Snurr dine egne plater i Køben

AT THE TURNTABLES følger utviklingen i DJ-kulturen gjennom tre stilarter: fra Jamaican Sound System til hiphop i New York og house fra Detroit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snurr dine egne plater i Køben

  1. Se videoene her


Dansk Design Center åpnet utstillingen "At the turntables" 14. oktober. Utstillingen varer til 7. januar og tar for seg DJ-kulturen igjennom 40 år i Danmark og resten av verden.
Utstillingens initiativtaker og mentor er den verdenskjente danske DJ'en Master Fatman, aka Morten Lindberg.

Morten Lindberg figurerer for tiden også som deltaker i den danske versjonen av "skal vi danse."

- Jeg er stor og kan ikke danse spesielt godt, men jeg shower. Litt sånn som deres egen Finn Schjøll.

Morten Lindberg bruker artistnavnet Master Fatman, og er fullt klar over at han ikke er noen Kim Ryghel på dansegulvet. Derfor har han latt seg inspirere av Schjøll, som han mener fanget litt av essensen i programmet. Han mener også det kan sammenliknes med hva han driver med som DJ.

image: Snurr dine egne plater i Køben


- Altså, begge handler om å gi publikum et show. Det er ikke nødvendigvis den beste danseren eller den beste scratcheren som trollbinder publikum innen dansing eller platespinning. Det handler om å gi publikum en totalopplevelse slik at de husker deg som en som gav noe for at de skulle bli underholdt. Ikke bare en perfekt utført dans eller konsert. Teknikk er ikke alt, utførelse teller minst like mye.

Dette er noe som kjenntegner de beste DJ'ene, mener Lindberg. Å kunne variere seg i forhold til hvilket publikum en spiller for, til en hver tid. All musikk er bra musikk for en DJ, enten det er folkemusikk, heavy metal eller det er Detroit house. Sammensetningen må stemme i forhold til hvem du spiller for.

- Dette prøver vi å vise i utstillingen som tar for seg noen av de viktigste periodene i DJ' kulturen.

På utstillingen kan alle få prøve seg som DJ.
På utstillingen kan alle få prøve seg som DJ. Vis mer


At the turntables

Turntables er et annet ord for de roterende platespillerne som DJ'ene bruker. Litt av hensikten med utstillingen er å gi folk en smakebit på hva DJ'er har drevet med og driver med.

Pressejef Birgitta Capetillo, forteller oss at de har fokusert på en interaktiv utstilling og en informativ utstilling.

- Folk kan prøve å snurre plater på topp utstyr som DJ'ene selv bruker. Utvalget av musikken vi har er stor, så det er bare å gi seg i kast med å prøve seg som DJ. Dette håper vi også skal trekke flere folk til utstillingen, forteller hun.

I tillegg til å få prøve seg som DJ inneholder utstillingen mye skreven informasjon om kulturen. Disse plansjene finner man i de forskjellige rommene som har hvert sitt tema. Utstillingen viser viktige gjenstander og utstyr DJ'er bruker, og mange kjente platespinnere har donert personlige eiendeler til utstillingen.

Loungen i galleriet inneholder sakkosekker hvor man kan slappe av.
Loungen i galleriet inneholder sakkosekker hvor man kan slappe av. Vis mer


Master Fatman prøvde å beskrive dagens DJ'er som nåtidens guder i sin åpningstale for utstillingen. Guder i den forstand at han mener de styrer folks følelsesliv i stor grad. Uten musikk ville alt vært så uendelig trist, og DJ'en styrer hva du får høre på, når du får høre på det og han avgjør i hvilken forbindelse du får høre det.

Video DJ (wmv 3 790 kB)


Vår tids guder?

Synes DU at DJ'er er vår tids moderne guder? (Avsluttet)
Nei, for noe tull!(49%) 76
Ja, disse menneskene kontrollerer min hverdag.(38%) 58
DJ? Hva står det for? Døla-Jazz?(13%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.