som til sammen skal se ut som et verdenskart når man ser det hele overfra. Disse legges ut til salg til private utbyggere. Første mann til mølla....

Reisefakta

Antall innbyggere: 948 000
Språk: Arabisk er offisielt språk, men det snakkes også engelsk, urdu, hindu og persisk.
Valuta: Dirham, NOK 100 = Cirka 56 dirhams.
Klima: Dagstemperaturene ligger på cirka 40 grader fra mai til september. I denne perioden er det praktisk talt ikke noe regn. Ellers i året vil temperaturen ligge på cirka 25 grader.
Hvordan reise: De fleste større flyselskaper har, enten alene eller i samarbeid med sine partnere, Dubai på sine destinasjonskart, blant andre British Airways, KLM/Air France og Lufthansa. Hos Supersaver koster det fra cirka 6.270 kroner for billigste billett fra Oslo til Dubai. Star Tour har også Dubai i sin charterkatalog.
Attraksjoner: Dubai Shopping Festival med salgspriser, fyrverkeri og konserter. Wild Wadi Water park i Jumeirah Beach, Dubai Museum, hesteveddeløp. Sharjah ble i 1998 utnevnt til de arabiske landenes kulturelle hovedstad.
Nett: Dubai Tourism, Dubai Airport

>>> SE BILDENE: Dubai i kjappe ferieglimt

MIDTØSTEN

Sjeik på ski

image: Sol, sand og shopping i Dubai


NATURSTRIDIG: Nå kan du dra på skiferie til Dubai.

Les mer

1001 fnatt

 Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer


JORDAN: - Want taxi, madam? Verry nice. Ferrari, madam.

Les mer

Mellom pupper og lår på spa

 Foto: Manipulasjon/Per Ervland
Foto: Manipulasjon/Per Ervland Vis mer


IKKE HELT SCHPAA: Bli med på spaet fra helvete.

Les mer

Verdens høyeste skyskraper

image: Sol, sand og shopping i Dubai


DUBAI: Burj Dubai skal kile skyene 690 meter over ørkensanden. Her kan du bo 123 etasjer over bakken.

Les mer