Er flyet i rute? Med våre tips blir det lettere å velge de avgangene som er minst forsinket.
Er flyet i rute? Med våre tips blir det lettere å velge de avgangene som er minst forsinket.Vis mer

Snik deg unna flyforsinkelsene

Sjekk våre råd for hvordan du unngår flyforsinkelser på reisen.

Høsten er her, og med tåke og høststormer følger flyforsinkelsene. Frister det ikke å sitte fast på flyplassen med andre sure og forsinkede flypassasjerer, kan det være lurt å sjekke våre råd. For det er faktisk litt du kan gjøre selv med planlegging og forhåndsregler for å unngå å sitte fast i endeløse køer av ventende passasjerer.

1: Morgenfuglens fordel

Dårlig vær eller andre forhold kan gi forsinkelser. Og flyselskapenes program er som regel ganske tett. Det betyr at en forsinkelse ett sted, raskt forplanter seg videre. For å være på den sikre siden, er det best å velge de tidligste flygningene. Mest sannsynlig går du da om bord i et fly som har stått på flyplassen over natten, og som ikke er heftet.

2: Flokkmentalitet

Noen perioder er travlere enn andre. Flere reisende betyr mer behandling av både kunder og bagasje for de ansatte på flyplassene. Det betyr også flere flyavganger. Ergo er det større sannsynlighet for forsinkelser. Typiske topper er nært opp til jul og påske. Fredag og søndag ettermiddag er også dager med mange passasjerer og tett trafikk. Den roligste flydagen er som regel lørdag.

3: Uten stopp

Velg flygninger uten mellomlandinger om du kan. Jo flere ganger flyet må ned på bakken eller du må bytte fly, jo større sjanse for at du blir rammet av forsinkelser. Og husk at direkte fly ikke behøver å bety at du flyr uten mellomlandinger. Det betyr i praksis bare at du slipper å bytte fly. Nonstop-flygninger er altså det tryggeste valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4: Trafikkbelastningen bestemmer

Spesielt ved reiser i utlandet bør du være oppmerksom de tettest trafikkerte flyplassene. Frankfurt i Tyskland, Heathrow utenfor London og Newark utenfor New York er eksempler på flyplasser der trafikkbelastningen til tider er så høy at forsinkelsene blir store. Flyplasser og områder der flytettheten er blitt for høy i forhold til kapasiteten hos flykontroll og flyplass, er svært utsatt for forsinkelser.

5: Klimakaos

Noen flyplasser og ruter er verre enn andre. Her hjemme er det gjerne lokale værforhold som skaper de største problemene. Spesielle isforhold om vinteren har for eksempel ført til tidvis store forsinkelser på Gardermoen. Tåke, sterk vind, mye nedbør: Alt er forhold som kan forårsake store forsinkelser.

Planlegger du reisen ut fra disse forholdene, er sjansene mindre for å bli sittende ørkesløs i kjedelige avgangshaller. God tur!

La reiselysten komme

Charterfly har dårlig rykte på seg når det gjelder forsinkelser. Dersom dette ikke bekymrer deg kan du lete frem de billigste reisene i vår oppdaterte restplassoversikt. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.